[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/30\/deca-spavaju-u-pidzami.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/30\/100x73\/deca-spavaju-u-pidzami.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/30\/deca-spavaju-u-pidzami.jpg","size":"129.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Pet savjeta za zdraviji dječiji san

Neprospavane noći teško padaju i roditeljima i djeci, posebno ako ih sutra očekuje stresan dan prepun obaveza na poslu, u vrtiću ili školi. Samo malo kvalitetnog sna bi bilo dovoljno da se izbjegne razdražljivo i plačljivo ponašanje djeteta.

Ali šta ako se to ne dogodi? Šta kada nekoliko noći za redom vaše dijete jedva zaspi, često se budi ili provede potpuno budno veći dio noći?

U daljem tekstu, pročitajte šta treba raditi ukoliko je uzrok nespavanju mališana svakodnevica bez stečenih rutina. 

Ipak, budite oprezni. Ako pored nesanice, kod djeteta opazite dodatne simptome, (poput naglog pada energije, hrkanja, prejedanja...), obratite se ljekaru ili pedijatru da biste provjerili da poremećaj spavanja nije uzrokovan nekim ozbiljnim problemom. 

Kako se riješiti nesanice kod djece?

Prije nego što posumnjate na ozbiljne poremećaje spavanja, poput apnee, zapitajte se da uzrok nesanice kod vašeg djeteta nisu možda dnevne aktivnosti i navike. Previše hrane pred ušuškavanje u krevet ili mnogo crtaća i video igrica mogu uznemiravati tijelo i um vašeg mališana, ne dopuštajući mu da se relaksira i utone u san. Nekada i uzbudljivi događaji - prvi dan škole, rodjendani, odlasci na ekskurzije, na primjer, mogu držati vaše dijete cijelu noć budnim.

U svim ovim situacijama, rješenje je - ponovno uvesti dobre navike vašoj djeci! Rutine pred spavanje, čitanje priče ili stavljanje omiljene posteljine i pidžame mogu da utiču na bolji san kod devojčica i dječaka.

Evo pet savjeta kako da pomognete vašoj djeci da se oslobode nesanice!

dete-spava-u-pidzami.jpg

#1 Stvorite djetetu rutinu

U uvjetima stalnih promjena i velike neizvjesnosti, djetetu je prosto neophodno stvoriti rutinu.

Najmlađi se konstantno susreću sa novim situacija i izazovima u životu. Nekada, samo u mjesec dana moraju da se naviknu na novi razred i nove školske predmete, moraju da prihvate raspored nove kuće ili preseljenje u čitav novi grad, a to i za odrasle može da bude previše.

Zato su rutine pozitivne! Malo predvidivosti u životu daće im osjećaj sigurnosti, kontrole i smanjiti im stres i anksioznost. Uostalom, kada je rutina pred spavanje uspostavljena i neupitna i roditeljima će biti lakše. Sve svađe oko pranja zubića i oblačenja pidžame biće zaboravljene.

U početku, uvođenje rutina djeci će ličiti na kaznu i napor. Međutim, ono što je predstavljalo disciplinovanje vremenom će postati navika kao i svaka druga. Zato, budite dosljedni i ne odustajte. Pronađite rutine koje smiruju dijete i obavezno se držite njihovog rasporeda.

 #2 Uvedite laganu večeru

Nemirno spavanje, buncanje i buđenje tokom noći, mogu da budu posljedice prethodne obilne večere. Industrijski obrađena hrana i prejedanje tik pred odlazak u krevet nekad su razlog noćnih mora.

Ako želite izbjeći košmare, najbolje da večere spremate namirnicama koje su bogate magnezijumom, uz koje ćete lakše zaspati. Dokazano je da nivo magnezijuma u organizmu pozitivno utiče na snove. Zato naviknite vaše dijete na špinat, kelj i avokado, na primjer. U pripremi jela, ne koristite namirnice poput sira, koja stimulira endorfin, hormon koji pokreće našu maštu i uzrok je uznemirujućih snova.

Takođe, ako je to ikako moguće, smanjite konzumiranje slatkiša. Bombone, čokolade i kolači sadrže dosta šećera, koji na nas počinje djelujovati tek nekoliko sati nakon što smo ove poslastice pojeli. Poznato je da glukoza daje energiju i zato nas u kasnim satima drži budnim. Zamislite onda kakav uticaj ima na djecu!

