Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe?
Ipak, ta je biljka daleko više od običnog začina.
Znali su to i drevni narodi, poput starih Egipćana, Grka i Rimljana, kojima je kopar bio ne samo mirodija i simbol bogatstva nego i lijek.
Hiljadama godina ovaj se začin podjednako koristio i u kulinarske i u medicinske svrhe.
Njegovi listovi, sjemenke i eterično ulje donose brojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.
Mnogi ne znaju da je kopar moćan prirodni antibiotik, koji suzbija opasne bakterije, gljivice i plijesan.
Pokazala su to i brojna novija istraživanja.
Kopar (lat. Anethum graveolens) je mediteranski začin intenzivne arome srodan koromaču i celeru.
Njime se često obogaćuju razna jela, od supa i salata, do sendviča i kiselih krastavaca. Dok su sjemenke znatno intenzivnije i aromatičnije, listovi su nježnijeg i slađeg okusa.
Poznato je da, baš kao i koromač, kopar ublažava nadutost i plinove te da jača imunitet. Usto, često se koristi kao pomoć kod dječjih kolika i grčeva.
Ovaj začin sadrži i znatne količine vitamina A i C, folate, željezo, kalcij i mangan.
Svoja ljekovita svojstva najviše može zahvaliti monoterpenima, poput karvona i limonena, zatim mineralima i aminokiselinama te flavonoidima, poput kemferola i vicenina.
Proveden je veći broj istraživanja o antimikrobnom učinku kopra.
Pokazalo se da djeluje protiv otporne bakterije Staphyloccocus aureus (zlatni stafilokok) te da suzbija rast patogena koji uzrokuju teške bolesti pšenice i ječma.
Godine 2009. otkriveno je da ekstrakti kopra djeluju protiv gotovo svih vrsta bakterija, osim Klebsielle pneumoniae i jednog soja Pseudomans aeruginose.
U sklopu studije iz 2005. godine iz kopra su izolirane tri tvari koje su pokazale moćne učinke protiv brzorastućih mikobakterija.
Eterična ulja iz kopra sadrže monoterpene te imaju snažni antibiotski učinak. Ona djeluju tako da pojačavaju učinak antibiotske tvari nitrofurantoina u borbi protiv enterobakterija, poput E. coli i salmonele.
Neke su studije pokazale i da ekstrakti kopra odlično djeluju i protiv gljivica, poput Candide albicans, koja uzrokuje neugodnu kandidu, te gljivične plijesni Aspergillus niger (udisanjem njezinih spora dobiva se aspergiloza).
Kopar se od davnina koristi za smirenje probavnih tegoba - nadutosti, štucanja i grčeva kod djece, proljeva.
Pravi je prirodni karminativ, što znači da smanjuje stvaranje plinova u crijevima.
Zahvaljujući masnim kiselinama, kopar je ujedno i odličan izvor energije.
Ova biljka pomaže u ublažavanju problema lošeg zadaha.
Otac medicine Hipokrat koristio je upravo kopar u svojim receptima za čišćenje usne šupljine.
Kopar sadrži monoterpene, koji aktiviraju enzim glutation-S-transferazu.
Taj enzim pomaže antioksidativnoj molekuli glutationu da na sebe veže oksidiranu molekulu, koja inače dovodi do oštećenja stanica.
Također, zahvaljujući eteričnim uljima, koja neutraliziraju određene vrste karcinogena, kopru se pripisuju i antikancerogena svojstva.
Osim što pomaže probavi, kopar djeluje i kao antispazmodik, stoga može biti odličan izbor ako patite od menstrualnih grčeva.
Njegovim uzimanjem doskočit ćete tom neugodnom problemu koji muči mnoge žene.
Kopar se smatra jako dobrim izvorom kalcija, stoga je odličan dodatak prehrani za sve oni koji žele spriječiti propadanje kostiju, osteoporozu i reumatoidni artritis.
Flavonoidi prisutni u kopru aktiviraju lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući učinak.
Zahvaljujući tome, kopar može biti vaš prirodni saveznik ako imate problema s lošim snom i učestalim buđenjem noću.
Kopar se danas koristi kao prirodna pomoć kod ovih oboljenja:
Nasjeckanim svježim koprom možete obogatiti razna jela, od juha i variva, preko salata i salatnih dresinga, pa sve do zapečenog povrća. Aromatične sjemenke možete dodati ukiseljenim krastavcima.
Od listova kopra (svježih ili sušenih) i sjemenki možete kuhati i ljekoviti čaj.
Zahvaljujući antimikrobnom djelovanju, konzumacijom kopra, bilo da ga svježeg dodajete u jela ili pak od njegovih listova ili sjemenki kuhate čaj, smanjit ćete razine bakterija i ublažiti infekcije ne samo u usnoj šupljini nego i u unutarnjim organima.
Čaj kao pomoć kod prehlade, gripe, probavnih smetnji, nervoze i nesanice: 2 žličice usitnjenog lišća ili 4 žličice sjemenki prelijte s 2, 5 dl kipuće vode.
Poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Čaj pijte nezaslađen.
Za brže zacjeljivanje rana i ublažavanje infekcija na kožu možete nanijeti i malo eteričnog ulja kopra, po mogućnosti razrijeđenog nekim baznim uljem.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.