[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/zena-ciscenje-rukavice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/100x73\/zena-ciscenje-rukavice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/zena-ciscenje-rukavice.jpg","size":"83.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Život bez kemikalija - prirodna sredstva za čišćenje stana

U današnje vrijeme možda nije moguće zamisliti održavanje higijene u kući bez kemikalija. Međutim, sjećamo se kako su naše bake čistile u vrijeme kada nisu bili dostupni svi ovi proizvodi.

Ocat, soda bikarbona i limun najčešća su prirodna sredstva koja se mogu efikasno koristiti za čišćenje stana. Važno je znati koliku snagu imaju i na koje ih sve načine možemo upotrebiti za uklanjanje raznih prljavština u životnom prostoru. Nećemo ugroziti svoje zdravlje, kao ni zdravlje ostalih članova domaćinstva, a u isto vrijeme uštedjet ćemo novac.

Kako možemo očistiti kuhinju prirodnim sredstvima?

Kuhinja je prostorija u stanu koja najčešće treba čišćenje. Pored posuđa koje se neprestano gomila, radne površine, štednjaci, hladnjaci i podovi često se zaprljaju dok pripremamo obroke. Posvuda ima ostataka hrane i masti, koje nam, koliko god pažljivi bili, ipak ispadaju prilikom sjeckanja, kuhanja i prženja.

Pećnica je jedna od najtežih površina za čišćenje. Ako nešto gori ili se prolije tijekom pečenja, potrebno vam je učinkovito sredstvo koje će moći ukloniti mrlje. Slična je situacija i sa sudoperom koja lako dobije sloj kamenca, kao i odvodom koji se puni i začepljuje ostacima hrane i kave.

ribanje-sudopera.jpg

Čišćenje dezinficijensima jedna je od tri navike koja nam može donijeti više štete nego koristi. Pokušajmo ih izbjeći i napravimo vlastita "domaća" sredstva. Prirodna sredstva za čišćenje stana koja možemo primijeniti u kuhinji temelje se na izuzetno pristupačnoj i jeftinoj hrani. Ako jedan limun, koji je inače poznat kao eliksir zdravlja, prerežemo na pola, svakom polovicom možemo trljati radne površine i sudoperu. Efikasan je i za uklanjanje masnoće s daske za rezanje.

Čišćenje pećnice

Najbolje je pećnicu očistiti sodom bikarbonom izmješanom sa malo vode. Ostavljamo je da djeluje tijekom noći, a ujutro ispiramo čistom vodom. Dobra je i kombinacija sode bikarbone i alkoholnog ocata. Prvo moramo poprskati octom u prskalici, a zatim mekom mokrom krpom nanijeti sodu bikarbonu. Ova priprema mora trajati najmanje jedan sat. Nakon toga, prljavština se lako može ukloniti običnom krpom.

Prirodno sredstvo za perilicu posuđa

Ne smijemo zaboraviti perilicu posuđa. Zadržava masnoću, ostatke hrane na filterima i gumi na vratima, a također hvata i kamenac. Dovoljno je sipati alkoholni ocat. Ovaj postupak je dobar samo ako se mašina redovito održava, jer u suprotnom opali kamenac može začepiti ventile.

Kako najbolje očistiti hladnjak prirodnim sredstvom?

Za čišćenje hladnjaka možemo koristiti vodu i ocat u omjeru 1:1 u kombinaciji s nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Da biste uklonili neugodne mirise, dovoljno je posudu sa sodom bikarbonom držati u frižideru i mijenjati je svaka tri mjeseca.

Začepljeni odvodi

Začepljeni odvodi mogu biti prava noćna mora. Dobitna kombinacija je 100 grama sode bikarbone, 100 grama soli i litar kipuće vode. Pomiješamo sodu i sol u odvod sudopera i prelijemo vrućom vodom. Kako se odvodi ponekad ne mogu otčepiti čak i uz ovu kombinaciju, možemo koristiti prašak za otpušavanje odvoda. Nećemo imati direktan kontakt s njim, niti ćemo ga primijeniti na površine koje koristimo, tako da je potpuno siguran.

Koja se prirodna sredstva mogu koristiti u kupaonici?

