[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/jubilej-start-hedl.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/100x73\/jubilej-start-hedl.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/jubilej-start-hedl.jpg","size":"67.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Profesija novinar/novinarka

UZ JUBILEJ MAGAZINA START BiH/DRAGO HEDL: Start je, bez ikakve sumnje, pridonio jačanju slobode medija

Uz 22. jubilej Starta i jubilarni 550 broj ovog magazina pristigle su brojne čestitke kolega sa svih strana regije. U narednih nekoliko dana, ovaj jubilej obilježićemo njihovom objavom na našem portalu- proslave i skupove,  zbog pandemije, ne možemo organizirati. 

Danas objavljujemo čestitku hrvatskog novinara Drage Hedla, istraživačkog novinara, reportera, scenarista, romanopisac i književni kritičar. Za svoj novinarski rad dobio je više nagrada, a najznačajnija je The King International Journalism Award koju mu je 2006. dodijelio američki The International Center for Journalists. 

Njegovu čestitku objavljujemo u cjelosti:

Za razliku od mnogih koje su očešala oštra pera Startovih novinara, mene s tim časopisom vežu samo lijepe uspomene. Lijepe, jer sam uživao čitajući u Startu brojne tekstove koji su otkrivali afere, skidali pozlatu s likova političara, upozoravali na korupciju i kriminal, ratne zločine i sijače mržnje, ali se bavili i temama koje tište obične, male ljude i koji često utjehu za nepravde kojima su izloženi nalaze na novinskim stranicama koje o tome pišu.Lijepe uspomene uz Start me vežu jer sam i sâm u tom magazinu objavio nekoliko tekstova, pa čak i knjigu u Startovom izdanju, ''Glavaš, kronika jedne destrukcije'', sad već davne 2011.Lijepe uspomene, dakako, vežu me i uz brojne susrete sa Startovim novinarima i spiritus movensom tog magazina, Dariom Novalićem.Start je, bez ikakve sumnje, pridonio jačanju slobode medija u okruženju u kojem izlazi, borio se za očuvanje digniteta teške novinarske profesije, prolazio svoje Scile i Haribde, odolijevao iskušenjima, prijetnjama i pritiscima i ostao - svoj. Čestitam Startu jubilarni 550. broj, ali i skorašnji 555. Jer tada će i doslovno biti sve 5. Kao što je u Startu i do sada bilo.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!