[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/14\/lukac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/14\/100x73\/lukac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/14\/lukac.jpg","size":"361.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Zveckanje oružjem: Zašto je potrebno 2.500 pušaka za policiju RS

Piše: Đuro Kozar

Vijest da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da za potrebe policije kupi 2.500 automatskih pušaka sa razlogom je dobila veliki publicitet i dosta negativnih reagiranja. Od kompanije Zastava oružje, iz Kragujevca (Srbija), naručene su automatske puške MO5E1 kalibra 7,62 mm i automati M92 kalibra 7,62 mm, a cijena je oko dva miliona KM. Rok isporuke je 1. i 2. mart ove godine. To je kvalitetno jurišno oružje namijenjeno za vojsku, pa se ne samo analitičari nego i domaća i inozemna javnost pita: šta će toliko dugih cijevi policiji u RS-u? Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik odgovara da je riječ o modernizaciji policijskih struktura koje treba da imaju sve uvjete za obavljanje svojih ustavnih obaveza.

ŽANDARMERIJA

Dodik je rekao da se entitetska policija, u protekle gotovo dvije decenije, nije mogla bolje naoružavati i opremati zbog raznih međunarodnih aranžmana. Tada je, podsjetio je, bilo predviđeno da jedna duga cijev u principu ide na 10 policajaca, što je bilo ponižavajuće za bilo kakavu policiju i smatra da je vrijeme takvih zabrana prošlo. Predsjednik RS-a, koji je, inače, glavni zagovornik naoružavanja policije, objasnio je da će ona ne samo dobiti veći broj pušaka nego će nabaviti sve što bude potrebno, a što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju.
Uobičajeno je da policija ima puške, ali samo za izuzetne situacije i one su najčešće u rukama specijalnih jedinica kad sudjeluju u osiguravanju javnog reda i mira, tj. u situacijama visokog rizika. U MUPRS djeluju dvije vrste specijalaca - jedinica za podršku i antiteroristička jedinica i za njihove potrebe bilo bi dovoljno 200 do 300 dugih cijevi zajedno sa još nekom opremom kao što su panciri, kacige, zaštitne maske... U Banjoj Luci se, međutim, najavljuje i uvođenje rezervnog sastava policije, pa bi MUPRS pod oružjem mogo imati čak 8.000 policajaca.
Jedan dio ovih pušaka bit će upućen centrima službi sigurnosti u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu i Trebinju, a u okviru njih i policijskim upravama i stanicama. Za njih je vjerovatno potrebno stotinjak dugih cijevi - a šta s ostalim arsenalom za koji se bez neke velike potrebe izdvajaju velika novčana sredstva u inače prezaduženoj RS? Odgovor se očekuje od nadležnih nadzornih organa Narodne skupštine tog entiteta, ali kad se zna da su tu u većini poslanici SNSD-a teško je očekivati objektivnu raspravu o ovoj temi.
Premda o tome predsjednik Dodik i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač još javno ne govore, nabavka ovolikog broja pušaka dovodi se u vezu sa reorganizacijom policije koja bi, po ugledu na onu srbijansku, trebalo u svojim redovima da ima i žandarmeriju. To je vojno-policijska formacija koja je organizaciona jedinica Direkcije policije u MUP-u Srbije. Formirana je 2001. za izvršavanje najsloženijih sigurnosnih zadataka suzbijanja terorizma, intervencija u rješavanju rizičnih situacija, te za pružanje pomoći u vanrednim okolnostima u spasavanju stanovništva na kopnu i vodi.
Komanda Žandarmerije nalazi se u Beogradu, a njeni odredi su locirani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. Svi odredi imaju svoju zonu odgovornosti, ali se po potrebi mogu angažirati na području cijele Srbije. Pretpostavlja se da ova specijalna formacija ima nekolilo hiljada žandara. Indikativno je da Žadarmerija Srbije ima iste „zastavine“ automatske puške koje je za svoju policiju kupila Vlada RS-a. Sličnost, reklo bi se, nije slučajna, a u Žandarmeriji kao formaciji koja ima i vojne atribute takve duge cijevi se podrazumijevaju.
Otkako se Kosovo proglasilo državom Žandarmerija je najviše prisutna u kopnenoj zoni sigurnosti, duž administrativne linije između Srbije i Kosova. Po izjavama zvaničnika iz Beograda, Žandarmerija je na tom području prisutna da bi spriječila kriminal i dala doprinos uspješnijoj saradnji KFOR-a sa vojskom i policijom. Na tom području Žandarmerija koristi bazu Vojske Srbije Jug kod Bujanovca. Kompleks na kome se nalazi ova baza zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata i ima uvjete za život oko hiljadu vojnika i policajaca, smještaj specijalne opreme i tehničkih sredstava.

