[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/31\/mobitel-telefon-sms.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/31\/100x73\/mobitel-telefon-sms.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/31\/mobitel-telefon-sms.jpg","size":"56.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Istraživanje: Pametni telefoni dijele naše podatke svake četiri i pol minute

Nova akademska studija pokazala je da Android i iOS mobiteli dijele podatke sa svojim matičnim tvrtkama u prosjeku svakih četiri i pol minute.

Istraživanje Trinity Collegea u Dublinu pokazalo je da postoje veliki problemi s privatnošću podataka vlasnika pametnih telefona, a utvrđeno je i da postoje male razlike između Applea i Googlea kad je u pitanju prikupljanje određenih podataka, piše Irish Times.

Ispostavilo se da iPhone uređaji ne nude veću privatnost od Android uređaja, kako se to do sad smatralo. Međutim, utvrđeno je da su Googleove slušalice prikupile znatno veću količinu podataka od onih tvrtke Apple. U vremenskom razdoblju od 12 sati, Pixel mobiteli poslali su oko 1 MB podataka, dok su u istom razdoblju iPhone uređaji poslali Apple-u oko 52 KB. Podaci koji su dijeljeni su informacije o SIM karticama, serijski broj hardvera, IMEI, Wifi MAC adrese i telefonski brojevi.

U priopćenju izdanom povodom objave rezultata studije stoji da mnogi korisnici prihvaćaju činjenicu da Apple i Google prikupljaju podatke s naših pametnih telefona, kako bi osigurali rad usluga kao što su Google Drive ili iCloud. No, kad se mobitel koristi samo za osnovne funkcije kao što su upućivanje i primanje poziva, ostaje nejasno zašto i dalje postoji potreba za prikupljanjem tolike količine podataka. Također, istraživanje je pokazalo da je velik broj informacija prikupljen upravo u takvim situacijama, a istraživačima je teško shvatljivo zašto je to nužno.

Osim toga, istraživači su ukazali da pametni telefoni ne šalju samo podatke o vlastitim aktivnostima, već i o uređajima koji se nađu u njihovoj blizini. Primjerice, WiFi MAC adresa identificira uređaj u WiFi mreži putem koje se može identificirati i ruter na koji se spaja. Drugim riječima, tvrtke mogu potencijalno pratiti i koji se korisnici nalaze u blizini vašeg uređaja, kada i koliko dugo su bili u vašoj blizini, pri čemu korisnicima nije omogućena opcija kojom bi isključili praćenje takvog tipa.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!