[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/25\/l-aca0e97c86b1ffa6af5fe5ec516360b9.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/25\/100x73\/l-aca0e97c86b1ffa6af5fe5ec516360b9.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/25\/l-aca0e97c86b1ffa6af5fe5ec516360b9.png","size":"752.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Američki profesor James Morton Turner u Sarajevu na Danima BHAAAS-a

Američki profesor studija zaštite okoliša, te ugledni historičar održivosti i nauke okoliša James Morton Turner će u Sarajevu 23. juna održati predavanje o održivosti i održivom razvoju na ovogodišnjim „13. Danima BHAAAS-a u BiH“. 

- Čast mi je biti dio „13. Dana BHAAAS-a“. Govorit ću o hitnosti unaprjeđenja tranzicije čiste energije. Nadolazeće desetljeće ključno je vrijeme za budućnost klime. Moja poruka je da, iako ovo pitanje predstavlja hitnu prijetnju, ono također predstavlja ogromnu priliku za poboljšanje javnog zdravlja, promicanje energetske demokracije i jačanje energetske neovisnosti - rekao je Turner. 

Govoreći koji su ključni faktori koji bi mogli poboljšati situaciju u Bosni i Hercegovini po pitanju održivog razvoja istakao je da je najvažnije podizanje svijesti i obrazovanje studenata, političara i društva.

- Ovo nije samo znanstveno, već društveno pitanje. Ključna je poruka o načinima na koje obrazovanje, privatna ulaganja i potporne vladine politike mogu ubrzati prijelaz na budućnost čiste energije. Ono što se prije dva desetljeća u Sjedinjenim Američkim Državama činilo nemogućim - uglavnom postupno ukidanje fosilnih goriva - sada je stvarnost. To bi mogao biti slučaj i za Bosnu i Hercegovinu - konstatovao je Turner.  

Poručio je da je posebno uzbuđen što će upoznati akademike i studente koji su zabrinuti za pitanja okoliša i koji zamišljaju održiviju budućnost BiH, saopćava BHAAAS  (Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka).

13. Dani BHAAAS-a u BiH održat će se od 23. do 26. juna u Sarajevu. Sudjelovat će najvećqasvjetska imena iz različitih naučnih disciplina. Medicinska sekcija organizovat će 17 različitih simpozijuma, te četiri specijalna događaja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!