[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/aleksandra-nikolic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/100x73\/aleksandra-nikolic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/aleksandra-nikolic.png","size":"712.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ministrica Nikolić za STUDOMAT: “Studentski rad stavljamo u okvire zakona i štitimo studente”

U Sarajevu je danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u organizaciji Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) održan protest protiv nacrta Zakona o visokom obrazovanju.

SPUS smatra da je nedavno usvojeni Nacrt Zakona isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan sa privatnim fakultetima. Pri stavu su da se ovim nacrtom zakona ne tretira korupcija. S obzirom na prethodno istaknuto, pozvali su vlast da povuče Nacrt Zakona.

U ranijem razgovoru sa ekipom Studomata, prof. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo  pojasnila je  šta zapravo znači Nacrt novog Zakona o visokom obrazovanju, ali je govorila i o studentskom zapošljavanju i standardu, broju upisanih studenata na Univerzitetu u Sarajevu, informacionom sistemu UNSA, elektronskim indeksima…

Prenosimo dio intervjua:

Podsjećamo, Skupština KS je na sjednici održanoj 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će uslijediti ravne rasprave. Kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić je tada kao ključne odrednice nacrta ovog zakona istakla objedinjavanje visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, kao i snažnije otvaranje visokog obrazovanja prema društvu i globalnim procesima, digitalizacija te novi pristup nauci.

Na poziv studenata, premijer Vlade KS Edin Forto i ministrica Nikolić danas su napustili sjednicu Skupštine KS i izašli pred studente.

Forto je rekao da u potpunosti podržava pravo studenata na protest, ali da oni moraju izaći sa konkretnim zahtjevima.

-Ne potcjenjujem njihove zahtjeve, ali bilo bi logično da dobijemo konkretne primjedbe na to šta im ne odgovara u Zakonu. Ovo je sistemski zakon jer je onaj iz 2017. potpuno zastario. Ali bez konkretnih primjedbi bojim se da će i javnost i mi doći do zaključka da je iza protesta neka politička motivacija. Kako da popravimo nešto ako ne znamo šta im smeta zapitao se Forto.

Studentima se obratila i ministrica Nikolić koja je najavila da će biti organizovane javne rasprave na kojoj će sa studentima diskutovati o spornom Zakonu o visokom obrazovanju. Pojasnila je određene razlika između postojećeg zakona i predloženih izmjena u Nacrtu.

-Današnji zakon kaže da postoje redovni student koji se finansiraju iz budžeta i redovni samofinansirajući. Danas po ovom Zakonu, ako imate prosjek 8-8,5 onda možete preći na budžet samo ako ima mjesta na budžetu. Ovaj zakon ne garantira da ćete, ako ste izuzetan student, preći u grupu onih koje finansira budžet Kantona Sarajevo. Studentski programi su različiti. Da bismo to ujednačili mi garantujemo ovim Nacrtom novog Zakona da će 10% onih koji su samofinansirajući da uđu na budžet za tu studijsku godinu, dok će u narednoj taj status zadržati ako zadrže i uspjeh. Da bismo ujednačili raznolikosti između fakulteta umjetničkih, tehničkih, medicinskih... rekli smo da u narednu godinu prelazite sa 48 ECTS, a 12 bodova može prenijeti. U zavisnosti od fakulteta 48 bodova nije isti broj predmeta. Sadašnji zakon kaže da možete prenijeti dva predmeta, što je možda 8 ECTS, a mi sada dajemo više odnosno 12. To je norma koja je normalna u regionu i u Evropi – kazala je ona te dodala kako je spremna izaći ususret konkretnim zahtjevima za bolji kvalitet studentskog standarda. Također je dodala i kako je UNSA najveći univerzitet, ali da se mora uvažiti i činjenica da u KS postoje i tri privatna univerziteta.

 

(Cover photo: Print screen)

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!