[{"img":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","thumb":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/300x300\/no_photo.png","full":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"201.10","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Vijesti / Svijet

STARTOVANJE: PRIČA Diane Bećirević, seks simbola bivše Jugoslavije

Bila je seks simbol bivše Jugoslavije i prva djevojka koja je pristala pozirati za naslovnicu nekadašnjeg zagrebačkog „Starta“. Diana Bećirević, alias Diana Niven u Sarajevu je nedavno promovisala svoj književni prvijenac „Diana - moja priča“. Zbog njenih izjava tresla se cijela bivša Juga, a za Start BiH kaže da će naredna knjiga da zatrese Ameriku!



Predstavite ukratko knjigu! Očekujete li neke reakcije?

- Ne, ne očekujem. Mislim da sam bila dužna mojoj generaciji i njihovoj djeci, koji mi se često javljaju na fejsbuku, da pojasnim neke neistine koje kruže o mom životu. Nisam dolazila u BiH do prije šest godina, a kako sam počela dolaziti počela sam da se gušim od tih priča. Ali za to nije bio kriv niko drugi osim mene jer nisam dala informacije. Vidjela sam da postoji interesovanje pa sam napisala jednu blagu biografiju. Za sada.


Kao mladi, praktično tinejdžerka, postali ste javna ličnost i rano ušli u svijet „poznatih“. Koliko je to uticalo na Vaš daljni život i na koji način?

- Uticalo je na moj cijeli život. Izgubila sam oca kada sam imala 14 godina. Za mene kao tinejdžerku i buntovnicu je to bila tragedija. To je bio šok koji me nije napustio ni do danas. Imala sam strah od toga da budem ostavljena i u svakoj vezi sam imala probleme poslije nekog vremena jer sam imala osjećaj da će me ta osoba napustiti. Nakon nekoliko godina sam praktično sama davala razloge da budem ostavljena. Onda sam krenula na terapiju kod psihologa i sada mi je malo lakše.

HORMONSKO DOBA

Brega, Čola... Povezivali su vas sa nekim od najpoželjnijih muškaraca u tadašnjoj državi. Da li je iko od njih ostavio neki dublji trag?

- Nisam ja imala puno ljubavi. To je bilo hormonsko doba. Ko se ne bi zaljubio? I mlade i stare žene, svi su bili zaljubljeni u Čolu. Još smo stanovali u istom ulazu. On na četvrtom spratu, a ja na trećem. Čim prođe pored vas imate leptiriće u stomaku. On je bio moj prvi poljubac mada ne znam da li se on toga više uopšte sjeća.


Koje je najznačnije inostrano poznanstvo, ko je na vas ostavio najjači utisak?

- Druženje u Vatikanu i susret sa papom je možda najveća impresija, ali ne bih baš mogla izdvojiti neku osoba koja me baš tako impresionirala. Neke naravno poštujem više, neke manje, ali nemam idole. Idealizirati bilo koga je pogrešno.

Žalite li za nekim životnim odlukama?

- Ne žalim ni za čim. Iz današnje perspektive bih sigurno nešto uradila drugačije, ali ne postoji pravo i krivo. Tada je to bilo pravo i ispravno. Sada znam da je to bilo krivo. I sve što radim danas će vjerovatno nekada biti krivo. Ali kada umrete, piše samo ime, prezime, godina rođenja i smrti. Nikome ne piše da li je bio u pravu ili krivu.

Čime se danas zapravo bavite i gdje živite?

