[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/komarac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/100x73\/komarac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/komarac.jpg","size":"81.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Šta je virus Zapadnog Nila i kakve su šanse da se čovjek njime zarazi?

Iako postoji informacija, koja još uvijek nije potvrđena, već je "glasina" a to je da je jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula od posljedica zaraze ovim viruom. O tome virusu se vrlo malo govori, a prema medicinskim izvorima prvi put je izoliran još daleke 1937. godine, u Ugandi i od tada naučnici traže učinkovit lijek ili cjepivo. 

Naravno, nikada se nije ulagalo toliko u neke viruse i slične bolesti kao što je u Covid-19 i vjerovatno nikada ni neće, što i predstavlja jedan zdravstveni problem. 

Najčešće ga prenose inficirani komarci koji tokom uboda ubrzigavaju virus u tijelo ljudi ili životinja. Naučnici su dosad zabilježili virus kod 43 vrste komaraca. 

Ovaj virus se ne prenosi direktnim kontaktom sa oboljelom osobom ili drugom zaraženom životinjom već jedino ubodom zaraženog komarca, što služi kao opravdanje ljudi, zbog čega se ne ulaže u rješavanje i traženje lijekova za takve bolesti. 

Sam ubod, prema mišljenju naučnika, ne znači da će po automatizmu osoba oboliti. Kod nekih se osoba bolest Zapadnog NIla nikada ne razvije ili se razvije sa blagim simptomima u roku od tri do 14 dana od dana uboda (eventualne zaraze).

Virus se najčešće pojavljuje kao sezonski i to u kasno ljeto ili ranu jesen. 

Kada se pojave simptomi do tu temperatura, glavobolja i bolovi u tijelu u nekim slučajevima i blagi osip. Poznato, zar ne. 

Kako su simptomi slični brojnim drugim bolestima, infekcija virusom Zapadnog Nila često je neprepoznata ili se identificira tek u uznapredovaloj fazi bolesti. Virus je najopasniji za starije osobe te kod njih može razviti ozbiljan oblik bolesti koji djeluje na moždano tkivo, uzrokuje meningitis (upalu moždane ovojnice) i encefalitis (upalu mozga, u manje od 0,7 posto slučajeva) i može dovesti do smrti.

Borba protiv ovoga virusa, o kojem se i ne priča previše, jeste standardna borba protiv komaraca i njihovih uboda, a to je nošenje dugih rukava i nogavica, korištenjem preparata za zaštitu od komaraca, mrežica i slično. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!