[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/un-new-york-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/un-new-york-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/un-new-york-2.jpg","size":"359.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Ujedinjene nacije u deficitu 230 miliona dolara

Ujedinjene nacije u deficitu su 230 miliona dolara i mogle bi ostati bez novca do kraja oktobra, upozorio je čelnik Svjetske organizacije Antonio Guterres.

U pismu upućenom na adresu 37.000 službnika u UN-u, on  navodi da bi se "dodatne mjere na premoštavanju finansijskog jaza" mogle poduzeti kako bi se osigurale plaće i ostala primanja.

- Države članice iplatile su saamo 70 posto od ukupnog iznosa potrebnog za naše redovne budžetske operacije u 2019. To se pretvara u deficit od 230 miliona dolara do kraja septembra.  Ulazimo u rizičnu situaciju da umanjimo naše rezerve za održavanje likvidnosti do kraja mjeseca - navodi čelnik UN-a u pismu.

U cilju smanjenja troškova, Guterres je spomenuo mjere, kao što su odgode konferencija i sastanaka i  reduciranje službi, istovremeno ograničavajući zvanična putovanja na samo temeljne aktivnosti, te poduzimanje mjera na uštedi energije, javio je AFP..

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!