[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/11\/download-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/11\/100x73\/download-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/11\/download-1.jpg","size":"101.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Britanski general upozorio na kibernetičku taktiku sa kojom se uništavaju društva

Često se govori kako ratove budućnosti neće dobivati vojnici na ratišstima koji drže prst na obaraču, već kompjuterski stručnjaci i hakeri koji prst drže na - tipkama miše ili tastature. Kibernetički napadi, presretanje i ometanje komunikacije, sabotaže kritične infrastrukture, preuzimanje kontrole nad kompjuterskim sistemima neprijatelja itd. samo su neki od načina na koje bi hakeri u budćnosti mogli voditi ratove. 

Ipak, britanski general Patrick Sanders upozorio je na još jedan način na koji njihovi neprijatelji mogu djelovati u kibernetičkom prostoru. U nekim slučajevima, rekao je, najvažniji način korištenja kibernetičkog prostora je u utjecaju na ljude, ne sabotažama. Tako se, prema njegovom stanovištu, uništavaju društva. 

Pri tome je iznio i optužbe protiv Rusa i Kineza, koji su, kako bi osigurali svoje ciljeve, počeli koristiti aktivnosti koje nemaju veze sa vojnim djelovanjima: Najopasnije oružje ne mora ispaljivati metke. Pri tome, general misli kako iskorištavaju alate i platforme namijenjene za povezivanje poput društvenih mreža za širenje teorija i zavjera, potiču podjele društva te ga uništavaju iznutra.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!