[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/16\/at.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/16\/100x73\/at.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/16\/at.jpg","size":"233.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Skandal sa klađenjem i namještanjem u tenisu

Nastavlja se istraga o sistemskom nameštanju u tenisu, a istraživanja njemačkih ZDF i WELT pokazuju da je umješan i jedan njemački igrač, kao i jedan visoko rangirani teniser. Istražitelji nazivaju sistem “jedinstvenim“.

Kako navode navedeni mediji u zajedničkoj reportaži trenutno se vodi istraga protiv njemačkog tenisera “Maksa H“, koji nije želio javno da je komentariše. Takođe, istraga pokazuje da je u skandal sa klađenjem i namještanjem umešan i jedan teniser iz Top 30 koji već ima nekoliko osvojenih ATP titula.

Kako se navodi, oko 135 igrača širom svijeta je umešano, a istraga traje više od godinu dana i uključuje brojne zemlje uključujući Belgiju, Španiju, Francusku i SAD. Američki FBI kontaktirao je i belgijske istražitelje.U ovom slučaju riječ je o mreži jermenske mafije koja je jako inteligentna i koja vara masovno širom Evrope. Ta mafija je veoma strukturirana, ima ljude koji su odgovorni za račune, one koji peru novac i one koji uspostavljaju kontakt s igračima“, kaže zamenik javnog tužioca Belgije Erik Biskop.

Stotine manjih suma ulažu se na namještene mečeve, u bliskoj saradnji sa igračima, a od svakog takvog meča zarade se desetine hiljada eura. Kako piše, tenis je naročito pogodno tlo za namještanje jer su u njemu velike svote novca, a sport je individualan i nije potrebno da mnogo aktera bude umješano.Jedinica za integritet u tenisu (TIU) već je suspendovala više od 20 tenisera i teniserki ove godine. Jedan od “uzbunjivača“ bio je argentinski teniser Marko Trunheliti, koji je govorio i sada za nemačke medije.

“Postoje profesionalci u Top 50 koji su namještali mečeve. Ne možete da kažete da se namješta samo na manjim nivoima takmičenja. Ne, dešava se na svim nivoima“, kaže nekadašnji 112. igrač svijeta, koji je javno govorio o tome kako su ga kolege ignorišu nakon što je svjedočio za TIU.

Andrea Petković, njemačka teniserka i prezenter za ZDF, takođe poznaje profesionalce kojima se prilazilo sa takvim zahtjevima, obično onima iz siromašnijih zemalja “koji ne mogu da priušte putovanja i koji zavise od novca“.

Istraga o skandalu bliži se kraju i rezultati bi trebalo da budu objavljeni za nekoliko meseci.

                                                                                                                                                                                                                            izvor;sportklub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!