[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/otpor-6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/100x73\/otpor-6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/otpor-6.jpg","size":"162.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

„Otpor“ iz Čelića:  Dok mnogi oslikavaju portrete zločinaca, njihovi murali šalju drugačiju poruku

Komentari kao „ma šta će djeca mijenjati...“ ili „ona djeca opet nešto hoće“ bili su im očekivani i baš iz tog razloga su se odlučili za naziv udruženja „Rebuff“,  što zapravo znači otpor. Tako su poslali poruku svim skepticima u svojoj lokalnoj zajednici, a to je da hoće promjenu. Rade na razvoju alternativne scene, aktivizmu mladih, brinu o životinjama, zaštiti okoliša, kao i prostornom uređenju lokalne zajednice. Upravo su po ovom posljednjem postali i prepoznatljivi. Jer, dok se u regionu, ali i u nekim gradovima u našoj državi redovno oslikavaju portreti zločinaca i pišu grafiti uvredljive sadržine, mladi iz Čelića svojim muralima šalju potpuno drugačiju poruku


 

Udruženje mladih ,,Rebuff“, iz Čelića, nastalo je u augustu 2021. godine kao produkt zajedničke vizije grupe prijatelja koja je strastveno radila na poboljšanju uslova života u svojoj lokalnoj zajednici. Kako nam pojašnjavaju, Udruženje je oformljeno sa ciljem lakšeg ostvarivanja i sprovođenja zamišljenih ideja o kojima su godinama maštali.

- S obzirom na to da se Čelić do tada nije mogao pohvaliti sa pretjeranom aktivnošću mladih i njihovom zalaganju na poboljšanju uslova života u različitim sferama, sa jasnim ciljem smo odlučili to promijeniti i potaknuti djecu i mlade na važnost njihovog učešća u izgradnji što boljih uslova za sve nas - kaže na početku razgovora Elma Čirić, aktivistica Rebuffa.

Ona ističe kako su s vremenom uspostavili funkcionalan sistem rada koji podrazumijeva članove udruženja i njegove volontere. Članovi udruženja su ostali njegovi prvobitni osnivači koji su i prije samog oformljavanja udruženja imali jasnu viziju i misiju koju zajedno sa mladim volonterima starosne dobi 11-15 godina (a i stariji) sprovode u djelo. Pojednostavljeno, to znači da članovi udruženja obavljaju sav logistički dio koji podrazumijeva pisanje projekata, prikupljenje dokumentacije, pronalaženje donatora i sl., te po završetku istih, zajedno sa volonterima, izlaze na teren i obavljaju sve daljne aktivnosti.

Ističu kako se ovakav sistem funkcionisanja pokazao izuzetno kvalitetnim baš iz razloga što na taj način postepeno uvode mlađe generacije u, kako kažu, „čari“ aktivnog doprinosa zajednici u nadi da će tako i nastaviti.

elma-otpor.jpg

- S obzirom da smo pri samom osnivanju udruženja pretpostavljali da će okolina biti skeptična i ne tako optimistična, jer su komentari tipa „ma šta će djeca mijenjati...“ bili očekivani, baš iz tog razloga smo došli na ideju da udruženje nosi naziv „Rebuff“, što zapravo znači „otpor“. Upravo tom odlukom smo jasno ozvaničili početak našeg rada i spremnost da pružimo otpor svima onima koji bi na neki način osporili naš trud i zalaganje. Trenutno brojimo sedam aktivnih članova i 20-ak volontera - navodi Čirić pomalo mladalački prkosno.

Muralima smo promovisali isključivo pozitivne vrijednosti

Prema njenim riječima, „Rebuff“ od samog početka ima jasno zartane ciljeve i pravac djelovanja koji se ponajviše zasniva na razvoju alternativne scene, aktivizmom mladih, brigom o životinjama, ekologijom i zaštitom okoliša, kao i estetskom uređenju lokalne zajednice. Upravo je posljednja stavka ona po kojoj su postali prepoznatljivi i putem koje smo uljepšali mnoge čelićke zidove. Dok se u regionu, ali i u nekim gradovima u Bosni i Hercegovini redovno oslikavaju portreti zločinaca i pišu grafiti uvredljive sadržine, mladi iz Čelića su muralima poslali potpunu drugačiju poruku.

otpor-7.jpg

Naime, ideja o oslikavanju murala došla je spontano kada su shvatili da dvorištu lokalne osnovne škole nedostaje topline i boja koje bi upotpunile njegov izgled.

- Nedugo zatim smo, u saradnji sa našom sugrađankom Almedinom Cifrić, magistricom slikarstva, došli na ideju da školsko dvorište oslikamo priznatim ličnostima porijeklom iz Čelića. Na tom zidu su se našli Razija Mujanović, Nedžad Ibrišimović, Mehmedalija Muratović i mnoge druge poznate i priznate ličnosti iz našeg mjesta. Cilj nam je da pored toga što ćemo odati priznanje ljudima koji su naslikani, mještane podsjetimo da svi ti ljudi dolaze iz našeg Čelića, a mlađe naraštaje upoznamo sa ličnostima koje vjerovatno i ne poznaju i ukažemo im na činjenicu da ih u njihovim snovima nije spriječilo to što dolaze iz malog mjesta. Upravo zato smatramo da bi ovakav vid promocije pozitivnih vrijednosti trebao postati šira društvena, a prije svega omladinska akcija kojom će mladi predstaviti poznate ličnosti koje dolaze iz njihovih lokalnih zajednica i početi sa oslikavanjem murala koji će promovisati samo i isključivo pozitivne vrijednosti - pojašnjava naša sagovornica pritom šaljući snažnu poruku svim mladima u Bosni i Hercegovini.

