[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/01\/gloves-4017614-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/01\/100x73\/gloves-4017614-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/01\/gloves-4017614-1280.jpg","size":"65.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Proljetno čišćenje – pripremite dom za ljepše vrijeme

Sa proljećem i sunčanim danima iza ćoška, mnoge domaćice već razmišljaju o velikom čišćenju i uređenju svog doma. Nakon zime i hladnoće, konačno možemo potpuno provjetriti sve prostorije, lakše sušiti veš i pripremiti svoje životno okruženje za novu sezonu.  

Veliko proljetno raspremanje uglavnom sadrži nekoliko ključnih koraka za dubinsko čišćenje, a mi vam predlažemo nekoliko praktičnih savjeta koji mogu unaprijediti i ubrzati proces, te učiniti da vaša kuća ili stan spremno dočekaju proljeće. Pročitajte.

woman-5928694-1280-1.jpg

Neka prozori zablistaju

Za mnoge domaćice su blistava stakla prozora prvi vjesnik proljeća. Kako bi sunčeva svjetlost lijepo „okupala“ vaš životni prostor postarajte se da prozori budu čisti i spolja i iznutra. Najprije pregledajte okvire, obrišite ramove i stakla, i naravno, nastavite sa svakodnevnim provjetravanjem svih soba. U dugoj sezoni grijanja moguće je da se zbog kondenzacije u prostorijama pojavi vlaga, pa je najbolje otvarati prozore svakog dana.

Za čišćenje stakla postoje posebna kemijska sredstva sa tom namjenom, a možete koristiti i običnu sapunicu. Ključno je da prilikom brisanja koristite zgužvane novine ili pak kuhinjski ubrus. Naravno, praktične su krpe od mikrofibera, jer ne ostavljaju tragove.

Očistite dušek, ćebad i posteljinu

Zima je sezona debelih ćebadi, mekane posteljine i toplih čaršava. Nakon mnogo ušuškavanja tokom hladnih dana, vrijeme je za generalno osvježavanje dušeka i svih kompleta za pokrivanje. Usisajte madrac, a ako uslovi to dopuštaju, obavezno iznijesite dušek van i istresite svu prašinu. Prilikom usisavanja koristite nastavak za namještaj kako ne biste oštetili dušek i tkaninu. Bez obzira na to što ste mijenjali posteljinu na nedjeljnom nivou, obavezno sada operite sve navlake i jastučnice. Istresite i operite ćebad i pripremite laganije prekrivače za toplije dane.

Obrišite paučinu i prašinu

Premda brisanje prašine treba da bude svakodnevni (ili barem sedmični posao), obavezno je prilikom generalnog čišćenja da se pokupi zaostala paučina i prašina sa nepristupačnih površina u domu. Detaljno obrišite sve police, stolove, stolice, lampe i ne zaboravite lajsne parketa. Pajalicom pokupite paučinu, pa potom usisivačem sa četkom i mekanim nastavkom nježno usisati sve uglove i lajsne. Teško dostupne ćoškove koje niste brisali redovno tokom zime prebrišite vlažnom krpom od mikrovlakana nakon usisavanja.

Detaljno očistite klima uređaj

Jedan od najvažnijih dijelova proljetnog čišćenja, a nerijetko i najviše zanemaren jeste čišćenje filtera na klima uređajima. Ovo je posebno bitno ako se zimi grijete uz pomoć inverter klima uređaja, jer samo sa očišćenim filterima osiguravate da ostanete zdraviji tokom prelazne sezone i varljivih temperatura.

Čišćenje ili zamjena filtera je jeftin a siguran način da udišete zdrav i čist vazduh. Ukoliko imate i prečišćivače vazduha u domu, obavezno provjerite i filtere ovog uređaja.

Očistite mašinu za pranje i sušenje veša

Ako je neki od kućnih uređaja radio vrijedno tokom zime, onda su to mašina za pranje i sušenje veša. Iako nakon svakog završenog ciklusa dobijate čistu, opranu i suhu odjeću, to ne znači da ovi aparati rade efikasno kao kad ste ih kupili. Odnosno, važno je da obavite detaljno i dubinsko čišćenje bubnja, svih filtera i ladice za deterdžent. Ne čekajte da osjetite neprijatne mirise iz bubnja ili da se pojavi plijesan na gumi ili u ladici.

