[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/07\/20\/startbih-2017072005272113-big.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/07\/20\/100x73\/startbih-2017072005272113-big.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/07\/20\/startbih-2017072005272113-big.jpg","size":"186.79","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Vijesti / BiH

Predstavljanje rezultata rada Općine Stari Grad

Općina Stari Grad nastavila je trend uspješnog rada i poslovanja i kroz 2017. godinu. U zbirnom prikazu najznačajnijih projekata koji su realizovani u prvih šest mjeseci ove godine, dolazi se do podatka da je u izgradnje novih objekata i terena, ulica i zidova, opremanje službi zaštite i spašavanja, preventivne mjere, podršku školskim ustanovama i NVO-ima, te boračkoj populaciji i socijalno ugroženim, utrošeno preko 3,5 miliona KM. Osim toga, Općina je aktivno učestovala u brojnim projektima od javnog interesa za Grad Sarajevo, ali i šire. U pripremi su i drugi veliki projekti koje će ova lokalna samouprava realizovati do kraja godine, a po prvi put jedna općina uključit će se i u princip javno-privatnog partnerstva. U januaru ove godine Općina je stekla međunarodni certifikat ISO 9001:2015 što je dokaz poslovanja usklađenog sa svim zahtjevima međunarodnog standarda.

NOVI OBJEKTI:

- Na početku godine su otvorena dva nova objekta: Sportska sala OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ koja se počela graditi prošle godine i Lamela II OŠ“Vrhbosna“ koja se gradila nekoliko posljednjih godina. Samo ova dva projekta vrijedna su preko 1,2 miliona KM.

- Do jula ove godine su izgrađena i otvorena četiri nova igrališta (Sedrenik, Mošćanica, Vratnik i Bistrik – vrijednost preko 100.000 KM) i dogovorena izgradnja sportskog terena na Mihrivodama.

- Otvoren je prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u KS za osobe treće životne dobi koji je poseban po tome što prima korisnike iz cijelog Sarajeva! Vrijednost 60.000 KM.

(dodijeljeni su prostori za otvaranje: Muzeja ratnog djetinjstva, Biroa Stari Grad, prostora za terapije korisnika Zavoda Mjedenica)

NABAVKA I OPREMA

- Kupljeno je vatrogasno vozilo i naprtnjače za DVD Vratnik, te 50 policijskih šljemova za PS Stari Grad! Vrijednost opreme je preko 180.000 KM. Ovo su općinske službe zaštite i spašavanja.

OSNOVNE ŠKOLE

- nastavak projekta videonadzora u vrijednosti od oko 55.000 KM. Više od 100 unutrašnjih i vanjskih kamera postavljeno

- besplatan autobuski prijevoz za osnovce sa Sedrenika, Obhodže i Hrida (120.000 KM). -Škola skijanja – 20.000 KM, Škola plivanja 15.000 KM

-pristup portalu osnovna.ba, učenje putem Facebooka

- tableti za prvačiće na Sedreniku

-stonoteniski stolovi za sve škole i Zavod Mjedenica (15.000 KM)

- utopljavanje OŠ Hamdija Kreševljaković. Bit će zamijenjen krov, urađena termoizolacija fasade, te mašinski radovi. Ukupna vrijednost projekta je 227.795 KM, od čega će KS obezbijediti 82.565 KM; UNDP 75.810 KM, a Općina Stari Grad 69.420 KM.

-užine, ekskurzije, pomoći itd...

N V O

Za finansiranje osam projekata nevladinih organizacija izdvojeno oko 97.000 KM

Općina sa oko 97.000 KM finansira osam projekata organizacija civilnog društva, pripremljenih i odobrenih po LOD metodologiji. Projekti se odnose na brigu o djeci s posebnim potrebama i bez roditeljskog staranja, zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i razvoj turizma, ekonomsko osnaživanje žena, kao i smanjenje maloljetničke delikvencije i pretilosti kod djece kroz sport i rekreaciju.

TREBEVIĆKA ŽIČARA

Hronologija:

-2014. godine izdata Urbanistička saglasnost za izgradnju Trebevićke žičare (objekat polazne stanice, 17 stubova, objekat dolazne stanice)

- 2015. godine produžena urbanistička dozvola

-2016. godine Grad podnio zahtjev za građevinsku dozvolu, pa iste godine povukao zahtjev zbog proširenja obuhvata za gradnju

-29.07.2016 zatražena urbanistička dozvola za polaznu u dolaznu stanicu

-15.08.2016 izdata urbanistička saglasnost za polaznu i dolaznu stanicu

- 12.12.2016. zatražena urbanistička dozvola za izgradnju nove Trebevićke žičare

-Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo dao mišljenje da je potrebna izmjena 4 regulaciona plana

-pokrenuta procedura, izmijenjeni regulacioni planovi

- izdata urbanistička saglasnost, dopunsko rješenje navedene urbanističke saglasnosti, odobrenje za pripremne radove, rješenje o izmjeni urbanističke saglasnosti!

