[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/06\/l-f7d340eede14d6dde2c04c559cae2377.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/06\/100x73\/l-f7d340eede14d6dde2c04c559cae2377.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/06\/l-f7d340eede14d6dde2c04c559cae2377.jpg","size":"88.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Seminar 'Akademije izvrsnosti East West Bridge u BiH' o problemima s kojima se susreću transrodne osobe

Trećeg dana naprednog seminara “Akademije izvrsnosti East West Bridge u BiH" održana su još dva važna panela.

Učesnici naprednog seminara bili su 20 odabranih mladih aktivista koji dolaze iz različitih gradova širom Bosne i Hercegovine, imali su priliku družiti se, razgovarati sa eminentnim predavačima, razvijati kritičko mišljenje i učiti od stručnjaka iz oblasti lokalnog aktivizma, demokratije, liderstva, geopolitike, obrazovanja, ekonomije, antikorupcije, te diskutovati o aktuelnim temama i zbivanjima u BiH i regionu.

Projekat se realizira u partnerstvu s Vladom i Ministarstvom vanjskih poslova SAD-a.

Trećeg dana seminara prezentirani su problemi sa kojima se susreću transrodne osobe kao i osobe iz LGBTQ+ zajednice. Brojni problemi, poteškoće u ostvarivanju prava i izazovi su svakodnevni za ovu LGBTQ+ popuilaciju.

O temi je govorila Dinka Huremović, majka transrodnog dijeteta, predstavnica neformalne grupe roditelja i LGBTQ+ djece “ZAGRLJAJ”. Grupa je formirana kako bi se osigurao nedostatak sigurnog prostora u društvu i porodicama za autovanja i autentične živote, kreirala mreža podrške za LGBTIQ+ osobe i njihove porodice u Bosni i Hercegovini, radili na mijenjanju predrasuda i stereotipa o LGBTIQ+ osobama, podstakli razvoj sistemske i institucionalne podrške za LGBTIQ osobe i njihove porodice,  osnažili porodice duginih boja za aktivizam, obezbjedili  edukaciju o LGBTIQ+ temama u obrazovnom sistemu i šire i smanjili isključenost LGBTIQ+ osoba iz “tradicionalnih” porodica.

Grupa kreira podršku roditeljima/kama u njihovim naporima da pomognu drugim roditeljima/kama i porodicama da s ljubavlju i ponosom razumiju, prihvate i podrže svoje lezbijske, gej, biseksualne, transrodne, interspolne, kvir članove/ce porodice. Podršku grupi u radu i djelovanju pruža Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar.

Na panelu je istaknuto potreba i neophodnost depatologizacije trans identiteta kao primarnog standarda za promicanje politike trans inkluzivnijih pristupa, poput izmjene zakonskih uslova za pravno prepoznavanje roda  i usvajanje trans inkluzivnog zdravstvenog pristupa utemeljenog na poštovanju ljudskih prava, bez postavljanja zahtjeva za dijagnozom, hormonskom terapijom i/ili hirurškim intervencijama.

Zatim je naglašeno da zdravstveno osiguranje u Bosni i Hercegovini ne pokriva troškove medicinskih postupaka prilagodbe spola te su transrodne osobe kao pacijenti nevidiljivi za zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine. 

Govorilo se tome kako je  proces promjene oznake spola prema iskustvima ispitanika/ca dodatno je otežan nerazumijevanjem pojma prilagodbe spola, te uzajamnim vezanjem medicinskog i administrativnog procesa bez jasno definisanih zahtjeva i procedura, što transrodne osobe dovodi u situaciju da im potencijalno refundiranje troškova prilagodbe spola ili promjena ličnih dokumenata zavise od razumijevanja i informisanosti pojedinih državnih službenika/ca.

Istaknuto je da u cilju rješavanja problema i ispunjena obaveza preuzetih iz članstva u Vijeću Europe, te osiguravanja adekvatne zdravstvene zaštite transrodnim osobama, Bosna i Hercegovina trebala bi: 

- Izraditi analizu postojeće medicinske ekspertize pri medicinskim institucijama u BiH, s mapiranim prijedlozima potreba za dodatnom specijalizacijom, kako bi se osiguralo da sve tri upravne jedinice (RS, FBiH i BD) imaju medicinske institucije, timove i zdravstvene ustanove nadležne za procedure medicinske prilagodbe spola u BiH, na inicijativu institucionalnih gender mehanizma – Agencije za ravnopravnost spolova BiH i entitetskih gender centara u koordinaciji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnim ministarstvom zdravstva i Vladom BD.

- Napraviti analizu zakonodavstva u oblasti zdravstvene zaštitite u oba entiteta i Brčko distriktu, podjele nadležnosti između kantona i entiteta, s prijedlogom regulacije zdravstvene zaštite transrodnih osoba i pokrivanja troškova medicinske prilagodbe kako u zemlji, tako i u inostranstvu (zemljama regije prema već postojećim dogovorima), na inicijativu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade BD.

- Osigurati senzibilizaciju zdravstvenih radnika/ca u svim administrativnim jedinicama kako bi se trenutno dostupne medicinske usluge transrodnim osobama pružale na profesionalan i dostojanstven način kroz koordinaciju s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnim ministarstvom zdravstva i Vladom BD, Komorom doktora medicine Republike Srpske i Liječničkom komorom Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina je kao članica Vijeća Europe dužna primjenjivati Preporuku CM/Rec(2010)5 Komiteta ministara Vijeća Europe državama članicama o mjerama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Sumirajući obaveze država u pogledu osiguravanja zdravstvene zaštite transrodnim osobama, Komitet poziva države članice, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu, da preduzmu odgovarajuće zakonske i druge mjere kako bi obezbijedile uživanje najvišeg mogućeg standarda zdravstvene zaštite bez diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta; te da se obezbijedi da sve odluke kojima se ograničavaju troškovi koje pokriva zdravstveno osiguranje za postupke promjene spola budu zakonite, objektivne i srazmjerne.

Preporukom se definiše i obaveza država članica da osiguraju transrodnim osobama stvaran pristup odgovarajućim i stručnim službama promjene spola, bez njihovog podvrgavanja nerazumnim zahtjevima te tako da nijedna osoba ne bude podvrgnuta medicinskim procedurama bez vlastitog pristanka.
 

Na završnom modulu ‘Akademije Izvrsnosti’ u organizaciji Most Istok Zapad u BiH, bila je trenerica Mirela Biković iz Omladinskog resursnog centra Tuzla – ORC Tuzla. Tema je bila “Omladinski aktivizam”.

Učesnice i učesnici su imali priliku mapirati probleme u svojim lokalnim zajednicama i provjeriti svoje znanje kroz zanimljiv interaktivni kviz.  

Na kraju seminara mladi učesnici pristupili su samostalno donošenju niz zajedničkih zaključaka i preporuka koje će uputiti prema civilnom društvu i javnoj upravi na različitim nivoima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!