[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/02\/xq.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/02\/100x73\/xq.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/02\/xq.jpg","size":"86.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Zbog trgovine informacijama: Ajax suspendovao generalnog direktora

Nizozemski velikan Ajax suspendovao je generalnog direktora Alexa Kroesa zbog navodne trgovine povlaštenim informacijama, objavio je amsterdamski klub.

Nadzorni odbor Ajaxa je utvrdio kako je Kroes kupio više od 17.000 dionica kluba sedam dana prije objave njegovog imenovanja 2. avgusta 2023.

"Nadzorni odbor je pribavio eksterne pravne savjete koji pokazuju da je vrlo vjerovatno počinio trgovanje na temelju povlaštenih informacija, a trgovanje povlaštenim informacijama je krivično djelo," objavio je klub.

Predsjednik Nadzornog odbora Michael van Praag poručio je kako su u klubu iznenađeni onime što se događa, dodavši kako je to jako "loše za klub i za sve kojima je stalo do Ajaxa."

"Postupci Alexa Kroesa nisu kompatibilni s onim što zastupa Ajax. Trenutak u kojem je kupio dionice znači da je trgovao s insajderskim informacijama. Firma ne može tolerirati takvo kršenje zakona, pogotovo ako se radi o predsjedniku uprave," kazao je Van Praag.

Vijesti o Kroesu dolaze u teškom trenutku za klub koji se bori za plasman u neki od evropskih kupova, a ujedno je krenuo i u potragu za novim trenerom nakon što je objavljeno da John van 't Schip na koncu sezone napušta klupu.

Ajax, u čijim redovima igra bh. reprezentativac Benjamin Tahirović, trenutno je peti sa 44 boda.

izvor;Arena Sport

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!