[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-aca4a8eb77e89887701b5632825ef0a4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-aca4a8eb77e89887701b5632825ef0a4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-aca4a8eb77e89887701b5632825ef0a4.jpg","size":"43.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Sunak i Zelenski o ukrajinskoj potrebi za protivzračnom odbranom

Britanski premijer Rishi Sunak razgovarao je o potrebi Ukrajine za više sistema protivzračne odbrane u razmjeni mišljenja s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prije nego što je stigao u Poljsku gde će najaviti novo povećanje vojne podrške Kijevu.

Sunak je, govoreći novinarima koji putuju s njim, kazao da je malo zakasnio na let jer je razgovarao sa Zelenskim o potrebi Ukrajine za protivzračnom odbranom i povećanju vojne podrške Britanije od 500 miliona funti (617 miliona dolara).

Britanija već dugo podržava Ukrajinu, a dodatno finansiranje će ukupnu vojnu pomoć Londona za ovu finansijsku godinu povećati na tri milijarde funti, samo nekoliko dana nakon što je američki Predstavnički dom odobrio paket od 60 milijardi dolara.

- Slažem se da je protivzračna odbrana jedna od kritičnih oblasti u kojoj je Ukrajini potrebna podrška. I zaista, ja sam jutros razgovarao telefonom sa Zelenskim iz automobila - izjavio je Sunak novinarima.

- I on i ja smo razgovarali o protivzračnoj odbrani, jednoj od brojnih tema kojima smo pričali - kazao je on, dodajući da će kasnije razgovarati o ukrajinskoj protivzračnoj odbrani na sastancima s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Dodao je da će o tom pitanju razgovarati i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u srijedu, nakon što je upitan kako ocjenjuje nastojanja Berlina da ohrabri više zemalja NATO-a i drugih da ponude sisteme protivzračne odbrane Ukrajini.

Sunak je kazao da će nešto više reći tokom dana, ali je ponovio svoj argument da je Britanija često bila prva koja je isporučivala oružje Ukrajini, i da je njen najnoviji paket uključivao 60 čamaca, više od 1.600 projektila, protivzračnu odbranu i skoro četiri miliona metaka malokabarske municije za oružje.

Zelenski je pozdravio novi paket, navodeći na društvenooj mreži X: "Storm Shadow i drugi projektili, stotine oklopnih vozila i plovila, municija - sve je to potrebno na bojnom polju".

Sunakova posjeta Poljskoj i Njemačkoj njegovo je prvo međunarodno putovanje u više mjeseci i ima za cilj da pokaže da njegova stranka još ima solidnu poziciju prije izbora u ovoj godini na kojima će, kako se očekuje, izgubiti.

- Odbrana Ukrajine od ruskih brutalnih ambicija je od vitalnog značaja za našu sigurnost i za cijelu Evropu. Ako Putinu bude dozvoljeno da uspije u ovom agresivnom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici - izjavio je Sunak prije puta.

- Ukrajinske oružane snage nastavljaju hrabro da se bore, ali im je potrebna naša podrška - i potrebna im je sada. Današnji paket će pomoći da se osigura da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da povede borbu protiv Rusije - kazao je.

S obzirom na to da je Rusija ostvarila određene pomake, Zelenski je pozvao zemlje da pomognu Kijevu da dobije dalekometno oružje i sisteme protivzračne odbrane za koje tvrdi da su mu potrebni da preokrene situaciju, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!