Svi znamo da se u kupaonici najviše skupljaju bakterije i plesni. Upravo u ovoj prostoriji koristimo najviše kemikalija, a sve iz želje da bude blistava i čista. Međutim, kemikalije mogu lako zamijeniti prirodna sredstva za čišćenje stana.

Svi kod kuće možemo napraviti sredstva za čišćenje kupaonica na bazi octa, sode bikarbone i limuna. To će nam zasigurno uštedjeti vrijeme i novac, a učinak blistave čistoće neće izostati. Osvježivač zraka za kupaonicu možemo čak i sami napraviti od prirodnih esencijalnih ulja.

Uklonite plijesan sa pločica i zidova

Vlaga od kupanja može stvoriti plijesan u našem kupatilu. Postoji i prirodno rješenje kako ukloniti buđ sa zidova i pločica. Bijeli ocat ubija do 80% svih bakterija prikupljenih na zidu ili pločicama. U posudu sa sodom bikarbonom sipajte bijeli ocat, promiješajte žlicom i postepeno dodajte još sode. Smjesa bi trebala izgledati kašasto, odnosno nešto rjeđe od paste za zube. Kada se nanese na površinu na kojoj je kalup, trebalo bi da odstoji oko pola sata. Lako se uklanja čistom kuhinjskom žicom.

Čišćenje kade

Univerzalni prirodni deterdžent za kupaonicu se pravi od octa, vode i deterdženta za pranje posuđa. Koristite ih za čišćenje sudopera, pločica, kao i za čišćenje kada. Dovoljno je pomiješati ocat i vodu u istom omjeru i dodati oko pola vrećice sode bikarbone. Nakon upotrebe oprostit ćemo se od kamenca, ružnih mrlja od sapuna i drugih nečistoća. Još jedna prednost ovog prirodnog sredstva je očuvanje sjaja umivaonika i kade.

Uklanjanje naslaga iz zahodske školjke

Naslage se uglavnom nakupljaju ispod gornjeg ruba WC školjke. Za njih je efikasno sredstvo papirnati ubrus natopljen mješavinom sode bikarbone i octa, koji se ostavi da stoji preko noći. Manje naslage mogu se očistiti vatom natopljenom octom. Kad moramo detaljno oprati cijelu školjku, ponovno pribjegavamo starom receptu. Jedna šalica sode bikarbone i jedna šolja octa poprskaju se i ostave da djeluju oko 2 sata. Nakon toga ih treba oprati.

soda-bikarbona.jpg

Omjekšavanje rublja prirodnim sredstvima

Kada zbog alergija ne smijemo koristiti omjekšivač, možemo napraviti prirodnu varijantu. Za to je potrebno 950 ml bijelog alkoholnog octa, 900 g sode bikarbone, 1,9 l destilirane vode i 15 ml esencijalnog ulja lavande ili eukaliptusa. Kad pomiješamo ocat i sodu, počet će se pjeniti, a zatim treba dodati vodu i ulje. Četiri kašike ovog omjekšivača dovoljne su za jednu punu mašinu, a u zatvorenoj posudi može stajati i do četiri mjeseca.

Prirodna sredstva za čišćenje stana - ostale sobe

Za sjajne prozore, tepihe i namještaj možemo koristiti i prirodna sredstva za čišćenje stana. Prozore možemo oprati toplom destiliranom vodom u koju stavimo jednu žlicu octa. Tepihe možemo prati proizvodom od 1 šolje sode bikarbone i 20 kapi esencijalnog ulja. Najbolje je mrlje očistiti mješavinom vode i octa i trljati ih četkom. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti.

Namještaj se može očistiti jednostavnim nanošenjem sode bikarbone. Pospite je po površini i usisajte nakon pola sata. Sredstvo za čišćenje namještaja od tamnijeg i starijeg drveta može se napraviti od maslinovog i esencijalnog ulja, a ogrebotine se premazuju zagrijanim jezgrom oraha.

maslinovo-ulje-bocica.jpg

Kad god se zapitamo je li potrebno otići u trgovinu po neke kemikalije, dovoljno je sjetiti se kako su to radile naše bake i napraviti sredstva za čišćenje samotalno, kod kuće. Prirodna sredstva su zdrava i efikasna, a naš će dom zasjati punim sjajem.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!