[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/xx_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/xx_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/xx_1.jpg","size":"59.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Rasplet na putu do Katara: 20 selekcija za osam mjesta, ziceri za Francusku, Englesku i Belgiju

Uoči posljednjeg kruga evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, samo su dvije reprezentacije izborile vizu za Katar, Njemačka i Danska, a čak još 20 reprezentacija je u igri za direktan plasman.

Traži se još osam direktnih učesnika.

Njemačka je postala prva evropska reprezentacija koja je osigurala plasman na SP, a potom joj se pridružila i Danska i one mogu bezbrižno da čekaju žrijeb grupa koji će se održati u aprilu iduće godine.

Uoči posljednja dva kola, koja su na rasporedu u novembru, ekipa Hansija Flika je osigurala prvo mjesto u grupi J sa 21 bodom, osam više od drugoplasirane Rumunije. "Elf" će u Kataru nastupiti na svom 20. Mundijalu, četiri puta su Njemci osvojili svjetski naslov, a samo na dva SP-a (1930, 1950) nisu nastupili.

Katar će vidjeti i danski fudbaleri nakon što su u susretu 8. kola F grupe pobijedili Austriju sa 1:0. Dva kola prije kraja Danska ima nedostižnih sedam bodova više od Škotske, uz maksimalan skor od osam pobjeda i nevjerovatnu gol-razliku 27:0.

Danska je do sada pet puta nastupila na Mundijalu, a najbolji rezultat ostvarila je 1998. kada je dogurala do četvrtfinala u kojem je izgubila od Brazila sa 3:2.

U ostalim grupama biće zanimljiva završnica.

U grupi A, Srbija vodi na tabeli, Portugal ima bod manje, ali i utakmicu manje. Portugal prvo očekuje neugodno gostovanje kod Irske, a potom će u posljednjem kolu u Lisabonu protiv Srbije igrati za prvo mjesto. Srbija i Portugal imaju garantovan plej-of.U grupi B prva dva mjesta su osigurali Švedska i Španija. Šveđani vode s dva boda više od "furije" i po svemu sudeći odlučivaće njhov međusobni susret u Sevilji. Prije toga Šveđani će gostovati u Gruziji, a Španci u Grčkoj.U grupi C Italija i Švajcarska vode sa po 14 bodova, a "azuri" imaju bolju razliku pogodaka. Mnogo toga će odlučiti njihov međusobni susret u Rimu 12. novembra. U slučaju remija, u posljednje kolo ušli bi bodovno poravnati i u posljednjih 90 minuta kvalifikacija lovili bi pobjede, ali i što bolju razliku pogodaka - Italija na gostovanju u Belfastu protiv Sjeverne Irske, a Švajcarci u Lucernu protiv Bugarske.

U grupi D čak četiri reprezentacije mogu do prvog mjesta. Francuzi vode i najveći su favoriti, bilo bi pravo čudo da aktuelni svjetski prvaci ne uspiju. Međutim, matematički do prvog mjesta mogu i Ukrajina, Finska i Bosna i Hercegovina.

"Trikolori" će sve dileme riješiti ako 13. novembra na Stad d Fransu poraze Kazahstan. Daleko je neizvjesnija borba za drugo mjesto koje vodi u plej-of. Ukrajina je trenutno druga s devet bodova, Finska ima osam, a BiH sedam, ali Ukrajina ima i utakmicu više. BiH u posljednja dva kola igra kod kuće protiv Finske i Ukrajine i s dvije pobjede bila bi sigurno druga.U grupi E vodi Belgija sa 16 bodova i za matematičku potvrdu treba joj još jedan bod iz mečeva sa Estonijom kući i Velsom u gostima. Češka je druga sa 11 bodova, ali Česi imaju još jednu utakmicu i više ne mogu biti prvi, njihov je cilj da sačuvaju drugu poziciju ispred Velsa koji također ima 11 bodova, ali i dva susreta ispred sebe. Garet Bejl i društvo mogu biti prvi jedno ako Belgija upiše dva poraza, a oni ostvare dvije pobjede.

Danci su osigurali prvu poziciju u grupi F, a mogli bi da odluče ko će biti drugi. Škoti trenutno drže drugu poziciju sa 17 bodova, četiri više od Izraela, a do kraja su dva kola. Izraelece čeka gostovanje u Austriji i domaći meč protiv Farskih Ostrva. Trebaju im barem četiri boda, ali u tom slučaju i dva škotska poraza (Modlavija, Danska). Škoti pobjedom u Moldaviji mogu da osiguraju drugo mjesto i dodatne kvalifikacije.U grupi G tri reprezentacije "pucaju" na prvo mjesto, Holandija (19), Norveška (17) i Turska (15). Holanđani u idućem kolu gostuju u Crnoj Gori, Norvežani dočekuju Letoniju, dok Turci igraju protiv Gibraltara. Odluka bi mogla da padne u posljednjem kolu kada "oranje" u Roterdamu dočekuje Norvešku.

Među reprezentacijama koje se bore za direktan plasman je i Hrvatska koja novembar dočekuje na drugom mjestu grupe H sa dva boda manje od lidera Rusije.

"Vatreni" će 11. novembra gostovati Malti, dok će Rusija dočekati Kipar u Sankt Peterburgu. Tri dana poslije Hrvatska će na Poljudu dočekati Rusiju u utakmici koja će, po svemu sudeći, odlučiti pobjednika grupe.

U grupi I takođe još tri reprezentacije mogu do direktnog plasmana na SP. Englezi vode sa 20 bodova i u najboljoj su poziciji, Poljska ima tri boda manje, dok Albaniji na trećem mjestu sa 15 bodova igra još samo teorija. Mađarska na četvrtom mjestu (11) ne može do prve pozicije, ali matematički još može do drugog mjesta.

"Gordi Albion" u posljednja dva kola igra protiv Albanije (London) i San Marina (Serravalje) i za očekivati je plasman na SP. U slučaju da Englezi poraze Albaniju, Poljska bi pobjedom u Andori i prije zadnjeg kola osigurala mjesto broj dva.

U J grupi, Njemačka je prva, a za drugo mjesto bore se Rumunija (13), Sjeverna Makedonija (12), Jermenija (12), te Island (8). U najboljoj poziciji su Rumuni koji igraju protiv Islanda i Lihtenštajna. Makedonce očekuje Jermenija, pa Island.

Direktan plasman u Katar izboriće samo pobjednici grupa, dok drugoplasirane ekipa odlaze u dodatne kvalifikacije.

U plej-ofu će učestvivati deset drugoplasiranih reprezentacija iz evropskih kvalifikacija, te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu u svojoj grupi kvalifikacija zauzele neko od prva dva mjesta.

Tih 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri grupe po četiri ekipe, a samo će pobjednici putovati na SP. Na svakom turniru će se igrati polufinale i finale. izvor.vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!