[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/25\/yys.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/25\/100x73\/yys.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/25\/yys.jpg","size":"90.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Realova lekcija Barsi u el klasiku, raste pritisak na Kumana

Prvi "el klasiko" ove sezone, pred skoro 87 hiljada gledalaca na Nou kampu, završen je pobjedom gostiju - Real je slavio 2:1, uz potpunu kontrolu i igre i rezultata.

Davida Alaba u 32. i Lukas Vaskes u 94. minutu riješili su derbi, Kun Aguero je u sedmom minutu nadoknade samo ublažio poraz.

Velika je to pobjeda za "merengese", nakon što su u prethodna dva kola osvojili samo bod, a u posljednjem meču u La Ligi izgubili od Espanjola.

Sa druge strane, bolan poraz za Barselonu za minus pet u odnosu na Real i novi "udar" na Ronalda Kumana, koji je izgubio treći uzastopni najveći španski derbi, što se Kataloncima nije dogodilo punih 90 godina.

Holanđanin radi pod pritiskom i kritikama, čini se da ga na klupi čuva samo unosna klauzula o isplati desetak miliona eura u slučaju otkaza.

Njegov tim je doživio drugi poraz u prvenstvu, oba u derbiju (2:0 od Atletika), čime je pokazao da trenutno nije u rangu najvećih rivala i favorita za titulu.

Barselona je imala posjed u prvom poluvremenu, ali bilo je očigledno da će Real imati dosta prostora u kontrama, kao i da defanzivci Barse teško da mogu da zaustave igru u tranziciji gostiju.

Vinisijus Žunior je bio akter u nekoliko opasnih situacija, često i na ivici ofsajda, prije nego što je Barsa prvi put došla u opasnu zonu i odmah stvorila zicer.

Depaj je sve uradio dobro po lijevoj strani, Fati možda i slučajno proslijedio loptu do Seržinja Desta, a mladi Amerikanac sa 7-8 metara iz čiste pozicije prebacio gol.

Možda bi vođstvo Barselone promijenilo postavku na terenu, možda bi Real imao manje prilika da koristi brzinu svojih igrača i na kraju možda ne bi ni stigao do vođstva iz kontranapada.

U 32. minutu David Alaba je osvojio loptu pred svojim golom, krenuo naprijed, utrčao u prazan prostor, pored sporijih domaćih igrača, dobio pravu loptu Rodriga i sjajnim udarcem iskosa sa lijeve strane poslao je u suprotni ugao - prvi gol Austrijanca u Realu, u prvom momentu, na najvećem meču.

Real je u drugom poluvremenu potpuno kontrolisao utakmicu, bio čvrst u defanzivnom bloku, a napadi Barselone neubjedljivi, i sa Aguerom i Lukom de Jongom, kojima je Kuman dao šansu u finišu...

Gosti su imali i nekoliko opasnih napada, nisu ih završili na pravi način, ali njihova prednost nijednog momenta nije bila ugrožena.

Pobjeda je ovjerena u četvrtom minutu nadoknade, iz još jedne kontre, koju je završio Lukas Vaskes, ubacivši loptu u mrežu nakon što je Ter Štegen odbranio šut Asensija...U posljednjem napadu, Aguero je smanjio, dobio možda ličnu satisfakciju, ali nije ublažio gorak utisak koji je ostavio njegov tim... izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!