BAZA U ZALUŽANIMA

Izgleda da bi se i u RS uskoro mogla formirati baza kao ona kod Bujanovca, budući da je MUPRS dobio na korištenje bivšu kasarnu Zalužani na kojoj je bio tenkovski poligon nekadašnjeg Školskog centra oklopno-mehniziranih jedinica JNA. Površina od 35 hektara u krugu ove kasarne sada izgleda zapušteno i bez prave namjene. Nema sumnje, kažu nadležni u Banjoj Luci, da će se to uskoro promijeniti, čim se usele specijalci. Za rušenje dotrajalih i izgradnju novih objekata i pravljenje poligona za obuku Vlada RS-a uložit će velika novčana sredstva. Uz uvažavanje ustavnih i zakonskih ovlasti da jedan entitet ima pouzdane policijske strukture, nije malo ni onih u RS-u koji smatraju da je ovo ulaganje u Zalužane, te kupovina enormnog broja pušaka, nesvrsishodno i neracionalno.
Milorad Dodik nabavku 2.500 automatskih pušaka pravda potrebom borbe protiv terorizma i podsjeća na teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila 2015. godine. Tada je Nerdin Ibrić hicima iz puške ubio policajca Dragana Đurića koji je stajao na ulazu u stanicu, a ranio dvojicu Đurićevih kolega koji su se nalazili u stanici. Policajci su odgovorili na napad i ubili Ibrića. Predsjednik RS-a smatra da se ovakvi napadi neće događati ili će se svesti na najmanju mjeru, ako oni koji to planiraju znaju da u policijskim stanicama ima dugih cijevi kojima im se može uzvratiti.
Dodik je, objašnjavajući ovu nabavku pušaka i gotovo dva miliona KM kolika im je cijena, rekao da je to poruka ljudima u RS-u da imaju organizaciju spremnu da očuva mir i stabilnost, ali i da štiti Republiku Srpsku i njenu suverenost. Kao da je riječ o državi, a ne entitetu u okviru BiH. Valjda da bi umirio one koje veliki broj pušaka zabrinjava, kazao je da drugi u policiji Republike Srpske imaju partnera u borbi protiv globalnog terorizma, međunarodnog kriminala, trgovine ljudima.
Znatno brojčano jačanje i ovoliko naoružavanje policije u RS bez sumnje narušit će balans koji je do sada u tom pogledu postojao u odnosu na Federalnu upravu policije. A do neravnoteže doći će i sa dvije državne policijske institucije -Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), koja također ima specijalnu jedinicu, i sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela čiji se pripadnici u osiguranju državnih institucija koriste dugim cijevima. Kad stigne naručena pošiljka policija u RS-u imat će više pušaka nego sve policijske agencije na državnom i federalnom nivou zajedno.
Na takve tendencije iz RS-a federalna policija neće odgovoriti. Sa tim u vezi, direktor FUP-a Dragan Lukaču izjavi za TVN1 naglašava da se policijske snage u FBiH i dalje drže standarda međunarodne zajednice i dodao:
- Vrlo rijetko vršimo nabavku oružja. Ozbiljnija nabavka automatskog oružja, negdje 50 komada, bila je 2011. godine. I sad sam potpisao nabavku 25 komada pištolja, toliko primamo novih, mladih policijskih službenika. Nema tu ništa spektakularno. Mi nećemo izlaziti iz tih standarda i nemam namjeru policiju u FBiH da pripremam za ratna djejstva, to nije njihova namjena - rekao je Lukač i zaključio da se „policija u RS mora na neki način 'urazumiti'“.