- Po završetku postupka eksproprijacije pristupit će se izdavanju građevinske dozvole.

Pri kraju je postupak eksproprijacije nekretnina pokrenut po prijedlogu Grada Sarajeva, a u predmetu izgradnje Trebevićke žičare ( objekat polazne -donje stanice 10 stubova, objekat dolazne-gornje stanice ). Radi se o vrlo složenom upravnom postupku gdje se kao predmet eksproprijacije nekretnina pojavljuje skoro 30 parcela, a od toga je 15 potpuna eksproprijacija , dok preostale predstavljaju postupak nepotpune eksproprijacije i rješavat će se kao služnost odnosno prilaz objektima žičare.

FEROELEKTRO – HOTEL HILTON

Općina Stari Grad nije investitor izgradnje Hotela Hilton na mjestu bivšeg “Feroelektra”. Općina je prodala svoj udio u zemljištu na mjestu zgrade bivšeg Feroelektra firmi Kol.d.o.o. Pomenuta firma obratila se Općini sa zahtjevom za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju hotela. Služba za urbanizam izdala je:

Urbanističku saglasnost za radove izgradnje poslovnog objekta-hotela na mjestu srušenog stambeno-poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije br. 16 (Feroelektro), investitora “KOL” d.o.o. Sarajevo.

PODZEMNA GARAŽA – AVDAGE ŠAHINAGIĆA

Općina se opredijelila da projekat realizuje kroz javno privatno partnerstvo, po modelu ugovornog J.P.P. ( Zakon o J.P.P. - Službene novine Kantona Sarajevo broj 27/11 i 16/17).

Postupak je u toku. Postupak je dosta složen i sastoji se od više faza.

Očekuje se da će postupak odabira privatnog partnera i zaključenje ugovora biti okončan u narednih šest mjeseci


SPORTSKA SALA OŠ”EDHEM MULABDIĆ”

Izrađen je glavni projekat, kao i izvedbeni, a u toku ove godine pribavljena je sva potrebna projektno-tehnička dokumentacija. Izdata je urbanistička dozvola, a u toku je izdavanje građevinske dozvole. Projekat je vrijedan 1,2 miliona KM.

PRAVOBRANILAŠTVO

U proteklih šest mjeseci Pravobranilaštvo je zaprimilo ukupno 25 prvostepenih presuda - 13 u korist Općine, 9 u korist stranke i jedna djelimična. Također zaprimljeno je 9 drugostepenih presuda u korist Općine. U izvještajnom periodu Pravobranilaštvo je pokrenulo 23 tužbe , od kojih se 22 odnose na zakup poslovnih prostora radi duga i jednu tužbu za naplatu duga za komunalije.

PREDMET JAVNE ČESME - KJKP VODOVOD I KANALIZACIJA

„KJKP“ Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, ranije je podnijelo Općinskom sudu u Sarajevu prijedloge za dozvolu izvršenja protiv Općine Stari Grad Sarajevo, navodeći da Općina nije izmirila dospjela potraživanja, za javne česme i fontane, za 2016.godinu (108.147 KM) i 2017. godinu (18.140 KM). U postupak je uključeno Općinsko pravobranilaštvo koje je uložilo prigovore nadležnom sudu i oglasilo se nenadležnim. Jedan prigovor je Općinski sud već usvojio, a očekuje se da slučaj pređe u parnicu i da na kraju sud odluči u korist Općine Stari Grad jer općina nije dužna plaćati račune za koje nije nadležna.

Stav Općinskog pravobranilaštva je sljedeći:

Odlukom o izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnih česmi i fontana, javnih kupatila i javnih nužnika („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 42/07), jasno su utvrđene nadležnosti nad javnim česmama i fontama na području Grada Sarajeva, koje pripadaju Gradu Sarajevo. Nadalje, u istoj Odluci je između istalog navedeno: „....Račune za utrošenu vodu i druge energente dostavljati nadležnoj službi Gradske uprave; te odredbom člana 6. Odluke o izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnih česmi i fontana, javnih kupatila i javnih nužnika („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 42/07), utvrđeno je da se: “Sredstva potrebna za realizaciju ove Odluke obezbjeđuju u Budžetu Grada Sarajeva“

PREDMET RASPODJELE SREDSTAVA OD PRODAJE STANOVA - USTAVNI SUD FBIH

Ustavni sud FBiH, odlučujući po zahtjevu načelnika Općine Stari Grad, utvrdio je povredu prava na lokalnu samoupravu, odredivši se na taj način o ustavnosti Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Radi se o sredstvima kojima raspolažu općine i sredstva od prodatih stanova raspoređuju se u omjeru 70:30% u korist Kantona.