otpor-3.jpg

Murali su oslikani za nepuna dva dana, ali su zbog izuzetno pozitivnih komentara mještana ubrzo i nastavili sa oslikavanjem školskog dvorišta sa različitim dječijim motivima, motivima Čelića, motivacionim porukama, itd. Međutim, ni tu nije kraj jer su došli na nove ideje koje će upotpuniti cjelokupni izgled dvorišta škole. Stoga su se sa školskih zidova prebacili i na razne druge na kojima su oslikavali različite pozitivne motive.

otpor-9.jpg

- Njegovanje i promovisanje pozitivnih vrijednosti u malim sredinama je definitivno jedan poseban proces. Da bismo bili „promoter“ ovakvih stvari, neophodno je sticanje povjerenja od strane sugrađana, kao i aktivan rad na poboljšanju određenih stvari. Mi kao sredina vjerujemo samo i isključivo djelima, sve formalno i na papiru ne vrijedi mnogo. Tek nakon što smo određene projekte sproveli u djelo, te ih predstavili u primjeru „prije -poslije“ počeli smo dobijati određeni vid pažnje. Sve do tada, bilo je propraćeno standardnim rečenicama tipa „ona djeca opet nešto hoće“. Takvih rečenica je stvarno bilo mnogo, a ima ih još uvijek, međutim nisu nam predstavljale nikakvu prepreku, nego su nas stimulisale da dokažemo da hoćemo nešto, a to nešto je promjena - ističe Elma.

Grade izletište dok maštaju o omladinskom centru 

Uprkos svemu, Elma Čirić kaže da su mladi danas generalno spremni za volonterski rad i željni su promjena kojima mogu sami doprinijeti, a upravo taj osjećaj doprinosa zajednici i zadovoljstva njenih mještana je, kaže, poseban stimulans koji im nameće nove ideje i ciljeve koje žele postići. Dodaje i kako pojedinačno motivisanje u većini slučajeva nije potrebno, jer mladi sami uviđaju promjene koje se dešavaju oko njih i požele biti dio toga, što im svakako omogućuju aktivisti poput entuzijasta u „Rebuffu“.

otpor-2.jpg

Kako su nas uvjerili, svi članovi i volonteri ovog udruženja imaju jasne ciljeve kojih se pridržavaju i koji su im zapravo najveći pokretač. Trenutno im je, kažu, najvažniji cilj da pokrenu izgradnju omladinskog centra koji je ovoj zajednici prijeko potreban kako bi mladi nesmetano obavljali sve aktivnosti za koje su sada ograničeni ili onemogućeni. Tvrde kako bi omladinski centar u velikoj mjeri olakšao rad, kako udruženja iz lokalne zajednice, tako i osnovnih i srednjih škola i generalno poboljšalo društveni život mladih.

Istovremeno, angažovani su i na još jednom važnom projektu za lokalnu zajednicu.

- Trenutno smo angažovani na izgradnji izletišta u Čeliću, na kojem smo zajedno čistili predviđeni teren, postavljali dječiji mobilijar, klupe i stolove i street workout park, te nakon dugo vremena smo našoj lokalnoj zajednici vratili teren za odbojku. Izletište je još u fazi izrade i potrebno je još mnogo detalja na kojima aktivno radimo - pojašnjava Elma uz napomenu kako su u svom relativno kratkom postojanju sproveli niz projekata i zasebnih aktivnosti poput Festivala mladih, gdje su organizovali radionice u pisanju projektne aplikacije, „Živu biblioteku“ koja je bila jedna od njihovih prvih aktivnosti kojom su privukli pažnju zbog neobičnog koncepta pružanja informacija, zatim pisanje životopisa (curriculum vitae, CV) za završne razrede srednje škole, radionice o zaštiti na internetu, kao i razne aktivnosti uređenja parkova, ulica...

- Jedan od značajnih projekata je i Save the Planet fest putem kojeg smo,  pored čišćenja Čelića, radili i na podizanju svijesti o važnosti očuvanja životne sredine. Postavljali smo kućice za ptice i table sa eco friendly porukama, organizovali radionice na temu važnosti recikliranja i postavili kartonske kutije za reciklažu u sve javne ustanove, iskorištavali smo prikupljene plastične ambalaže praveći od njih saksije za cvijeće i zasađivali smo drveće. U toku je projekat Save the Children, koji je bavi borbom protiv ovisnosti i čije aktivnosti trenutno provodimo - nabraja Elma samo dio aktivnosti na kojima je do sada bio angažovan „Rebuff“.

otpor-5.jpeg

Na kraju razgovora ova mlada osoba, čiji entuzijazam, zajedno sa drugim članovima Udruženja, može biti snažan signal i drugim mladim ljudima u BiH da se snažnije uključe u prosperitet vlastite lokalne zajednice, poručuje:

- Mnogo različitih aktivnosti je do sada obavljeno i mnogo lijepih, a i manje lijepih stvari nam se u toku svega toga desilo. Kratak period našeg postojanja je isprepleten raznim uspomenama i anegdotama koje ćemo pamtiti čitav život. Upravo ti momenti su neprocjenjivo bogatstvo koje poznaju samo istrajni aktivisti.


Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog tekta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".


 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!