[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/l-077f9e6db5f09f2524c63bd107350f91.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/100x73\/l-077f9e6db5f09f2524c63bd107350f91.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/l-077f9e6db5f09f2524c63bd107350f91.jpg","size":"111.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Vlada ZDK-a traži od centara za socijalni rad da okončaju proces zamjene rješenja za porodilje

U cilju zaštite zdravlja djece i nastavnog osoblja, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva obrazovanja donijela preporuku da škole na području Grada Zenica trajanje nastavnog časa mogu prilagoditi temperaturnim uslovima u učionicama - potvrdio je nakon sjednice Vlade ZDK-a ministar Spahija Kozlić.

On je istakao kako su, imajući na umu informaciju da u Gradu Zenica centralno daljinsko grijanje neće početi na vrijeme, uputili preporuku osnovnim i srednjim školama po kojoj će prilagoditi nastavni proces eventualnom smanjenju temperature vani i u učionicama.

- Ta preporuka, između ostalog, podrazumijeva i eventualno skraćivanje nastave. Preporuka će biti poslana svim osnovnim i srednjim školama, u koliko postoji takva potreba, i u drugim gradovima i općinama na području ZDK-a. Škole će biti u obavezi da prilagođavaju nastavni proces toj situaciji, koja će se eventualno desiti - kazao je ministar Kozlić.

Ministrica rada i socijalne politike Azra Sinanović dodatno je pojasnila situaciju da, navodno, neki centri za socijalni rad na području tog kantona imaju nedoumica u pogledu zamjene postojećih te izrade novih rješenja za isplatu porodiljnih naknada u iznosu od 1.000 KM.

-Izmjene i dopune zakona jasno su definisale koje porodilje na području ZDK-a imaju pravo na porodiljsku naknadu. Mi smo u svim saopštenjima, i ono što smo na Skupštini ZDK donosili, od 01.01. 2022. godine sve porodilje ulaze u to pravo. Nezaposlene porodilje koje su koristile pravo po starom zakon, njima će se po službenoj dužnosti od 1. septembra zamijeniti rješenja i ući će u pravo te nastaviti koristiti pravo do godine dana djeteta. Zaposlene porodilje isto tako, jer od 01.01. 2022. godine imamo određen broj porodilja koji se mijenja - istakla je Sinanović.

Sve porodilje, podvlači, ulaze u pravo s prvim danom tekuće godine, ali će se samo po službenoj dužnosti mijenjati rješenja.

-Ono što je možda nedoumica, a to su nezaposlene porodilje koje nisu mogle ući u pravo na osnovu prethodnog zakona - da li zbog imovinskog cenzusa, da li nisu podnosile zahtjev, ali i one od 1. septembra ulaze u pravo. Centri za socijalni rad i nadležne općinske službe dobile su upute o postupanju i prije donošenja zakona na Skupštini ZDK - da se organizuju u smislu posla, s obzirom da smo već u maju napomenuli da će ići izmjena zakona u ovom pravcu da sve porodilje na području ZDK-a dobiju naknadu u iznosu od 1.000 KM - napomenula je Sinanović.

Čim je novi zakon početkom augusta usvojen na sjednici Skupštine ZDK, ponovo su, ističe, poslali upute centrima za socijalni rad i nadležnim općinskim službama, zajedno sa svim “mogućim rješenjima koje trebaju zamijeniti za zaposlene i nezaposlene porodilje” te za nove zahtjeve porodilja koje nisu bile u pravu.

- Koliko ja imam informaciju, centri za socijalni rad rade na tome. Većina je centara to već zamijenila i uradila kada su u pitanju zaposlene i nezaposlene porodilje koje su bile u pravu, i imaju nove zahtjeve zaposlenih porodilja koje tek stiču pravo te nezaposlenih porodilja koje nisu uopšte bile u pravu - navela je Sinanović.  

Kazala je kako imaju podatke da je oko 3.300 porodilja na područku ZDK-a koje trebaju koristiti ovo pravo, ističući da čekaju da im centri za socijalni rad dostave rješenja kako bi mogla početi isplata.

Nada se da će svi centri ispuniti zakonski rok od 45 dana te im dostaviti sva rješenja za isplatu, ali je najavila kako neće biti problem da septembarske naknade, koje trebaju biti isplaćene do 5. oktobra, budu isplaćivane i do kraja oktobra.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!