[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/14\/miodrag-zivanovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/14\/100x73\/miodrag-zivanovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/14\/miodrag-zivanovic.jpg","size":"199.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Kuda vodi radikalizam

Profesor Živanović o radikalizmu: Događati će nam se još gore i brutalnije stvari nego li sada

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

Pod pritiskom raznih prijetnji, Banju Luku je u kratkom periodu napustilo ili najavilo da će to učiniti nekoliko građanskih aktivista i javnih ličnosti poput Draška Stanivukovića, odbornika Grada Banja Luka, Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, i Srđana Sušnice, kulturologa, pravnika i publiciste također iz Banje Luke. Iako je i ranijih godina bilo odlazaka iz Bosne i Hercegovine zbog raznih pritisaka, ova pojava je u posljednje vrijeme intenzivirana.

- To je posljedica događanja u skorije vrijeme jer je vlast u Republici Srpskoj bazirana isključivo na kalkulacijama. I prošli i pretprošli izbori su bili kalkulacija. Funkcionisanje institucija sistema je kalkulacija i tu nema nikakve ideje, stavova koji bi se doticali običnog čovjeka i svakodnevnog života. A kad toga nema, onda vlast radi bilo šta, a bilo šta je preferiranje diktatura, tortura i presije nad ljudima. To je jedna od posljedica radikalizma, ali je to sada posebno izraženo u RS-u - smatra prof. dr. Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

On ne očekuje da će se ove negativne pojave u društvu zaustaviti jer je korijen radikalizma zapravo u populizmu.

- Populizam je ovdje još ranije postao stil i način življenja, a iz populizma slijedi radikalizam. Otuda, a volio bih da nisam u pravu, mi se čini da će nam se događati još gore i brutalnije stvari nego li sada. Ne radi se tu o vjerskim, etničkim ili bilo kojim podjelama koje su ideološke prirode. Ideologija je protjerana, ne samo iz RS-a, već i iz regiona. Nema ideja, posebno onih koje bi usmjeravale društveni život prema naprijed. Sve je svedeno na etničku matricu i kalkulacije koje iz toga slijede. Tako nasilno osiromašen politički život bez ideje i vizije jednostavno mora da dovede do ovakvih problema. Kod nas čak, ideološki gledano, nema ni nacionalista jer su i oni postali dio pragmatične mašinerije koja se vrti tako što poništava i ponižava ljude. Nema ovdje suprotnih političkih stavova, ideja već samo vakuum i praznina koja nas nikuda neće odvesti. Potrošiće se ogromno vrijeme dok se nešto ne promijeni ovdje - sumorna je prognoza profesora Živanovića.

    PENZIONERI PROGRESIVNIJI OD STUDENATA

Prva linija odbrane od svih retrogradnih procesa u svakom društvu bi trebala biti akademska elita, ali toga u BiH, evidentno, nema ili ima u tragovima. Profesor Živanović tvrdi da je razlog tome što su univerziteti u BiH pod partijskim kontrolama zbog čega, kaže on, nema ni kritičkog mišljenja ni kritičkih reakcija, ne samo na događanja u društvenom okruženju nego nema reakcija ni na ono što se zbiva na samim univerzitetima, što smatra tragičnom činjenicom.

- To je bh. paradoks. Nama su penzioneri progresivniji od studenata i univerziteta. Taj sklop koji bi trebao biti nukleus novih ideja i koncepata ne porađa ništa nego je produžena ruka dnevne politike - konstatuje Živanović.

Pomalo ironično dodaje kako na fakultetima više nema ni „čistki“ nepodobnih iz prostog razloga što se više nema ko ni „počistiti“.

- To je žabokrečina koja cementira svijest i mišljenje palanke koja forsira uzane okvire življenja akademske zajednice u ovakvom sistemu. Prošle godine na banjalučkom univerzitetu, mi kao nastavno osoblje smo dobili direktivu od tadašnjeg ministra prosvjete Daneta Maleševića da nam se zabranjuje odlazak i učešće na bilo kakve naučne konferencije i skupove bez saglasnosti ministarstva. U obrazloženju je navedeno da se tom prilikom mogu „prenijeti nadležnosti RS-a nekom drugom“. Morao sam da otkažem učešće na tri velike međunarodne konferencije u inostranstvu gdje sam trebao biti uvodničar jer nisam htio da tražim saglasnost. Kada sam obavjestio organizatore, oni su bili zgroženi i pitali da li mogu ikako pomoći, ali sam im rekao da nama više niko ne može pomoći. Sada imamo novi sastav Vlade, ali tu direktivu nije niko poništio - navodi Živanović za magazin Start BiH.

