[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/l-35d801470349372b6e49ebbe93889b63.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/100x73\/l-35d801470349372b6e49ebbe93889b63.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/l-35d801470349372b6e49ebbe93889b63.jpg","size":"43.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Filozofski fakultet Zenica organizator 9. međunarodnog skupa "Nauka i savremenost"

Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici domaćin je 9. međunarodnog naučno-stručnog skupa pod nazivom "Nauka i savremenost", na kojem će biti prezentiran 61 naučni rad stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Turske.

Resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK te profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici Spahija Kozlić istakao je kako je tema ovogodišnjeg skupa vrlo aktuelna.

- Upravo se od nauke danas očekuju odgovori, ne samo po pitanju društvene nego i prirodne zbilje. Nauka bi trebala odgovoriti na izazove, u metodičko-metodološkom smislu, na koji način dolaziti do naučnih istina; o čemu naučne istine i u koju ih svrhu treba koristiti.

Sasvim sigurno da je to, danas, jedno od najbitnijih pitanja koje, nažalost, biva potisnuto nekim drugim pitanjima globalne naravi - podvukao je ministar Kozlić, koji je izrazio nadu da će današnji skup naučno odgovoriti na sva ta pitanja.

Rektor zeničkog univerziteta Jusuf Duraković istakao je ponos što je ovaj naučni skup prerastao u tradiciju, kao što su i “sve organizacione jedinice UNZE-a izgradile svoj brend organizovanjem svojih naučnih konferencija”.

- Ovo su prilike da naši istraživači saopšte svoje rezultate široj zajednici. Nama je, na UNZE, cilj da vršimo internacionalizaciju nauke, istraživanja… Ovo su prave prilike da se saopšti sve ono do čega dođu naši istraživači i da se razmijene iskustva sa drugim zemljama - kazao je Duraković, koji je podvukao kako ovakvi skupovi vrše promociju fakulteta i UNZE-a.

Dekanesa Filozofskog fakulteta Zenica Alica Arnaut istakla je kako su naziv ovogodišnjoj konferenciji - “Nauka i savremenost”, dali zbog želje da “promoviraju interdisciplinarnost u svim naukama”.

- Međutim, ono što je nama u fokusu jesu društveno-humanističke nauke, koje su, nekako, kroz razvoj različitih tehnologija, pomalo gurnute na marginu. Iako se, itekako, mogu oslanjati i na različita dostignuća. Cilj ovog naučnog skupa je da se pokaže šta je do sada urađeno; šta treba da se radi i da se dadnu putevi za buduća istraživanja u oblastima lingvistike, književnosti, kulture i edukacije u najširem smislu riječi - kazala je Arnaut.

Podvukla je kako su vrlo ponosni što na svojim konferencijama imaju izlagače, akademske radnike s univerziteta, kao i uposlenike različitih kulturnih i obrazovnih institucija iz zemalja bližeg i daljeg okruženja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!