[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/11\/mars-black-background.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/11\/100x73\/mars-black-background.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/11\/mars-black-background.png","size":"659.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nakon arapske i kineska letjelica Tianwen-1 ušla je u orbitu Marsa

Kineska svemirska letjelica bez posade u srijedu je uspješno ušla u Marsovu orbitu nakon šest i po mjeseci otkako je lansirana sa Zemlje, javlja Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) o svojoj prvoj nezavisnoj misiji na crvenoj planeti. 

Agencija je objavila i to kako je taj leteći objekat usporio do brzine pri kojoj je privučena Marsovom gravitacijom. 

Lansirana je u julu iz Kine, sonda je prošle sedmice poslala na Zemlju prve fotografije snimljenje 2,2 miliona kilometara od Marsa. 

U približno tri mjeseca, Tianwen-1 će probati poslati lander sa 240 kilograma teškim roverom u brzom sedam minuta dugom spuštanju u područje zvano Utopia Planitia na sjevernoj polulopti marsa. 

Tianwen-1, prema imenu kineske pjesme napisane prije dvije hiljade godina, prva je nezavisna kineska misija na crvenu planetu nakon zajedničkog ali neuspješnog pokušaja sa Rusijom još 2011. godine. 

Kineska misija je tek jedna o tri koje ovoga februara ciljaju Mars. 

U utorak je svemirska letjelica Hope (Amal na rapskom) koju su poslali UAE uspješno ušla u orbitu. Amal se neće spuštati na Mars, ali će prikupljati podatke o atmosferi i vremenskim prilikama. 

U najambiciozniji projekar u Američkoj misiji na Marsu, jeste teški rover Preservance, koji bi trebao stići do 18. februara i odmah će se pokušati spustiti na stjenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!