[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/04\/l-ebf5a88c5270e38ee3c69f6589bccc47.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/04\/100x73\/l-ebf5a88c5270e38ee3c69f6589bccc47.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/04\/l-ebf5a88c5270e38ee3c69f6589bccc47.jpg","size":"99.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Sarajevski sajam knjiga od 17. aprila domaćin izdavačima, autorima i čitaocima

Internacionalni Sarajevski sajam knjiga, uz brojne najavljene sadržaje, bit će održan od 17. do 22. aprila.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić govoreći na konferenciji za medije o predstojećem Sajmu, istaknuo je da ga dočekujemo bez značajnih bosanskohercegovačkih pisaca čija djela su obilježila savremenu književnu scenu. Njihova riječ i djela imali su, kazao je, poseban utjecaj u bosanskohercegovačkoj, a zahvaljujući prijevodima i u svjetskoj književnosti i umjetnosti.

- Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježit ćemo inspirirani baštinom Cervantesa i Shakespearea, sjećanjem na Dževada Karahasana, Ivana Kordića, Marka Vešovića, Stevana Tontića, Hadžema Hajdarevića, Mirsada Bećirbašića i Abdulaha Sidrana, koji više nisu s nama - istaknuo je Spahić.

On je također naveo da se Sajam održava u partnerstvu s PEN Centrom i Društvom pisaca BiH, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH i Bibliotekom Sarajevo te uz učešće bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i muzejskih institucija i univerziteta povezuje sve sudionike u produkciji i afirmaciji autora i izdavača.

Centralni događaj ovogodišnjeg Sajma knjige bit će međunarodni okrugli sto o prevodilačkoj djelatnosti.

U okviru promotivnih aktivnosti sajma u Bosanskoj kući predstavit će se više od 100 autora, izdavača i biblioteka.

- Tradicija našeg sajma je da ima teme kojima okuplja izdavače i autore. Plakati XXXV Sarajevskog sajma knjiga 2024. najava su naše namjere da obnovimo kandidaturu Sarajeva za Svjetski grad knjige. To je izuzetan projekt  UNESCO-a i IPA-e. Učinimo to sa saznanjem: Zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – palača, sa sinergijom svih učesnika Sajma i našeg grada koji se obnavlja i izrasta u dinamičan evropski centar umjetnosti zahvaljujući svojoj baštini i savremenim piscima - kazao je Ibrahim Spahić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!