[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/drasko-milinovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/100x73\/drasko-milinovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/drasko-milinovic.jpg","size":"61.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

AFERE: Mali rat za veliki RAK

Piše: Dario NOVALIĆ

Ako Draško Milinović, nekadašnji generalni direktor RTRS, bude odabran za novoga direktora RAK-a profitirat će, prvenstveno, on sam i njegova partija SNSD, ali i rukovodstvo i osoblje RTRS. Naime, dok je bio glavni na ovom javnom emiteru, koštao je porezne obveznike gotovo 300 hiljada maraka. Toliko je kazni plaćeno RAK-u zbog kršenja pravila i zakona koji se tiču javnog emitovanja.

Iako se ova vijest jedva probila kroz informativnu presiju koronavirusa, nekontrolisanih derneka i nabavke respiratora ipak ćemo vas podsjetiti na tok zbivanja.

Draško Milinović je krajem prošle godine podnio ostavku na mjesto generalnog direktora RTRS-a kako bi mogao aplicirati na konkurs za novog direktora RAK-a. Lijepo i mirno rukovodeće mjesto u nezavisnom a opet nekako državnom tijelu sa pozamašnim primanjima od preko četiri hiljade maraka te atraktivnim putovanjima. Mandat jeste „samo“ četiri godine, no sudeći po Kemalu Huseinoviću, nekadašnjem direktoru RAK-a, lako se da produžiti i za sedam godina.

Pažnju javnosti na ovaj izbor usmjerio je Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a, svojom ostavkom koja je uslijedila nakon online sjednice održane krajem aprila na kojoj se od više kandidata prvo odabralo dva, Draška Milinovića i Predraga Kovača. Odabran je Draško Milinović.

Afera je krenula! I traje, unatoč mnogo zanimljivijim temama! Četiri člana Vijeća RAK-a glasala su za Milinovića, a samo dva za Kovača. Na prvi pogled bismo rekli – sve OK! Četiri je više od dva! Kao što i jeste.

No, potom saznajemo neke „sitnice“ koje ipak govore da ovdje možda neke stvari nisu u redu. Neki „povjerljivi“, a neprovjereni izvori odmah tvrde da je izvšen pritisak na jednoga od članova RAK-a. Bez obzira šta ti pritisci podrazumijevaju - da li je bila u pitanju molba, sugestija, naredba, ucjena - to još nismo doznali.

Zna se da je prijedlog upućen Vijeću ministara BiH, koje bi trebalo potvrditi ili odbaciti imenovanje.

Također se zna i da je opunomoćenik Predraga Kovača, inženjera elektrotehnike, nekadašnjeg načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo u ime SDS-a, Vijeću ministara poslao kratko, ali sadržajno pismo u kome navodi sve nepravilnosti koje su se desile pri izboru novoga direktora RAK-a.

Vanjski uticaj

Tako saznajemo da kandidat Draško Milinović, inače veoma blizak vrhu SNSD-a, ima suprugu koja je uposlena u M:telu na jednom od rukovodećih mjesta. To opet znači da je u sukobu interesa i to po članu 11. Etičkog kodeksa RAK-a, (Zaštita javnog interesa) stav 4, u kome se govori o zaštiti javnog interesa te obrazlaže, uprostit ćemo, da rukovodeći kadrovi RAK-a ne mogu biti oni koji imaju nekoga u bliskoj porodičnoj vezi ko je konzument usluga RAK-a ili korisnik jedne od dozvola koje izaje RAK. Neposredno nakon telefonske sjednice Vijeća RAK-a predsjednik i član Plamenko Čustović podnosi ostavku:

- Na telefonskoj sjednici 24. aprila većinom glasova od 4:2 između dvojice kandidata izabran je Draško Milinović. Izbor tog kandidata u protivnosti je s onim što su svi članovi Savjeta interno iskazivali u toku postupka i nakon obavljenih intervjua, jer je jednodušno mišljenje sve do pristupanja glasanju bilo da je sadašnji generalni direktor Predrag Kovač ubjedljivo najbolji kandidat. Zato mi je očigledno da su članovi Savjeta koji su glasali za izbor gospodina Milinovića, čiji izbor je bio najavljivan kroz medije još i prije raspisivanja konkursa, postupili po nekom vanjskom uticaju, a ne po vlastitom uvjerenju. Drugačije objašnjenje ne postoji! - smatra Čustović.

