[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/moskva-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/100x73\/moskva-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/moskva-twitter.jpg","size":"355.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rusija protjerala bugarskog diplomatu u recipročnom potezu

 Ruska vlada protjerala je bugarskog diplomatu u recipročnom potezu nakon što je Sofija uskratila vizu nastupajućem ruskom vojnom atašeu, saopćilo je u četvrtak bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Bugarski ambasador u Moskvi, Atanas Krastin, obaviješten je da neimenovani diplomata mora napustiti Rusiju u roku od 24 sata, u skladu s diplomatskim protokolom, navodi ministarstvo u saopćenju. Moskva se pozvala na „princip reciprociteta“, dodaje bugarsko ministarstvo, prenosi Reuters.

Bugarska je saopćila u oktobru da je uskratila vizu nastupajućem vojnom atašeu u ruskoj ambasadi u Sofiji, dan nakon što je protjerala još jednog ruskog diplomatu zbog navoda o špijuniranju.

 Bugarska, lojalna saveznica Moskve u komunističkim vremenima, sada je članica NATO-a i Evropske unije, ali je zadržala bliske kulturne i istorijske veze s Rusijom, koja ostaje njen najveći snabdjevač energentima.

Sofija se nije pridružila svojim saveznicima u NATO-u i EU u protjerivanju ruskih diplomata prošle godine zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji,podsjeća britanska novinska agencija.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!