[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/29\/sjednica-vlade-brcko-distrikta-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/29\/100x73\/sjednica-vlade-brcko-distrikta-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/29\/sjednica-vlade-brcko-distrikta-bih.jpg","size":"68.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Vlada Brčkog usvojila Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu usvojila je Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH, kojim se, među ostalim, propisuje sustav zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i mjere koje se obvezno provode zbog sprječavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti.

Zakonom se propisuju i prava i obveze tijela i institucija Distrikta, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih osoba i poduzetnika u postupku provedbe mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na ovom području, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je kako je do sada na snazi bio zakon Republike Srpske iz 1995. godine.

"Ovaj zakon stavljen je u primjenu po nalogu supervizora 2006. godine, a Republika Srpska stavila ga je izvan snage jer je vrlo teško primjenjiv u današnjim uvjetima, što je slučaj i u Brčko distriktu BiH", dodao je Pezerović.

Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu kao i Smjernice za izradu instrukcije o izradi registra podzakonskih akata kojima bi se uredio postupak elektroničke izrade, način vođenja i ažuriranja registra za područja iz nadležnosti tijela izvršne vlasti i institucija u Brčkom.

Vlada Distrikta danas je usvojila i Smjernice za izradu nacrta zakona o električnoj energiji u Brčkom, kojima je predviđeno definiranje predmeta zakona o električnoj energiji, energetske politike Distrikta, organizacije i reguliranja elektroenergetskih djelatnosti, djelatnosti proizvodnje električne energije, distribucije električne energije, rada operatora distributivnog sustava kao i definiranje djelatnosti opskrbe električnom energijom.

Smjernicama je određeno da se u nacrtu zakona predvidi i propisivanje dužnosti, prava i obveza krajnjih kupaca i potrošača, precizira transparentnost i pružanje informacija, sigurnost opskrbe, izgradnja, korištenje i održavanje elektroenergetskih objekata, odgovornost i rješavanje sporova te završne i prijelazne odredbe zakona, stoji u priopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!