U obrazloženju ostavke ističe kako se radilo o izboru između kandidata iza kojeg, po ocjeni samog Savjeta RAK-a datoj prilikom usvajanja izvještaja o radu, stoji četverogodišnji uspješan rad na čelu Agencije (Kovač) i kandidata koji je, do prijave na konkurs, bio direktor Radio-televizije  Republike Srpske, javnog emitera koji je u prethodnom periodu bio više puta kažnjavan od strane RAKBiH zbog nepoštovanja i nepridržavanja regulative — kodeksa i opštih akata propisanih od strane upravo Savjeta RAKBiH (Milinović).

- Prilikom odlučivanja od strane Savjeta o žalbama RTRS protiv takvih rješenja, članovi Savjeta iznosili su stav da je RTRS ozbiljno kršio načela na kojima se mora zasnivati rad javnog RTV servisa, odnosno da je RTRS izrazito u funkciji vladajuće političke stranke. Savjet RAK-a je u najvećem broju slučajeva odbijao žalbe RTRS kao neosnovane. Zato je šokantno da su se prilikom glasanja o izboru generalnog direktora četiri člana Savjeta izjasnila za imenovanje bivšeg direktora RTRS-a. Prema mom mišljenju, na taj način je Savjet, jednim potezom, u suštini, dezavuirao vlastiti rad i vlastite stavove - mišljenja je Čustović.

Ostali članovi Vijeća, inače u tehničkom mandatu, ne izjašnjavaju se. Bilo ih je sedam do prije dvije godine kada je jedan od njih dao ostavku. Ostali su dr. Zoran Tomić, Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Faruk Borić i Nino Čorić. Redovno primaju svoje mjesečne naknade od 480 KM no niko se od njih još zvanično nije oglasio po pitanju izbora novoga direktora.

Neki politički analitičari smatraju da se ovdje radi o borbi SNSD-a i SDS-a. Nekako se podrazumijevalo da ovo mjesto pripada srpskim kadrovima i sasvim je nejasno kako su i zašto preskočeni Hrvati. Vjerovatno se misli da sada kadrovi srpske komponente imaju pravo da više od deset godina vode RAK kako je to onomad uradila i bošnjačka komponenta.

SNSD ovo mjesto dugo čeka i, realno gledajući, sada imaju ogromnu šansu da ubace svoj umjesto kadra SDS-a. Ako ništa drugo, Radio Televizija Republike Srpske više neće morati plaćati tolike novčane kazne. Pa će i uštedjeti.

O svim drugim prednostima i mogućnostima – zaključite sami. Regulatorna agencija za komunikacije BiH je, inače, neovisna! Vijeće RAK-a bira kandidata, a potvrđuje ga Vijeće ministara BiH.

Kako je nastao RAK

Regulatorna agencija za komunikacije osnovana je 2. marta 2001. godine spajanjem nadležnosti Nezavisne komisije za medije i Regulatorne agencije za telekomunikacije, koje su do tada radile odvojeno. Agencija djeluje na državnom nivou i njen mandat je definisan Zakonom o komunikacijama BiH, koji je prvobitno nametnut Odlukom visokog predstavnika u oktobru 2002. godine, a Parlamentarna skupština BiH ga je usvojila u septembru 2003. Nadležnosti Agencije su zasnovane na principima nezavisnosti, provođenju regulacije i monitoringu poštivanja zakona i pravila, te osiguranju tehničkih, finansijskih i kadrovskih preduslova za efikasno izvršavanje zadataka.

Nadležnosti

Nadležnosti agencije su: kreiranje i promovisanje pravila u sektorima emitivanja i telekomunikacija, licenciranje operatora u sektorima emitovanja i telekomunikacija, planiranje, upravljanje i dodjeljivanje frekventnog spektra, primjenjivanje tehničkih i drugih standarda koji se tiču kvaliteta, te uspostavljanje i održavanje sistema naknada za dozvole.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!