[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/albanija-zemljotres-55-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/100x73\/albanija-zemljotres-55-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/albanija-zemljotres-55-2.jpg","size":"357.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rama: 701 stan oštećen u potresu, stižu međunarodni timovi za procjenu štete

Potres u Albaniji oštetio je 701 stan  i 176 stambenih blokova.   

U regiji Tirane, 15 stanova je sravnjeno sa zemljom, 230 je oštećeno a osam stambenih blokova je van funkcije, dok je 61 stan pretrpio ozbiljne štete.

To su brojke koje je iznio albanski premijer Edi Rama govoreći na vanrednoj sjednici vlade o  preliminarnoj procijeni šteta uzrokovanih potresom koji se dogodio 26. novembra.

-  Naravno da ti podaci trebaju biti ažurirani da niko ne bi bio isključen iz procijene šteta - kazao je Rama.

On je rekao da prvi timovi međunarodnih tehničkih inspektora treba da doputuju danas  u Albaniju kako bi izvršili procijene šteta, "skupa s našim ekspertima  kako bi se osiguralo da taj proces ne traje previše dugo uzimajući u obzir broj stanova koji je nesrazmjeran broju raspoloživih eksperta iz građevinskog instituta i drugih relevantnih kompanija". 

Planirano je da grčki tim stigne u popodnevnim satima, kao i turski, francuski tim  će stići navečer, dok će brojni drugi timovi stići večeras ili sutra, prenosi albanska novinska agencija ATA.  

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!