[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/bajraktarevic-sarovic-1170x700.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/100x73\/bajraktarevic-sarovic-1170x700.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/bajraktarevic-sarovic-1170x700.jpg","size":"281.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Predavanje Jasne Bajraktarević ‘Kako preživjeti život’

Psihologinja Jasna Bajraktarević obilježila je dvadeset i pet godina univerzitetske karijere na predavanju „Psihopatologija svakodnevnice – Kako preživjeti život“.

Govorila je o temama poput anksioznosti, depresiji, sagorjevanju na poslu, mobingu, komunikaciji roditelja i djece u kojima su se pronašli mnogi posjetitelji u Domu mladih u Sarajevu.

Među njima je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ocijenio da je Bajraktarević održala odlično predavanje.

– Nisam mislio da će baš biti interesantno dva sata slušati ovo predavanje, ali je zaista tako bilo. Ovo je trebalo da se desi u dvije ili tri predstave jer je toliko bilo izrečenih stvari u kojima se svako od nas mogao pronaći, a  posebno roditelji – kada su u pitanju naša djeca. Naprosto sam oduševljen jer sam sebe nalazio u tim nekim situacijama a čuo sam i iskrene savjete – rekao je za Fenu Šarović.

Predavanje je bilo namijenjeno svim generacijama, kojima je Bajraktarević otkrila nove pristupe svakodnevnim problemima.

– Svrha je da svako ko dođe ovdje dva sata razmisli o sebi. Čvrsto vjerujem u to da svima nama može biti bolje. Prije svega trebamo da izađemo iz naučene bespomoćnosti i prestanemo misliti da će univerzum riješiti naše probleme. Zatim da izađemo iz zatvorenih prostora i prestanemo da se trudimo da budemo nešto što nismo i da prestanemo da se bojimo kontakta sa ljudima. Izađite na ulicu i pozovite  ljude da pijete kafu. Otkrijte one ljude koji su zaslužili da budu tu oko vas. Napravite prioritete u životu – poručila je Baraktarević.

Ukazala je da je veoma teško da pomognemo sami sebi zbog čega je ispravno potražiti stručnu pomoć .

Također, na predavanju je govorila i o paradoksu očekivanja, problemima samopouzdanja, samopoštovanja, kontroli impulsivnosti, problemima u učenju, kao i načinima za njihovo prevazilaženje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!