[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/download.jpg","size":"88.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Hyundaijevo vozilo TIGER namijenjeo je i za istraživanje drugih planeta

Hyunadi, koji je nedavno stekao upravljački udio u dionicama kompanije Boston Dynamics, a koja se bavi proizvodnjom naprednih robota, oktrio je novu konceptuanu verziju svog četveronožnog "hodajućeg automobila".

Hyunadi ima poprilično jednostavno ime za takavk koncept, a naziva se TIGER (odnosno, to je akronim od Tansforming Intelligent Ground Excursion Robot). To je drugi automobil iz njihovog studija Ultimate Mobility Vehicles u Silicijskoj Dolini, te prvom koje je dizajnirano da bude posve autonomno, odnosno bez prostora za vozača i putnike. 

Iz Hyundaija smatraju kako automobili sa nogama imaju veliki potencijal učiniti svijet boljim mjestom za život. Dizajn vozila je takav da ono može pristupiti zabačenim lokacijama te obavljati načno istraživačke misije ili  dostavljati hranu i medicinsku opremu tijekom prirodnih katastrofa ili drugih kriznih situacija.

- Baziran na arhitekturi modularne platforme, njegove značajke uključuju sofisticiran sistem kretanja točkova i nogu, kontrolu u svim smijerovima te čitav niz senzora za daljinsko posmatranje. Može se spojiti i s bespilotnim zračnim letjelicama, koje mogu usmjeriti ili dostaviti TIGERa do nepristupačnih lokacija-, ističu u Hyundaiju.

Iz kompanije tvrde da se s uvučenim nogama TIGER ponaša kao normalno vozilo s pogonom na svim točkovima te da je u takvom obliku rada i najučinkovitije u kretanju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!