[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/jellyfish-4029606-340.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/100x73\/jellyfish-4029606-340.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/jellyfish-4029606-340.jpg","size":"56.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Robot meduza mogai bi spašavati koralne grebene

Britanski naučnici su osmislili robota u obliku meduze koji ne samo da oponaša nježno plivanje te životinje, već i njenu mekanu strukturu kako bi mogao istraživati koraljne grebene a da ih pri tome ne ošteti. 

Mali robot, predstavljen je u srijedu u naučnon časopisu "Science Robotics", oponaša način na - koji se kreću najučinkovitiji plivači koje nalazimo u prirodi, kao što je uhati klobuk (Aurelia aurita) - kažu naučnici sa Univerziteta u Southamptonu i Edinburga u Engleskoj, odnosno Škotskoj.

- Naučnici su odlučili istražiti 'jedinstveno' obilježje tih 'fascinantnih' organizama kako bi konstruirali alat za istraživanje podmorja - pojašnjava profesor Francesco Giorgio-Serchi sa Univerziteta u Edinburghu.

-Ti organizmi nemaju skeletnu strukturu što ih, međutim, ne priječi da odlično plivaju - dodaje.

Robot ima glavu izrađenu iz kaučuka i osam "krakova" izrađenih 3D printerom. Za kretanje se koristi rezonantnim sistemom, pri čemu klip udara na spoj glave i krakova. 

- Zahvaljujući tom sistemu kretanja i mekanom tijelu, robot je idealan za rad u osjetljivim staništima kakvi su koraljni grebeni, ali i na arheološkim nalazištima te u vodama gdje ima mnogo plivača - navodi se.

Robot meduza već testiran u bazenu ali ne i u stvarnim uvjetima u okeanu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!