RIVAL U VOJSCI

Enormno naoružavanje policije u RS ne samo da će se negativno odraziti na druge policijske agencije, nego će, htio to neko priznati ili ne, nepovoljno uticati i na Oružane snage BiH (OSBiH). U manjem bh. entitetu, kroz izjave funkcionera SNSD-a, stvorila se negativna klima prema vojsci koju najbolje ilustruje konstatacija predsjednika Dodika da on Srbe u Oružanim snagama BiH „ne doživljava kao svoje“. Radi toga nije tražio da na ovogodišnjoj proslavi 9. januara, neustavnog dana RS-a, sudjeluje počasni puk OSBiH koji gaji tradicije Vojske RS-a, nego je formriao policijski počasni vod. On je rekao da razumije Srbe koji su u OSBiH, kako je rekao, tu iz političkih razloga.
Ovakvo Dodikovo mišljenje naišlo je na negativnu reakciju ne samo među Srbima u vojsci nego i u OSBiH u cjelini, budući da su te snage zajedničke u službi oba entiteta. Zbog takvih tendencioznih izjava naročito se loše osjećaju vojnici i starješine 6. brigade OSBiH u kojoj su Srbi u većini. Inače, ova formacija ima komandu u kasarni Kozara u Banjoj Luci, a na njenom čelu je brigadni general Radovan Ilić. Ništa manje ovakvim Dodikovim tvrdnjama nisu povrijeđeni ni pripadnici spomenutog počasnog pješadijskog puka koji u svom nazivu ima ime „Republika Srpska“, a čiji je komandant brigadir Nedeljko Kopuz.
Budući da novi ustroj i naoružanje velikim brojem dugih cijevi policije u RS-u dio analitičara naziva paralelnom vojskom, OSBiH će se sa tim u vezi morati odrediti. Pogotovo što Dodik insistira na demilitarizaciji, ukidanju vojske u BiH, a militarizira entitetsku policiju i tako šalje poruku onima koji u tom entitetu ne misle kao on. Ovakav oblik rivaliteta ne bi trebalo da ostane bez reakcije predstavnika međunarodnih institucija u BiH, budući da jačanje policije u RS-u već izaziva tenzije. Uz to, u pojedinim medijama na Zapadu se plaše da bi to moglo imati teže reperkusije i da čak izazove novi rat...

GOMILANJE ORUŽJA

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač smatra da nema potrebe za ovolikim količinama naoružanja koje nabavlja MUPRS-a. Kaže da je to možda vezano za unutarnju organizaciju i formiranje jedinica u okviru MUPRS-a koji je jako ojačao segment specijalne policije. Podsjeća da te specijalne snage, prema novom zakonu, u RS-u objedinjuje sve jedinice specijalnog tipa na platformi borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.
- Mi nemamo takvu strukturu policije u FBiH, imamo normalne policijske sastave kao i u bilo kojim drugim državama. U federalnom budžetu nemamo takva sredstva za naoružavanje. Mislim da specijalne jedinice, u takvom brojnom sastavu, u našim uvjetima u BiH, nemaju svrhu. Za šta će služiti tih dvije i pol, tri tisuće ljudi? I da imamo te terorističke prijetnje nije potrebna takva snaga da savlada takvu sigurnosnu prijetnju - ocjenjuje Lukač.

INSTRUKTORI AMERIKANCI

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje sudjelovati u obuci Specijalne jednice policije RS ili nekih drugih pripadnika MUPRS.
- Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti, niti postoje namjere da izvode obuku sa specijalnim jednicama MUPRS-a ili sa policijom RS-a - tvrdi Lukač. Potvrdio je da će, kao i ranijih godina, obuke sa „specijalcima RS-a“ raditi njihove kolege iz Amerike i evropskih policija.

 ŠTA BI DODIK UKINUO?

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, valjda da bi osnažio svoj izborni kredibilitet, javno je obećava ono što objektivno nije moguće realizirati.
- To što je neko isforsirao i napravio neke vještačke i antiustavne tvorevine, poput SIPA-e i Ministarstva sigurnosti, to je neka druga stvar, ali toga sigurno neće biti u budućnosti. Mi priznajemo samo ono što je Ustavom predviđeno. Ako nekada budem na poziciji na nivou zajedničkih institucija BiH, trudiću se da se umanji njihov značaj i da se one vrate u okvire Ustava jer takve institucije su podvala srpskom narodu i Republici Srpskoj i to se mora revidirati i odbaciti. Zloupotrebe tih institucija su očigledne, kao i pravno nasilje dijela međunarodne zajednice, posebno visokog predstavnika u BiH - rekao je Dodik.

BORDŽEROVO UPOZORENJE

Povodom nabavke 2.500 pušaka za policiju RS-a novinar Džulijan Bordžer (Julijan Borger), u svom članku u britanskom „Gardijanu“, upozorava da to oružje stiže u vrijeme kada je dugoročna stabilnost Bosne i Hercegovine pod znakom pitanja. Podsjetio je na Dejtonski mirovni sporazum koji je okončao sukob u BiH prije nešto više od 22 godine, a zemlja je podijeljena. Sporazum je zaustavio ubijanje, ali je stvorio sistem kojim je nagrađena etnička politika. Nacionalne stranke čvrsto drže vlast u zemlji na svojim teritorijama, a zemlja kojom prevladava korupcija ima najvišu zvaničnu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu. Bordžer je veliki poznavalac stanja u BiH i do sada je o tome objavio više objektivnih analiza. On je i autor i knjige „Krvnikov trag“, u kojoj je opisao traganje za balkanskim ratnim zločincima, a jedno poglavlje posvećeno je i lovu na Ratka Mladića.

Podijelite ovaj članak!