[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/01\/17\/stop.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/01\/17\/100x73\/stop.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/01\/17\/stop.png","size":"411.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Sve više govora mržnje i vršnjačkog nasilja - Kako odgajamo djecu?

Sve više govora mržnje, nacionalizma, vršnjačkog nasilja među djecom pokazatelj je da se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. Roditelji, pedagozi u nedostatku vremena, čini se, to i ne primjećuju blagovremeno. U kakvom ambijentu i atmosferi odgajamo djecu?

Najprije neprimjereno skandiranje između škola fudbala iz Splita i Srbije, a potom i napad huligana iz Sarajeva na roditelje mladih nogometaša FK Zvezdara iz Beograda. Policija je odradila svoj dio posla. Ali ono što su se svi zapitali - jeste u kakvoj atmosferi danas odgajamo svoju djecu?

- Živimo u lošem ambijentu, loš politički ambijent, loši međunacionalni odnosi i ukupno društvo je konfliktno. Naravno da u tome važnu ulogu ima i porodica i obrazovanje i, naravno, imamo problema i u tim institucijama- kaže sociolog Drago Vuković za BHRT.

Zbog svega toga bavimo se posljedicama, a ne uzrocima. Govor mržnje, nacionalizam, vršnjačko nasilje, sve su to pojave sa kojima se susreće današnje društvo, a najviše djeca, koja to usvajaju. Polazna tačka za sve, osnovna ćelija društva - porodica.

- Mi smo, ne samo po tome šta govorimo svojoj djeci, mi smo njihovi prvi učitelji po modelu, oni najbolje oponašaju nas, posmatrajući nas, i moramo prihvatiti da smo mi kao roditelji odgovorni za to što smo proizveli i ovaj ili onaj oblik ponašanja naše djece jeste naše ogledalo- ističe Elma Dulić, profesorica u Prvoj gimnaziji u Sarajevu za BHRT.

Elma je profesor u Prvoj gimnaziji, u direktnom kontaktu je sa srednjoškolcima i ističe da je važan faktor u odrastanju, osim onog što naučimo kod kuće i izbor škole i odnos pedagoga prema djeci. Bitno je, kaže, ukoliko se uoče problemi, reagovati na prvu. Ipak, još teži posao je pedagozima u osnovnoj školi, ističe naš sagovornik. Živimo u svijetu haosa, kako društvenih, tako socijalnih i ekonomskih prilika. Ogroman je pritisak na porodici, ali i učiteljima koje je, nažalost, biroktarija učnila sve manje odgajateljima.

-Ministarstvo nam daje u zadatak, birokratske poslove, postali smo pisari, a sve manje imamo priliku da budemo odgajatelji i pedagozi u školama, jer se ne možemo posvetiti, jer nemamo vremena- kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Obrazovni sistem bi trebao učiniti sve da nam djeca budu sretna i odgajana u zdrave ličnosti, ali jasno je - sam sistem je zakazao. Čekati ne smijemo, kažu pedagozi, da neko preuzme odgovornost i da politička situacija nameće mišljenja i interese.

-Svi trebamo pojedinačno, svako u svom pozivu, djelovati pozitivno i pokušavati učiniti sve, da se djeca zaštite, pa i nas same od svih tih uticaja, kroz zajedničke razgovore, suradnju i da prepoznamo opasnost prije nego se realizira u stavarnosti- kaže Snježana Šušnjara, profesorica na Filozofskom fakultetu UNSA.

A stvarnost djeci u velikoj mjeri oblikuju polupismena lica na društvenim mrežama, gdje su neizbježni nasilni obrasci ponašanja ili nacionalizam. Sve to nerijetko prenose svojim kućama, školama, sportskim terenima. 

Jesmo li već zakasnili?

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!