[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/bakir-izetbegovic3-sda-240119-ha.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/100x73\/bakir-izetbegovic3-sda-240119-ha.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/bakir-izetbegovic3-sda-240119-ha.jpg","size":"93.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDA: Sadašnje ustavno uređenje BiH je "izvorni Dejton"

Stranka demokratske akcije smatra da su insistiranje Milorada Dodika na povratku „izvornom Dejtonu“ i način na koji to želi ostvariti, protuustavni i protuzakoniti i čin su napada na ustavno-pravni poredak BiH. 

 “Izvorni Dejton”, pojašnjavaju iz SDA, ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom je predviđena njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek „izvorni Dejton“. 

Dakle, ističu iz te stranke, sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo su prenesene na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-ovih parlamentaraca. Zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu se mijenjati isključivo u toj instituciji. 

Navode da jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu.

- Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje „povlačenje saglasnosti“ ostat će državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS ne mogu ugroziti. Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ukoliko krene u formiranje parainstitucija, jesu stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na osnovu Ustava BiH – poručuju iz SDA. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!