[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/skolske-klupe.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/100x73\/skolske-klupe.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/skolske-klupe.jpg","size":"80.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Udruga roditelja pokrenula peticiju za povratak djece u školske klupe

Udruga roditelja Naša djeca 2014 pokrenula je peticiju s ciljem povratka djece u školske klupe naglašavajući kako djeca nisu glavni prenositelji korona virusa, niti su izloženi najvećem riziku, a najviše ispaštaju u trenutnoj situaciji. 

„Jedno od najvažnijih prioriteta su naša djeca i njihovo obrazovanje. Odgovorno tvrdim kako je svima nama prioritet osigurati što normalnije i zdravije odrastanje naše djece i gdje je god moguće (u županijama s malim brojem oboljelih) započeti školsku 2020/2021. godinu po dobro provjerenom, uhodanom i klasičnom modelu nastave“ kazala je dr. Andrea Jurić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Na veliku žalost svjesni smo kako to neće biti moguće na cijeloj teritoriji Federacije BiH te ćemo morati tražiti neka druga rješenja u vidu nastave „on line“ ili kombinacije iste s klasičnom nastavom, dodala je Jurić. Doktorica Jurić je apelirala na roditelje da nose maske u otvorenim i zatvorenim prostorima i svojim ponašanjem doprinesu sprečavanju širenja zaraze korona virusom.

Udruga roditelja Naša djeca 2014 od nadležnih institucija Vlade HNŽ, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, Kriznog stožera HNŽ, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji traži da se nastava odvija isključivo u ŠKOLI, osim u slučaju opće karantene.

Kako je kroz diskusiju putem naše Facebook stranice bilo nekih pitanja i nejasnoća, iz Udruge roditelja su poslali i dodatna pojašnjenja te ista objavljujemo:

Učesnice debate:Udruga kojih roditelja?

Odgovor Udruge: Zar nije dovoljno samo "roditelja". Ukoliko želite saznati što je udruga do sada uradila samo skrolajte našu Facebook stranicu.

Učesnice debate: Šteta je što tekst nema više informacija - koga je Udruga kontaktirala prije nego je pokrenula peticiju, koje su stručnjake konsultirali?

Odgovor Udruge: Roditelje stručnjake iz različitih domena djelatnosti. Doktore, epidemiologe, psihologe, pravnike, učitelje, nastavnike.

Učesnice debate: Djeca nisu (trenutno) prenositelji virusa - moje mišljenje je zato što smo ih odmah sklonili iz škola gdje je velika koncentracija osoba na malom mjestu.Sad vi stavljate osobno mišljenje ispred mišljenja struke.

Odgovor Udruge: Sad vi stavljate osobno mišljenje ispred mišljenja struke.

Učesnice debate:Srećom nisu ni najugrođenija kategorija - ali šta je drugim članovima kućanstva, onim starijim? Mi smo, željeli to ili ne, društvo u kojem često imamo više generacija u istom stanu ili kući. Sta raditi sa bakama i djedovima? Skloniti ih u sobu do kraja školske godine :) ?

Odgovor Udruge: Mogućnost izbora. Ukoliko neki roditelji iz straha ne žele da im djeca idu u škole nek traže odobrenje od Ministarstva obrazovanja.

Učesnice debate: Da li je Udruga uporedila iskustva i planove vezano za skolstvo i sljedecu skolsku godinu zemalja koje imaju slicnu stopu zarazenosti u odnosu na broj stanovnika ali i slican zdravstveni sistem? Nije isti rizk u jednoj recimo Norveskoj i jednom Afghanistanu.

Odgovor Udruge: Za ovakvu situaciju nitko nema iskustvo. O planovima i želimo razgovarati odnosno natjerati odgovorne da na vrijeme prave planove i protokole. Za to su plaćeni. Da ukoliko je potrebno koordiniraju akcije sa Kriznim stožerom i svima kojima je potrebno.
Pretpostavljamo da ste mislili da smo mi rizikom bliži Afganistanu nego Norveškoj. Ne slažemo se. Mislimo da svaka zemlja i područje ima svoje jedinstvenosti i obilježja. Nije ista situacija na sjeveru BIH, zapadu, istoku ili jugu. Udruga ne želi ni u kom slučaju umanjiti značaj poštivanja struke, njihovih preporuka i odluka. Želimo da u okviru njih donesu odluke najbolje za našu djecu. Apsurdno je tražiti od roditelja i djece pohađanje on-line nastave dok istovremeno rade vrtići, restorani, kafići, održavaju se javni skupovi, sportska natjecanja itd. (struka izjavila).

Učesnice debate:Pretpostavljam da su načinili projekciju i komparaciju benefita (koji su apsolutno neosporni) mogućih posljedica?

Odgovor Udruge: Benefiti su apsolutno neosporni.

Učesnice debate: Nadalje, nije naveden garant da ce se dezinfekcija škola obavljati po protokolu, da će škole osigurati tolaet papir, sapun, dezinficijense za sprovođenje minimuma higijenskih mjera te odgovornost ako ovo ne bude urađeno?

Odgovor Udruge: Postoje plaćeni ljudi koji o tome trebaju razmišljati i kordinirati akcije sa strukom koja je također plaćena za svoj posao. Posljednja informacija je da će Ministarstvo osigurati dezinficijanse, higijenske potrepštine i dr.

Učesnice debate:Djeca moraju ići u skolu ne samo radi sticanja znanja, nego i razvijanja socijalnih i ostalih vještina. Ali djeca nisu ni vreća krompira da se sa njima odnosimo na "ho ruk" ili u stilu "ma neće im ništa biti". Previše su nam važna da bismo stvari tek tako (pre)pustili. Izvinjavam se na ovolikom tekstu.  

Odgovor Udruge:Slažemo se s vama u potpunosti.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!