[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/25\/vucic-izpri.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/25\/100x73\/vucic-izpri.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/25\/vucic-izpri.png","size":"928.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

ANALIZA Proljetni izbori u Srbiji: VUČIĆEVA PRIPREMA ZA DRUGO POLUVRIJEME

Piše: O.B.

Analizirajući povezanost proteklih izvanrednih parlamentarnih i izbora za grad Beograd (decembar 2023.) i predstojećih redovnih proljetnih lokalnih izbora (za sada nema datuma), u smislu odnosa apsolutne vlasti Aleksandra Vučića i oporbe (proeuropskih i desnih), nameće se njihova povezanost, što je zanimljivo za analizu, a samim time i nagovještaj budućih koraka vlasti u Srbiji Aleksandra Vučića i SNS-a da zadrže dominaciju u svim segmentima vlasti.

Glavna prednost vlasti na decembarskim izborima uočena je već na lokalnoj razini, prema njihovim procjenama i anketama, slabo su stajali u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu i drugim općinama, zato što su na lokalnom nivou bili raspisani izbori samo za 66 općina i Grad Beograd (a ne i za beogradske općine), koje su bile problematizirane " sistemom bosanskih autobusa" u glavnom gradu.

Stvaranje Nestorovića

Nije Vučić slučajno "uništio desnicu" i preko medija (Pink, Happy, tabloidi) stvorio pokret Branimira Nestorovića s kojim sada može balansirati u odluci hoće li koalirati u Beogradu i preuzeti vlast ili će mu biti ventil za manipulaciju optužbama za "izbornu krađu i bosanski autobus", tačnije, imati alibi za nedopuštanje međunarodne istrage o izbornim manipulacijama (što joj je javno rekao), a umjesto istrage, kao "demokrata" nametne ne ponovljene, već nove lokalne izbore za grad Beograd, pa je razlog nemogućnost koalicije s Nestorovićem kao uvjet za izbore. Može biti?

U prilog toj tezi ide i izjava zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelja Europske unije za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je izjavio da ne predviđa međunarodnu istragu o izborima u Srbiji i da je na institucijama  Srbije da otkloni sve nepravilnosti do kojih je došlo tijekom izvanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra , ističući kako je izuzetno važno da Skupština Srbije počne s radom i da nova Vlada preuzme dužnost.

Ova izjava koincidira sa stavom i izjavama u EU i SAD, kao i Rusiji, a u prilog Vučiću, prvenstveno zbog kosovskog dijaloga i situacije u BiH i njegovog stava da je za EU i Rusiju, a (ne)uvođenje sankcija Rusiji. Sama preporuka OESS-a, ODIHR-a, kritike u EP-u za istragu i otklanjanje izbornih manipulacija idu Vučiću u prilog, jer na njemu je hoće li uopće poduzeti korake na tom polju ili će "mangupski ", kao što je do sada učinio, poduzeti "lažnu istragu i korekciju izbornih uvjeta za proljetne izbore".  To mu svakako daje prednost za proljetne lokalne izbore i moguće izbore za grad Beograd.

Zato je opozicija, osim na prosvjede, svoju političku borbu usmjerila protiv pravnih subjekata u Srbiji (pod kontrolom vlasti) i međunarodne javnosti, kako bi dobili što god mogu. Činjenica da će prihvatiti mandate u novom sazivu parlamenta i novoj beogradskoj skupštini (iako ima zainteresiranih za bojkot), barem malo će popraviti izborne uvjete i osvojiti, prema njihovim anketama, grad Beograd, Beograd općine (skoro sve – prema zadnjem glasovanju), Niš, Novi Sad.
Primjerice, republički i pokrajinski izbori organizirani u prosincu 2023. pokazuju da u Novom Sadu oporba uživa podršku velikog broja birača.

Prije, tokom i nakon izbora

Ipak, i dalje je najjača Srpska napredna stranka koja je osvojila 78.771 glas. Druga po snazi ​​bila je lista "Srbija protiv nasilja", za koju je glasalo 68.397 Novosađana, što je vrlo tijesna većina i nada za opoziciju. Tako da, ako oporba uspije pobijediti u spomenutim gradovima i općinama, bit će to ujedno i početak kraja Vučićeve vladavine, proces koji će potrajati i ovisi o kosovskom dijalogu. Zato je Vučić uoči i tokom decembarskih izbora, želeći podršku Zapada, dopustio potpisivanje "energetskog sporazuma" sa kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije (KEDS), potom je dopustio nesmetano kretanje kosovskih registarskih oznaka, odnosno kosovskih automobila u Srbiji, a najavljuje se i izbacivanje dinara iz platnog prometa na sjeveru Kosova.

Politički koraci, popraćeni medijskom kampanjom, usmjereni su na to da Vučić ostane na vlasti, kako prije tako i tokom izbora.
Opozicija sve to zna, s jedne strane, s druge, najjača, proeuropska "Srbija protiv nasilja" SPN, koju čini devet stranaka i pokreta, nejedinstvena je u poduzimanju krupnih političkih koraka, poput dilema za (ne)primanje mandata ili bojkot i neučestvovanje u Republičkoj skupštini i skupštini Grada Beograda.
Uočljivo je i da je glavni akcenat političke borbe opozicije usmjeren isključivo na osvajanje vlasti grada Beograda, unatoč dobrom republičkom izbornom rezultatu, što govori o njihovoj nadi da će osvojiti vlast u beogradskim općinama, Novom Sadu, Nišu... tj. najvećim gradovima u Srbiji.