#3  Smanjite vrijeme provedeno ispred ekrana

Nesanica, manjak energije i kreativnosti mogu biti posljedica prekomernog izlaganja plavoj svjetlosti ekrana.

Ako skratite mališanu vrijeme provedeno ispred telefona, tableta i računara, smanjit ćete mogućnost da baš vaše dijete postane ovisno od upotrebe ovih uređaja. Još bitnije, kada kontrolišete gledanje jutjubera, društvenih mreža i igranje video igrica, vi zapravo spriječavate i razne zdravstvene probleme, poput krive kičme, problema sa vidom i teških poremećaja sna.

Dokazano je da, kada dijete koristi telefon dva sata pred spavanje, smanjuje se lučenje melatonina u njegovom organizmu. Ovaj hormon, poznatiji kao hormon tame, reguliše njegov biološki sat. To znači da će dijete, smanjenim lučenjem melatonina, izgubiti osjećaj za odmor i san, što može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema.

Djeluje nemoguće odvojiti djecu od savremenih elektronskih uređaja, ali kada njihovu pažnju preusjmerite na neki kreativni hobi, druženje sa prijateljima ili sport, računari i tv ekrani postat će prošlost. Također, uvijek je dobro da im ličnim primjerom pokažete da je moguće živjeti i zabaviti se i bez interneta.

#4 Pipremite krevet i sobu

Na biološki sat djeteta utieču i uslovi iz okruženja. Prirodno, kada je vani mrak, mozak i tijelo nam poručuju da je vrijeme za san. Sa druge strane, svjetla nas drže budnim i zato prije spavanja pogasite sve lampe i pripremite krevet i sobu za miran san. Također, kada dijete već ima problema da zaspi, nemojte mu “razbijati” san bukom i muzikom. Pobrinite se da bude potpuna tišina, da bi se umirilo.  

Ako se dijete plaši da spava samo, zbog prethodnih košmara, osjećaj sigurnosti mogu dati i omiljene igračke. Nije loše da stavite u krevet nešto što voli i što mu se sviđa. Malo ugađanja ne može škoditi, barem dok ne prevaziđe svoj strah.

Nemirne snove nekad stvaraju i uske pidžame, neprijatne pidžame, koje ih žuljaju i stežu. Odjenite dijete u komfornu odjeću za spavanje provjerene, kvalitetne izrade. Isto važi i za posteljinu! Ako grebe i stvara osipe, odmah je presvucite.

#5 Čitajte im priče

Priče djecu odvajaju od svakodnevnih nemira i briga, smirujući i pripremajući ih za san. Zato, umjesto da gledaju filmove i crtiće ili igraju video igrice, čitajte im priče.

Zabavan i maštovit, fiktivni svijet smanjuje mentalne tenzije i opušta. Čitajući knjige i kratke priče djetetu, imaćete zajedničku aktivnost pred spavanje, što će obnoviti i osnažiti  vaš odnos. Pored popravljenih relacija, edukovat ćete mališana i pomoći mu da brže i spokojnije zaspi.

Vodite računa jedino o tome da sadržaj knjiga koje biste čitali djetetu, bude prikladan njegovom uzrastu i njegovim interesovanjima. Nemojte čitati ono što smatrate da bi ga eventualno uznemirilo i uplašilo. Takve priče će samo još više razbuditi vaše dijete!

Posljedice lošeg sna kod djece

Problemi sa spavanjem mogu imati negativan uticaj na uspjeh djece u školi, tokom vannastavnih aktivnosti i u uspostavljanju društvenih odnosa.

Ako kod djeteta primetite neuobičajeno problematično ponašanje, (poput impulsivnih reakcija i čestih promjena raspoložena), probleme sa učenjem i koncentracijom, usporene reakcije i prejedanje, za koje smatrate da su izazvane nedostakom sna, odmah se javite pedijatru.

Također, razgovor sa pedijatrom treba obaviti ako dijete pored nesanice ima i problema da cijelu noć prespava, i sljedeće simptome: hrče, prestaje da diše tokom sna, ima nemirne snove sa čestim košmarima, često mjesečari, teško se ujutru budi, ima manjak energije tokom dana, iznenada počinje da mokri u krevetu…

Iako, zbog  problema nesanice dijete najviše pati, on se itekako može odraziti i na čitavu porodičnu dinamiku. Sigurno će biti ugrožen miran san roditelja i ostale braće i sestara. Zato preduzmite sve da vaši najmlađi zaspu čvrstim snom! A ako se to ne dogodi, obavezno ih odvedite pedijatru.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!