[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/hakeri.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/100x73\/hakeri.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/hakeri.jpg","size":"100.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Uhapšeno deset hakera osumnjičenih za krađu 100 miliona dolara u kriptovalutama

Deset hakera je uhapšeno jer su pod sumnjom da su od slavnih osoba ukrali kriptovalute u vrijednosti od 100 miliona dolara, javlja Europol. Većina hapšenja se dogodila 9. februara. 

Hakeri su do brojke od 100 miliona dolara u kriptovalutama došli tako što su oteli brojeve telefona žrtava, kazali su iz Europola. Upali su na njihove mobitele, preuzeli aplikacije i izmijenili šifre. 

Kibernetički kriminalci preuzmu kontrolu nad brojem telefona žrtve tako što im deaktiviraju SIM karticu te broj s te kartice prenesu na SIM karticu koja pripada članu kriminalne grupe, te na taj način završavaju praktično svoj "posao".

Operacija Europola trajala je godinu dana i koordinirana je s policijama iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Belgije i Malte, odakle i dolaze hakeri. 

Europol na kraju saopštenja upozorava da žrtve zamjene SIM kartica nisu i ne mogu biti samo slavne osobe, već da to može biti bilo ko, ko posjeduje mobitel i koji ima neku od kriptovaluta ili karticu zapamćenu na mobitelu. Dali su odrđeene upute kako biti uvijek korak ispred kriminalaca: 

1. Redovno ažuriranje softvera na vašim uređajima

2. Ne odgovarajte na sumnjive email poruke i ne upuštajte se u raspravu putem telefona s osobama koje traže vaše lične podatke

3. Ograničite količinu ličnih podataka koju dijelite online

4. Pokušajte koristiti dvostepensku autentifikaciju na vašim online servisima, radije nego da vam se kod za autentifikaciju šalje putem SMS-a.

5. Kad je to moguće, ne povezujte svoj mobitel s osjetljivim online korisničkim računima

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!