Nije potrebno mnogo uloženog vremena i truda da perilica rublja bude očišćena. Naprotiv, dovoljno je da uključite jedan ciklus bez odjeće, ubacite u ladicu umjesto deterdženta sodu bikarbonu i jabukovo sirće i dobijete osvježenu mašinu. Što se tiče mašine za sušenje, najbitnije je da pod tušem operete sve filtere. Možete koristiti sapunicu ili deterdžent, samo dobro isperite.

Osvježite tepihe i podove

Ništa nije ljepše no kad se nakon grijne sezone dobro osvježe tepisi i podovi i čitav stan zamiriše na čisto. Itisone, staze i tepihe možete očistiti sami koristeći četku, sodu bikarbonu i usisivač. No, za one koji žele vrhunski efekat, uvijek je bolje osloniti se na profesionalce. Kada je u pitanju mašinsko pranje tepiha Sarajevo ima servise koji nude sjajne usluge. Umjesto jedne četke kojom biste ručno čistili tepih, mašine ga mogu sa 4 ili 8 četki očistiti dubinski. Takođe, postoje snažne turbine koje usisavanjem praktično vraćaju tepih u stanje kao kad ste ga izneli iz salona.

rug-1088557-1280.jpg

Dok su tepisi i staze u servisu za čišćenje i pranje, možete se posvetiti podovima. U zavisnosti od vrste poda primenite najbolji način da ga oribate. Za laminat koristite blagu sapunicu, pločice oribajte detaljno (izbjegavajte jaku kućnu kemiju), a parket samo prebrišite vlažnom, pa suhom krpom. Nakon glačanja i poliranja donesite tepihe iz servisa i divite se svježini i urednosti svog doma.

Ne zaboravite da izribate rernu

Svima je jasno koliko mnogo vremena umijemo provesti u kuhinji tokom zime. Priprema ukusnih poslastica i jela grije dušu za praznike, ali i za vrijeme „običnih“ a hladnih zimskih dana. No, pored krajnje slatkih i preukusnih delikatesa posljedice rada u kuhinji mogu biti i fleke od hrane u rerni. Postarajte se da dio generalnog proljetnog čišćenja posvetite detaljnom ribanju pećnice. Možete koristiti kućnu hemiju ili pak sami napraviti pastu za ribanje, tako što ćete pomiješati sodu bikarbonu sa malo vode. Za bolji efekat i jači miris dodajte i sok od limuna u smjesu. Nanijesite sunđerom ovaj kućni preparat na staklo i unutrašnje zidove i nakon pola sata operite i obrišite.

Očistite ormare i ladice u stanu

Veliko proljetno čišćenje je dobra prilika da se riješite svih onih stvari koje skupljaju prašinu na policama i u ladicama, a za koje i sami znate da ih više nećete koristiti. Provjerite sve fioke, činije i pregrade i konačno napravite taj presjek i korak ka minimalističkom i urednom domu.

Sezonska reorganizacija garderobera je takođe nešto što se podrazumijeva kada se približi proljeće. Ovo je dobar trenutak da utvrdite koje odjevne predmete ne nosite (ili više nećete nositi), a komade koji su suvišni u ormaru da donirate, reciklirate ili bacite. Novo godišnje doba ujedno je i prilika da promijenite ili unaprijedite svoj modni stil i izgradite kapsula garderober. Osim toga, nakon napornog rada i sređivanja imaćete još jasniju predstavu o tome šta treba da se nađe na vašoj proljetnoj šoping listi, zar ne?

Na kraju, mnogo je jednostavnije i ljepše kad očistite svu prljavštinu i prašinu, oribate prozore i ispolirate podove prije proljeća. Tako možete s punom slobodom i lakoćom uživati u svom lijepom domu i prvim sunčanim danima.

(Fotografije https://pixabay.com)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!