[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/27\/uragan-matthew-cuba.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/27\/100x73\/uragan-matthew-cuba.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/27\/uragan-matthew-cuba.jpg","size":"109.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Uragan Ian sručio se na Kubu kao oluja treće kategorije, Florida očekuje udar u srijedu

Jaka kiša i vjetrovi uragana Ian pogodili su sjeverozapad Kube, gdje su vlasti evakuirale 50.000 ljudi. Trenutno je na putanji prema zapadnoj obali Floride i tamo će udariti snagom uraganačetvrte kategorije, prenosi AP. 

 

Zvaničnici u kubanskoj provinciji Pinar del Rio otvorili su 55 skloništa, organizirali su ekipe za hitne slučajeve i poduzeli korake da zaštite usjeve u kubanskoj regiji u kojoj se uglavnom uzgaja duhan prije nego uragan Ian udari u obale Kube kao oluja velike jačine.

Američki Nacionalni centar za uragane saopćio je da bi zapadna obala ostrva mogla očekivati udare olujnih valova i do preko četiri metra. 

- Kuba očekuje ekstremne uraganske vjetrove, također po život opasne olujne udare i obilne padavine - rekao je za Associated Press viši specijalista centra za uragane Daniel Brown.

Nakon što prođe preko Kube, predviđaa se da će uragan Ian dodatno ojačati iznad toplih voda Meksičkog zaljeva prije nego što je dođe do obale Floride u srijedu kao oluja kategorije 4 sa najvećom brzinom vjetra od 225 km/h.

Na osnovu procjena od ponedjeljka, čini se da su gradovi Tampa i Sankt Peterburg među najvjerovatnijim lokacijama za direktni udar uragana snage koja nije zabilježena još od 1921. godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!