I “desnica” je nakon izbornog debakla, prvenstveno zbog protivljenja francusko-njemačkom planu za Kosovo, ako izuzmemo proruske Zavetnike i Dveri (Milica Stamenkovska lagano koketira sa SNS-om, a Boško Obradović dao ostavku), počela da se konsolidira, pa su najavili koalicijski nastup na proljetnim lokalnim izborima.

Predsjednik Dosta (DJB) Saša Radulović izjavio je 23. januara  da je potpisan Memorandum o suradnji i zajedničkom izlasku na predstojeće redovne lokalne izbore s Narodnom strankom-NS (Vuk Jeremić podnio ostavku na čelno mjesto).

-Idu lokalni izbori i moramo pobijediti u središnjim gradskim općinama, zatim pobijediti u Beogradu i Republici- rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, desnica je potpuno poražena (na prošlim izborima) pa je vrijeme za "novi početak", dodajući da DJB i Narodna stranka imaju slične stavove te da je koalicija otvorena i da će već od sutra početi razgovori sa svim ostalim desničarskim strankama, stvoriti jak desni centar za iduće izbore. Ali s narativom “Kosovo je Srbija” za lokalne izbore, teško da će moći učiniti nešto više.

Vučićeve bajke za odrasle


Ako uzmemo uobičajene izborne teme u kampanjama za lokalne izbore, a sama bit kaže da su lokalni, Vučić je kampanju započeo već u subotu, kada je predstavio plan "Skok u budućnost - Serbia Expo 2027", s ciljem "promjena dnevnog reda" zbog pritisaka i optužbi za izborne neregularnosti, a prema političkim analitičarima, kako bi se "bajkama skrenula pozornost sa strašne masovne bijede", ali i kao najava okvira za iduće lokalne izbore. 

Prof. Dušan Spasojević s Fakulteta političkih nauka za Danas kaže da plan "Srbija 2027" ima za cilj promjenu agende kao odgovor na pritiske zbog izbornih nepravilnosti te da je to dugoročno okvir za iduće lokalne izbore.

Prvi i kratkoročni je odgovoriti na pritisak oko izbornih neregularnosti i pokušati promijeniti trenutnu agendu, dok je srednjoročni okvir za naredne lokalne izbore (zato je plan imao mnogo obećanja za gradove širom Srbije) stvarati narativ kojim bi Srpska napredna stranka "zatvorila" razdoblje do kraja Vučićevog mandata- rekao je Spasojević.

Profesor sa Sveučilišta u Novom Sadu i bivši predsjednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić rekao je kako smatra da je Vučiću potreban plan "Srbija 2027" zbog izbora u Beogradu koji će, kako je naveo, vjerojatno morati ponoviti i ocijenio da Vučić "bajkama skreće pažnju sa strašnog masovnog siromaštva, golemih deficita pravne države i katastrofalne situacije u Srbiji".

Povodom predstavljanja plana za 2027., politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je da "nada umire posljednja".
- Vučić, koji je vrhunski majstor u sferi prevara i obmane građana, to vrlo dobro zna. Svoj politički opstanak temelji na tuđoj lažnoj nadi. On je svjestan da, ako se stvari gledaju logički, standard građana Srbije nije bolji, nego čak i lošiji u odnosu na vrijeme prije njegovog dolaska na vlast-  rekao je Anđelković.
No, spomenuti analitičari ne uzimaju u obzir činjenicu da Vučić, uz predstavljanje plana "Srbija 2027", možda i ne razmišlja o "novim" ili "ponovljenim" izborima u Beogradu, već računa na pobjedu na proljetnim lokalnim izborima iskoristivši ovih, uvjetnih, 6 mjeseci za vlastitu korist, ako uzmemo u obzir nadolazeće razdoblje izbora u EU, SAD-u, Rusiji, u nekoliko europskih zemalja i kod susjeda, što će  Vučić zasigurno i  iskoristiti u oviru geopolitičkih mogućnosti.

To potvrđuje i izjava dobro obaviještenog kandidata za gradonačelnika Beograda Tome File (SPS) koji je kazao da ponovljenih izbora neće biti, da su za formiranje gradske vlasti u Beogradu potrebna samo dva glasa i da će vlast u Beogradu biti formirana uz pomoć vijećnika Nestorovićevog pokreta "Mi-glas od naroda".

Siguran sam da će dio vijećnika s Nestrovićeve liste podržati uspostavu gradske vlasti. Bila bi velika šteta da se Vlada ne formira jer će se izgubiti šest mjeseci od realizacije projekta “Expo 2027”. Očekujem da će Nestorović i neki drugi odbornici promeniti stav o koaliciji sa SNS i SPS- rekao je Fila.
Nije slučajno istaknuo Expo 2027. jer je sve u novcu, a taj će projekt, prema neslužbenim procjenama, koštati stotine milijuna eura, možda i milijardu eura, više od projekta Beograd na vodi.

Što bi rekli, prvo poluvrijeme s vanrednim decembarskim izborima daje Vučiću šansu za pobjedu u drugom poluvremenu natjecanja - Izbori u Srbiji i zadržavanje apsolutne vlasti, kao sustav vlasti (stabilokracija) koji daje rezultate - barem za međunarodnu zajednicu .


Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!