[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/06\/studenti-protesti-sarajevo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/06\/100x73\/studenti-protesti-sarajevo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/06\/studenti-protesti-sarajevo.jpg","size":"92.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

(VIDEO)Nezadovoljstvo studenata u Sarajevu raste:Mi nastavu nemamo iz drugih razloga a ne zbog epidemiološke situacije

Autor: Erol Handžar

Danas su se ispred Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) po treći put okupili studenti medicinske grupacije.

Hoćemo nastavu“ , uzvikivali su studenti noseći parole na kojima je, između ostalog  pisalo: „Trebamo li podršku tražiti u drugim zemljama?“, „Ovo se tiče i tebe“, „Obrazovanje je pravo a ne privilegija“ ...

Nije bilo rekacije nadležnih, njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, kažu studenti, i zato su se odlučili da nastave sa protestima.

Podsjećamo, studenti su prekinuli „studentsku“ šutnju i odlučili su krenuti u borbu za svoja prava. Prije svega, osnovana je facebook grupa „Borba za studentska prava 2020“, koju su pokrenule tri studentske asocijacije UNSA, a to su Studentska asocijacija Farmaceutskog fakulteta, Asocijacija studenata Fakulteta zdravstvenih studija i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta.

Ovakav vid borbe je, kako su svojom prvom objavom na pomenutoj stranici ili prvim saopćenjem kazali, pokrenut u znak protesta zbog neadekvatne brige nadležnih institucija za zdravu budućnost, obrazovanje i studente.

Svoje prve proteste organizirali su u online formi, kako su rekli, zbog teške epidemiološke situacije i zbog naredbi Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ali i zbog odgovornosti prema društvu koju oni imaju kao budući medicinski radnici.

Protest se dogodio u ponedjeljak  26.10. 2020. godine, a vrijeme održavanja je izuzetno simbolično, jer su odlučili da to bude tačno u 5 do 12! Time su jasno aludirali da je ovo „posljednji voz“ ili posljednji tračak nade studenata, ali i cjelokupnog društva za bolje sutra.

Imali su nekoliko zahtjeva, tačnije iznijeli su četiri najveća studentska problema, za koje, kako navode, nadležne institucije nemaju razumijevanja:

- Neodržavanje praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za studente medicinske grupacije

- Neodržavanje nastave za studente Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koje su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta

- Finansiranje školarina najboljih studenata od strane Vlade Kantona Sarajevo

- Smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021 godinu

"Studenti sva tri fakulteta su održala online proteste u trajanju od osam dana, ali za rješavanje ovih problema nije pronađeno rješenje. Mirna protestna šetnja organizirat će se uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera Kriznog štaba KS", najavili su studenti.

Studenti su prije dva dana ipak odlučili svoja prava potražiti na ulici pa od srijede, 4. novembra, započinju trodnevne proteste zbog zahtjeva koje nadležni nisu ispunili. Tačnije, 4. novembra su studenti Medicinskog fakulteta započeli proteste, potom, dan kasnije,  studenti Fakulteta zdravstvenih studija, i kao posljedni, studenti Farmaceutskog fakulteta, izlaze na proteste u petak, 6. novembra.

"Zbog oglušivanja institucija na zahtjeve studenata, studenti će na ovaj način izraziti svoje nezadovoljstvo i pokušati se izboriti za svoja prava", navodi se u zajedničkom saopštenju studenata.

Na današnjem, trećem okupljanju, obratio Amar Kolašinac, predsjednik Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta.

 - Ovim putem tražimo podršku cijele akademske zajednice i institucija Vlade KS. Ovim putem, već treći dan protestvujemo- nemamo još uvijek nastave. Mi smo ukazivali na ove probleme i online putem međutim, nije riješeno. Zašto nas držite na distanci i zašto nam ne date nastavu i ne podržavate najbolje studente. To je pitanje i akademskoj zajednici i Vladi Kantona Sarajevo- kazao je Kolašinac.

Uz Amara, još jedna učesnica protesta je govorila, a to je  potpredsjednica Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta, Valida Abdagić, koja je kazala:

 - Kada je u pitanju ponovna uspostava nastave, a obzirom da smo vidjeli razne komentare i razna tumačenja medija, da riješimo jednu nedoumicu. Naša obustava nastave nije uzrok loše epidemiološke situacije. Mi apsolutno shvatamo sve mjere Kriznog štaba i ukoliko bi nam se nastava zaustavila ili prešla u online režim zbog loše epidemiološke situacije svakako da to niko ne bi dovodio u pitanje. Međutim mi nastave nemamo iz drugih razloga koje nemaju nikakve veze sa pojavom koronavirusa – tvrdi Abdagić te  dodala:

 - Iz dana u dan čujemo kako svi studente podržavaju, svi oni koje smatramo da trebaju da poduzmu određene korake da bi se ovaj problem riješio. Imamo podršku nadležnih institucija. Samo moralne podške od nadležnih institucija nama ne znače ništa, dobijamo ih jako puno..-

Najvaljeni protest su počeli, kao što je rečeno, ispred zgrade Rektorata koji se nalazi na Obali Kulina Bana, da bi laganom šetnjom niz istu obalu otišli ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo te dalje nastavili do Medicinskog fakulteta UNSA. Sve je  prošlo bez bilo kakvih incidenata i uz poštivanej svih propisanih epidemioloških mjera.  Željeli su nezadovoljni studenti ući u dvorište Medicinskog fakulteta, no to im nije dozvoljeno. Ispred Medicinskog fakulteta, Kolašinac je još kazao:

 – Nemamo još uvijek formalnih obraćanja i formalnih rješenja za naše probleme.-

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!