[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-a4e31ee08bb6df855a7a6090b9ed07d2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-a4e31ee08bb6df855a7a6090b9ed07d2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-a4e31ee08bb6df855a7a6090b9ed07d2.jpg","size":"74.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Tomić: Važna je otvorenost znanosti za dobrobit društvene zajednice

Znanstveno-stručni skup „Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi” održan je u petak u Mostaru, a glavna tema bila je uloga znanosti kao jednog od temeljnih preduvjeta opstanka te globalnog i strateškog pozicioniranja Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori skupa su Sveučilišta u Mostaru (SUM) i sveučilišna nakladnička kuća "PRESSUM", uz suorganizaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Pored glavne teme, simpozij je bio posvećen razvoju otvorene znanosti, recenzijskog postupka i uređivačke politike znanstvenih časopisa.

- Sveučilište u Mostaru svjesno je važnosti poticanja istraživačke izvrsnosti i razvoja znanosti. Smatramo kako je važno poticati zajedničku kulturu upravljanja znanstvenim informacijama kao ključnim ishodištima istraživačkih aktivnosti, a u svrhu dobrobiti naše društvene zajednice – rekao je rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

Istaknuo je kako će ovaj simpozij obilježiti i priprema teksta inicijative Deklaracije o primjeni načela otvorene znanosti u BiH, čija je svrha podizanje kvalitete znanstvene produktivnosti, promocije znanstvenih aktivnosti, osiguravanja dostupnosti rezultata znanstvenih istraživanja, njihove pohrane, zaštite i dugoročnog očuvanja.

- SUM pokazuje kako prepoznaje aktualne izazove u suvremenom poticanju istraživačke izvrsnosti i razvoju znanosti temeljene na činjenicama, simulirajući time širenje znanja te dostupnost uporabe rezultata istraživanja. Važan je otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima te izgradnji potrebne infrastrukture poput repozitorija i akademskih baza – zaključio je Tomić.

Prisutnima se obratila i savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i šport u Ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević.

- Govorimo o jednom trendu koji se zove otvorena znanost, što bi značilo dati potporu otvorenosti same znanosti koja mora u svakom trenutku biti dostupna onima koji su zainteresirani. Vjerujem da će ova konferencija poprimiti veće razmjere i okupiti još veći broj znanstvenika. Komunikacija znanstvenika u BiH je ono što nama nedostaje - istaknula je Vlaisavljević.

Predavači na skupu bili su istaknuti znanstvenici Dragan Primorac, Matko Marušić i Jadranka Stojanovski.

- Formula je samo jedna, kako postati uspješan i izvrstan na svjetskoj razini. Predložit ću jedan koncept kako Sveučilište može dotaknuti sam svjetski vrh, uključujući koncepte obrazovanja, inovacija i tehnologije, a posebno ću govoriti o personaliziranoj medicini ili medicini 22. stoljeća - kazao je profesor i znanstvenik Dragan Primorac.

Dodao je kako će svoje iskustvo prenijeti na konkretnim primjerima, uključujući model specijalne bolnice „Svete Katarine” koja je europski centar izvrsnosti.

Predsjednik Organizacijskog odbora skupa Josip Šimić podsjetio je kako je ovo treći znanstveno-stručni skup na temu „Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi”.

- To je vrlo važna tema za akademsku zajednicu, važna za našu društvenu zajednicu i vezana je za poboljšanje i razvoj cijele BiH. Ovim projektima izgrađujemo kanale za otvorenu znanost i bolju znanstvenu komunikaciju – kazao je Šimić.

Govoreći o aktivnostima mostarskog sveučilišta na tom polju Šimić je posebno izdvojio platformu 'PRESSUM'.

- Unutar nje pravimo bazu 'SUMPAUK' za znanstvene stručne časopisu, bazu VIDRA repozitorij za radove, također pripremamo platformu za e-knjige, bibliografiju, odnosno registar radova. To je ono što je ključno za razvoj sveučilišta i za razvoj znanstveno-istraživačke djelatnosti – zaključio je Šimić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!