On sa žaljenjem konstatuje da više i nema nikoga ko bi se mogao suprotstaviti smanjenju radikalnih i svih drugih društvenih deformacija. Dio ljudi koji su to mogli uraditi je preminuo, dio akademske zajednice se poltronski priklonio vlastima, a treći su zapali u letargiju ili samoizolaciju.

- Niko više ništa ne radi, a na prvoj liniji tog fronta bi trebala biti upravo akademska zajednica. Nema više ko da mijenja stvari i da ljudima bar malo preusmjeri pogled kao budućnosti. Apsolutno beznađe. Odsustvo nade je najveći problem - sumorno konstatuje naš sagovornik.

   OVDJE NI BILJKE NE USPIJEVAJU

Uprkos svemu, ne smatra da BiH prijeti opasnost da se duh iz boce, u vidu raspirivanja radikalizma i dizanja tenzije, otme kontroli i pretvori u neku opasnost širih i zbiljnijih razmjera.

- Kakvu god biljku kod nas da zasadite, neće uspjeti. Pa čak ni u negativnom smislu. To je ta logika palanke i močvare jer kod nas se ne može dogoditi čak ni loša stvar zbog svega što sam već rekao. Ovdje se ništa ne događa. Ni dobro ni loše, a ta letargija i beznađe su strašni - kaže Živanović.

Iako i nije neka utjeha, profesor ističe da ništa bolja situacija nije ni u susjednim, ali ni u nekim zemljama Evropske unije.

- Na Balkanu vlada princip spojenih posuda. Pošto su državice nastale raspadom bivše Jugoslavije bile okrenute, a i danas su još više, populizmu koji nužno proizvodi i radikalizam, samo su režiseri i glumci drugačiji u susjednim državama i, nažalost, taj populizam je ključni problem kojeg treba riješiti. Njega ima i u zemljama Evropske unije i na zapadnom Balkanu. On svuda jača. Treba pronaći način kako promijeniti populističku svijest. To su dugoročni procesi i poslovi koji se moraju polako i „pješke“ raditi, a veliko je pitanje koje će generacije to dočekati - kaže profesor Živanović na kraju razgovora.

TRANSFORMIRATI VIJEĆE NARODA U RS

Nedavno najavljenu mogućnost ukidanja Vijeća naroda u RS-u mnogi su okarakterisali kao širenje radikalnih ideja i stavova.

- Trebalo bi naći primjerenije forme ostvarivanja interesa naroda, posebno kada govorimo o Vijeću naroda u RS. Potrebno je naći nove forme koje će istinski doprinositi da se štite i ostvaruju interesi svih naroda koji ovdje žive. Ne vjerujem da će doći do ukidanja Vijeća naroda, ali moguće je da će doći do neke transformacije te institucije. Ona je sada postavljena tako da više postoji pro forme nego sadržajno - smatra profesor Živanović.

   MIGRANTI

Negativno raspoloženje o migrantima koje je prisutno, naročito u RS-u, za profesora Živanovića je samo još jedna u nizu domaćih predstava i političkih igara.

- Mislim da je to politička igra koja nam pokazuje da smo taoci takvih struktura vlasti. Imali smo primjer koji to još očitije pokazuje. Nakon oktobarskih izbora prošle godine počele su se nositi zastave koje su odmah postale povod za nove svađe i radikalne izjave. Ponašaju se kao djeca kojoj je neko ukrao lego kockice. Mislim, naravno, na ona dešavanja oko zastave u Predsjedništvu BiH. Odmah nakon izbora zastava je ispala najveći problem. Nosili je, vraćali je... Karikaturalni oblik vršenja političke vlasti -kaže profesor Živanović.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!