[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/xd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/100x73\/xd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/xd.jpg","size":"126.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Povratak Škotske: Hrabro srce želi da ukroti Čehe

Nakon 25 godina pauze Škotska je opet na Euru - popularna „Tartan armija“ danas (15 h) protiv Češke na „Hempden parku“ u Glazgovu otvara ovogodišnji šampionat sa željom da se plasira u nokaut fazu.

Nakon Eura 1996. godine Škoti su igrali samo na Mundijalu u Francuskoj dvije godine kasnije, a onda je uslijedio sušni period. Godine odsustva udaljile su ih od fudbalske elite, a priliku da se pojave na Euru iskoristili su kroz plej-of Lige nacija.U škotskoj javnosti vlada mišljenje da je ovo najbitniji meč na EP, nakon kojeg će sudbina tima biti poznata. Pobjeda otvara vrata osmine finala, remi ili poraz situaciju čine težom. Naročito ako se ima u vidu da u preostala dva meča Škotska igra sa Hrvatskom i Engleskom, selekcijama koje su u ovom trenutku miljama ispred.

- Duel sa Češkom biće drugačiji od onih, koji nas očekuju protiv Hrvatske i Engleske. Znam da će svi fudbaleri - bez obzira ko bude u timu - dati sve od sebe za svoju zemlju. Kao selektoru, to mi mnogo znači. Velika je stvar kada možete da vjerujete igračima - rekao je selektor Stiv Klark.

Škoti sa velikim samopouzdanjem dočekuju današnji meč. Protiv Čeha su prošle godine odigrali dvije utakmice u Ligi nacija i oba puta pobijedili (1:0 u Glazgovu, 2:1 u Olomucu).

Mediji u Češkoj očekuju tvrdu, neizvjesnu utakmicu, koju bi mogao da odluči jedan pogodak. Smanjiti greške u odbrani, te kroz presing i timsku igru doći do tri boda recept je javnosti. Da li će ga koristiti selektor Jaroslav Šilhavi?

- Škotska je čvrsta ekipa. Imaju dobru, visoku i agresivnu odbranu. U kontrama su brzi, a napadači lako rešavaju situacije jedan na jedan. Propustili smo mnogo prilika kada smo igrali sa njima posljednji put, a onda su nas kaznili. Mislim da je ovo treća sreća za nas - poručio je Šilhavi.

Vjerovatni sastavi - Škotska (3-5-2): Maršal - Hendri, Henli, Tirni - O’Donel, Mektominej, Mekgregor, Mekgin, Robertson - Dajks, Adams;

Češka (4-2-3-1): Vaclik - Cufal, Čelustka, Kalas, Boril - Souček, Kral - Masopust, Darida, Jankto - Šik.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!