[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/04\/16\/papirni-origami-zdral_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/04\/16\/100x73\/papirni-origami-zdral_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/04\/16\/papirni-origami-zdral_1.jpg","size":"27.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Vrste papira - koji su različiti tipovi papira?

Papir je suštinski dio našeg svakodnevnog života. Riječ "papir" potiče od grčke riječi "papyrus", koji je bio vrsta biljke koja se koristila za izradu papira u drevnom Egiptu. Danas ga koristimo za pisanje, štampanje, crtanje, pakovanje i još mnogo toga. Procjenjuje se da prosječna osoba u prosjeku godišnje potroši 55,6 kg papira.

Da li ste ikada razmišljali o tome koje sve vrste papira postoje i kakva im je namjena?

U ovom članku ćemo istražiti različite vrste papira i njihovu upotrebu, ali i ukratko predstaviti fascinantnu istoriju papira!

Istorija papira - odakle potiče?

Istorija papira datira prije više od 2.000 godina u Kini, gdje je izmišljen za vrijeme dinastije Han.

Prvi papir bio je pravljen od prirodnih vlakana kao što su dud, konoplja i bambus. Proces pravljenja papira je bio strogo čuvana tajna u Kini dugi niz godina sve dok se nije proširio na druge zemlje.

Arapi su naučili umetnost izrade papira od Kineza i razvili sopstvene metode, koristeći lanena i lanena vlakna. U 12. vijeku su u Španiju uveli proizvodnju papira, koja se brzo proširila širom Evrope. U prvim danima proizvodnje papira, proces se obavljao u potpunosti ručno i bio je dugotrajan i skup.

Danas se papir pravi od raznih materijala i proizvodi se pomoću automatizovanih mašina, što ga čini pristupačnim za sve.

Vrste papira - kakvi sve papiri postoje?

Evo kakve sve vrste papira postoje!

Bond papir

Bond papir je visokokvalitetni papir za pisanje koji se obično koristi za memorandume, koverte i slične kvalitetnije štampane materijale. Gladak je na dodir i izdržljiv.

Bond papir je takođe poznat kao "tkani" ili "položeni" papir i ima suptilnu teksturu koja mu daje jedinstven osjećaj.

Kopirni papir

Kopirni papir je najčešće korišćena vrsta papira, a koristi se za štampanje i kopiranje dokumenata.

Dolazi u različitim formatima, uključujući A4 (210 x 297 mm), A3 (297 x 420 mm), A5 (148 x 210 mm) i B5 (176 x 250 mm). Papir za kopiranje je gladak i lagan, što ga čini lakim za rukovanje i transport.

Novinski papir

Novinski papir je jeftin papir koji se obično koristi za štampanje novina, letaka i drugih publikacija.

Uglavnom se pravi od recikliranih vlakana. Novinski papir nije tako izdržljiv kao druge vrste papira, ali je odlična opcija za velike količine ištampanih materijala.

Kartonski papir

Kartonski papir je težak papir koji se koristi za razne projekte, uključujući pozivnice, čestitke i vizit karte.

Dostupan je u nizu boja i tekstura. Kartonski papir je deblji od običnog papira, što ga čini izdržljivijim i dugotrajnijim.

Pak papir

Pak papir je lagan i delikatan papir koji se obično koristi za umotavanje poklona i pakovanje delikatnih predmeta.

Dostupan je u nizu boja i dezena, a često se koristi u umjetničkim i zanatskim projektima.

Hamer papir

Hamer papir je debeo i čvrst papir koji se obično koristi u školama za umjetničke i zanatske projekte.

Dostupan je u nizu boja. Takođe se koristi za izradu postera i drugih velikih projekata.

Paus papir

Paus papir je proziran papir koji se koristi za praćenje dizajna i ilustracija. Prepoznatljiv je po glatkoj teksturi, a takođe se koristi i za tehničko crtanje.

Upotreba papira

Sada kada smo istražili neke od različitih dostupnih vrsta papira, hajde da pogledamo njihove različite načine upotrebe.

Pisanje i štampanje

Jedna od najčešćih upotreba papira je za pisanje i štampanje. Bilo da je u pitanju škola, posao ili lična upotreba, oslanjamo se na papir za raznovrsnu pismenu komunikaciju. Od pisama i bilješki, do knjiga i novina, papir je bio suštinsko sredstvo za razmjenu ideja i informacija.

Pakovanje

Papir se takođe koristi za pakovanje raznih proizvoda, uključujući hranu, odjeću i elektroniku. Lagan je, izdržljiv i na njega se može lako odštampati logotip ili informacija o brendu.

Kreativni projekti

Papir je popularan materijal za umjetničke i zanatske projekte, uključujući origami, bilježenje, crtanje ili slikanje. Različite vrste papira nude niz boja i tekstura za kreiranje jedinstvenih i kreativnih projekata.

Dekorativna upotreba

Papir se takođe koristi u dekorativne svrhe, za tapete, kao papir za umotavanje ili za izradu ukrasnih predmeta poput papirnih aranžmana.

Tehnička izrada crteža

Paus papir i papir za crtanje se koriste u tehničkoj i crtačkoj industriji za kreiranje preciznih crteža i dizajna. Proziran kvalitet paus papira omogućava lako praćenje postojećih dizajna, dok papir za crtanje pruža glatku površinu za detaljne crteže.

Zaključak

Papir je od pronalaska u drevnoj Kini do danas prošao dalek put. Danas postoji mnogo različitih vrsta papira, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i upotrebu. I dalje je fascinacija i predmet istraživanja naučnika, te je nedavno napravljen i papir otporan na vatru i tečnost. Od ljepljivog papira i papira za kopiranje do pak papira i dekorativnih varijacija, koristimo papir u najrazličitijim situacijama.

Istorija papira je svjedočanstvo njegove važnosti i trajnih kvaliteta. Od strogo čuvane tajne u Kini do sveprisutnog materijala koji koriste ljudi širom svijeta, papir je izdržao test vremena i nastavlja da igra važnu ulogu u našem svakodnevnom životu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!