- Sada živim u Los Angelesu, a prije toga sam dugo živjela u Italiji, u Rimu, gdje sam radila kao saradnik na RAI-u. Bavila sam se u Italiji i manekenstvom i glumom. Odradila sam nekoliko velikih filmova mada glumu ne volim. Kada je izbio rat u BiH kod mene je došla cijela familija. To je jako uticalo na moj život. To je bio period kada sam trebala dobiti stalni posao na RAI-u, da se udam, da dobijem djecu... Ja sam morala odustati od svega toga da bih mogla pomoći svojoj familiji i da bih se brinula o djeci svoje sestre. Kada su poslije 10 godina oni otišli od mene, to je bio novi šok. Osjetila sam veliku tugu i nisam više mogla ostati u Rimu pa sam otišla za Los Angeles. Još kao dijete sam sanjala da ću nekada završiti u LA, ali sam otišla da zaboravim i da nađem samu sebe. I našla sam se. Upoznala sam cijeli Hollywood, producirala sam filmove, završila sam American Film Institute, studiram kabalu onako za sebe... Producirala sam filmove i bavim se svime što me zanima i što donosi zaradu. Čak me i berza zanima. Ulažem, riskiram... Mislim da ću se opet vratiti produciranju. Živim svoj život.

O STARLETAMA

Zašto kabala?

- Dugo godina nisam znala šta je kabala i smijala sam se tome. Madona, Demi Moore... mislila sam da svi oni idu zbog nekog pomodarstva. Ali to nema veze sa modom. Kada sam prvi put slušala lekcije kabale, našla sam sve odgovore koje sam tražila i u Kuranu, Tori, Bibliji... To je mudrost koja olakšava život.

Često su vas nazivali starletom. Smeta li Vam taj naziv?

- Ne. Smeta mi način na koji novinari taj pojam interpretiraju.

Pa šta je zapravo starleta?

- To je djevojka koja želi da uspije u životu, koja želi da bude lijepa, da se slika, da se lijepo obuče. To nije ništa loše. Ovdje je starleta sinonim za sponzoruše. Ali ja zapravo nisam bila nikada starleta. Imala sam diplomu Fakulteta političkih nauka, imam i diplomu Filmskog instituta i uvijek sam zarađivala. Starlete idu za poznatima, ali zašto i ne bi išle, samo što su poznati išli za mnom i idu i danas. Ja nisam išla za njima.

Zbog vaših izjava se tresla cijela bivša Jugoslavija. Hoće li se zbog nekih vaših izjava zatresti Amerika ili neka druga država?

- Hoće! To će biti u narednoj knjizi (smijeh). Tu ću pisati i o Italiji.

Bojite li se starosti?

- Ne bojim se starosti. Bojim se smrti! Želim da živim, toliko volim život da sam zaljubljena u njega. Obožavam život, ljude, hranu i sve što život pruža.

PRATITE SRCE



Šta biste savjetovali mladim djevojkama?

- Da se ne boje ničega i da idu za svojim snovima. Svi žele nešto drugo, ali pratite svoje srce i svoje snove.

Ovaj intervju nećemo završiti dok nam ne otkrijete bar jednu pikanteriju koju još nikome niste rekli?

- Ima ih mnogo! Mogu nagovjestiti da će biti ružnih pikanterija u novoj knjizi, a vezane su za američkog narodnog heroja. Riječ je u Buzzu Aldrinu, koji je jedan od samo dvije osobe koje su hodale po Mjesecu. Prvi je zakoračio Neil Armstrong, a potom Aldrin. Treći član posade Apolla 11 Michael Collins je samo kružio oko Mjeseca. Aldrin je stari gospodin, ali bit će potresa kada izađe knjiga, mada to ne znači da sam bila u vezi sa njim.



UMJETNOST TIJELA


Bili ste prva djevojka koja je pristala pozirati za naslovnicu nekadašnjeg zagrebačkog „Starta“. Ako se odlučite da to nekada ponovo uradite, možete li nam obećati da će to ovaj put biti za sarajevski „Start“?

- Gola? Možda i bih, ali ovaj put potpuno svjesna (smijeh). Tada baš i nisam bila skroz svjesna toga. Morala bih naravno cenzurisati slike i da akcenat bude na umjetnosti tijela, a ne vulgarnosti.



Foto(http://www.diananiven.com/)

Podijelite ovaj članak!