[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/12\/apple-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/12\/100x73\/apple-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/12\/apple-twitter.jpg","size":"74.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sprema se udar na Apple: Priprema se zakon koji bi mogao uništiti iPhone

Sa predstavljanjem mobilne trgovine, aplikacija App Store Apple je pokrenula potpuno novo tržište na kojem je developerima omogućio da na jednostavan način distribuiraju aplikacije za njihove telefone. Sličan, iako ne tako striktan pristup distribucije aplikacija primijenjio je i Google za pametne telefone koje pokreću androidi zahvaljujući trgovinama.

Razlika između Apple i Google pristupa jeste u tome što Google, iako to baš ne preporučuju, vlasnicima androida dopuštaju korištenje i drugih trgovina aplikacija i preuzimanje onih aplikacija koje nisu u Google Playu. Sa druge strane Apple ne nepopustljiv i ne dopušta takav scenario. Isključivo se aplikacije distribuiraju putem njihove platfome, pri čemu je za svaku transakciju potrebno platiti udio Cookovoj kompaniji. 

Ono što je sasvim logično, jeste to, da developeri pružaju sve veći otpor takvom načinu distribucije, gdje recimo Epic games, čija je igrica Fortnite uklonjena sa App Storea. 

Politika Applea, dugo je pod posmatranjem regulatornih tijela, a jedna od američkih saveznih država pokušat će stati u kraj ovom monopilu, te je predstavila zakon koji bi mogao u potpunosti promijeniti način poslovanja trgovina aplikacija.  Prema prijedlogu zakona, developeri više ne bi bili ograničeni samo na trgovine aplikacija kojima upravlja Apple, kao niti na njihove sisteme plaćanja unutar aplikacija, već bi svoje aplikacije mogli ponuditi i putem alternativnih trgovina.

Dakle, u slučaju Fortnitea to bi značilo da se igra može preuzeti s neke druge trgovine aplikacija, a ne samo App Storea te da se plaćanja unutar igre ne moraju odvijati kroz Appleov sistem plaćanja (koji zahtjeva proviziju Apple-a).

Iako se zakon kojim se želi zaštititi korisnike od monopolističkih provizija velikih tehnoloških kompanija odnosi samo na Sjevernu Dakotu, njegove bi posljedice mogle biti dalekosežne jer bi zahtijevale od Applea da napravi velike promjene unutar svoje platforme koje bi utjecale na distribuciju aplikacija širom cijelog SAD-a.

Nije teško pretpostaviti da u Appleu nisu oduševljeni tim prijedlogom zakona. Njihov prvi čovjek za privatnost Erik Neuenschwander komentarisao je pred senatskim odborom Sjeverne Dakote kako takav zakon prijeti uništenju iPhonea kakav poznajemo te će utjecati na smanjenje privatnosti i sigurnosti, kao i na performanse Appleovih telefona. 

S njim se ne slaže David Heinemeier Hansson, suosnivač Bandcampa, kompanije koja je također imala problema s Appleom vezanih za App Store. On podržava takav zakon te kaže da SAD-u treba pošteno digitalno tržište bez monopolističkog iskorištavanja koje će korisnicima i developerima napokon dati mogućnost izbora. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!