URBANIZAM

Za prvih šest mjeseci ove godine, na ime troškova gradske rente, izgradnje i održavanja javnih skloništa, te postavljanja reklamnih obilježja i transparenata na fasadama objekata, Služba za urbanizam je izvršila naplatu ukupno 136.831,91 KM.

PRIVREDA I FINANSIJE

Za prvih šest mjeseci tekući prihodi su ostvareni u iznosu od 7.514.787,00KM što predstavlja 45% od plana. Prihodi od zakupa poslovnih prostora ostvareni su u iznosu od 2.767.390,00KM.

Ostvareni iznos zakupnine u izvještajnom periodu predstavlja 107% u odnosu na fakturisanu zakupninu i rezultat su aktivnosti koje općina poduzima u zadnje dvije godine na smanjenju evidentiranih potraživanja. Kao dokaz tome je činjenica da je općina od januara 2016 godine do danas izvršila 43 iseljenja zakupaca od čega samo u 2017. godini 20 iseljenja. Ukupan dug svih ovih iseljenih zakupaca je 1.971.898,00KM i biće predmet sudskih postupaka koji su u toku.

INSPEKCIJSKI NADZOR

U proteklom izvještajnom periodu pojačano se vrši kontrola postavljenih konzolnih reklama, te u saradnji sa Službom za urbanizam koja je nadležna za izdavanje odobrenje za iste, u ovom periodu naplaćena su sredstva u iznosu od 76.077,88 KM bez PDV-a

U cilju pojačane kontrole zauzimanja javne površine donesena je Odluka o preraspodjeli radnog vremena za komunalne inspektore i komunalne redare, a radno vrijeme je definisano u dvije smjene, što je u konačnici rezultiralo naplatom novčanih sredstva za zauzimanje javnih površina u iznosu od 272.614, 83 KM bez PDV-a.

USLUGE GRAĐANIMA U ŠALTER SALI

Pružene usluge građanima u šalter sali Općine Stari Grad Sarajevo (zaprimljeni predmeti na Centralnom protokolu,ovjera fotokopije dokumenata, legalizacije potpisa, zatražena upravna pomoć, usluge Matičnog ureda) UKUPNO: 357 484

Izvršeno je: upisa u Matične knjige rođenih 201 dijete, Matične knjige vjenčanih 108 i Matične knjige umrlih 243 lica.

PODRŠKA BORAČKOJ POPULACIJI I SOCIJALNO UGROŽENIM

-jednokratna novčana pomoć za 410 lica u stanju socijalne potrebe uplaćeno je 49.200 KM, a jednokratna novčana pomoć za liječenje 205 lica uplaćeno je 40.200 KM

- 161 porodilja ostvarila je pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 46.850,00 KM

- za nevladine i humanitarne organizacije izvršena je isplata za dva kvartala i to:Narodna kuhinja Stari Grad: 20.000,00 KM, Merhamet: 7.500,00 KM, Udruženje penzionera Stari Grad: 21.500,00 KM, Crveni križ Stari Grad: 10.000,00 KM

- za 200 članova porodica šehida i poginulih boraca, 150 RVI i 75 demobilisanih boraca u povodu Dana Općine i ramazanskog Bajrama isplaćeno je 42.500 KM (pojedinačna hedija u iznosu od 100 KM)

STIPENDIJE (preko 300.000 KM)

- Stipendiranje djece šehida, poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca (126 studenata i 90 učenika) u iznosu od 200.880 KM

- Stipendije nadarenim učenicima/studentima za školsku 2016./2017. godinu (42 učenika i 49 studenata) u iznosu od 83.160 KM

- Stipendije za učenike/šegrte iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalih zanata/zanimanja za školsku 2016./2017. godinu – u toku izbor, 18.000 obezbijeđeno

STIMULISANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

U cilju podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje općina je izdvojila 26.535 KM i nabavila ukupno 9 plastenika koji su podijeljeni građanima Starog Grada. U toku je realizacija nabavke još tri plastenika.

Izdvojen je i iznos od 14.026 KM za nabavku sadnog materijala koji je podijeljen za 86 korisnika kojima je općina ranije nabavila i donirala plastenike

S ciljem razvoja i promovisanja pčelarske proizvodnje izdvojeno je oko 7.500 KM za nabavku paketnih rojeva za 51 pčelara.

Podijelite ovaj članak!