[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/20\/benjamin-plevljak-start-nato.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/20\/100x73\/benjamin-plevljak-start-nato.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/20\/benjamin-plevljak-start-nato.jpg","size":"86.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Integracije za budućnost

Plevljak: Građani BiH nisu svjesni kakve ekonomske benefite NATO donosi. Primjer je Crna Gora, njena ekonomija je procvjetala

Kada sjedite sa velikim silama poput onih u NATO-u, sama činjenica da učestvujete u procesu odlučivanja utiče na međunarodnu vidljivost i to dalje implicira da ste u mogućnosti tražiti određene političke i ekonomske interese.

- Osim te međunarodne vidljivosti, dolazimo do nečega što moramo mnogo više govoriti građanima - to su ekonomski interesi, a to je jako važno. Evo, primjer je Crna Gora, koja je sredinom 2017. godine ušla u NATO savez. Poslije toga, državna ekonomija te zemlje je naprosto procvjetala, same strane direktne investicije zemalja članica NATO saveza su bile povećane za više od 60 posto. Šta to znači za običnog čovjeka? Više radnih mjesta, bolji život. Šta to znači za državu? Pa ako imate više radnih mjesta, ako se ljudi zapošljavaju, imat ćete i više poreza i doprinosa, i onda to sve možete raspodijeliti za izgradnju infrastrukture, za bolje obrazovanje i bolji zdravstveni sistem. To je priča koja se treba posebno govoriti građanima BiH, posebno građanima Republike Srpske, gdje su građani, gdje imaju neku vrstu otklona prema NATO savezu i jednostavno se na tome treba raditi, treba početi razmišljati o budućnosti naše djece - poručuje Benjamin Plevljak, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

Govori o uticaju Rusije, MAP-u, manipulacijama ....

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!