[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/sejdic16.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/100x73\/sejdic16.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/sejdic16.jpg","size":"499.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ahmet Sejdić oslobođen krivice za zločine u Rudom i Goraždu

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike BiH (ARBiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdića je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, javlja BIRN BiH.

- Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim - kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Suđenje Sejdiću je počelo u maju 2016. godine.

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, Državno tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!