[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/gregory-pappas-ruc9hve-l-e-unsplash.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/100x73\/gregory-pappas-ruc9hve-l-e-unsplash.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/gregory-pappas-ruc9hve-l-e-unsplash.jpg","size":"87.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Osobe koje pate od nesanice imaju pogrešnu percepciju o trajanju sna

 Istraživačka grupa koju su vodili Karin Trimmel i Stefan Seidel sa Univerzitetske klinike za neurologiju Medicinskog univerziteta u Beču (MedUni Vienna) vršila je analize kako bi utvrdila razlike između samopercepcije sna i realnih mjerenja. Rezultati su pokazali da pacijenti sa nesanicom najčešće potcjenjuju dužinu sna, neovisno o dobi ili regiji.

U istraživanjima spavanja pogrešna percepcija pacijenata o stvarnom trajanju njihovog sna je dobro poznat fenomen.

Ipak, do sada nije postojalo naučno poređenje stvarnog vremena spavanja i lično percipiranog vremena osoba koje boluju od nesanice.

Grupa istraživača Medicinskog univerziteta u Beču retrospektivno je analizirala intervjue i polisomnografije (PSG) 303 pacijenta, od kojih su 49 posto činile žene. Polisomnografija je mjerila dubinu sna, mišićnu aktivnost i disanje.

Ispostavilo se da pacijenti sa nesanicom precjenjuju svoju latenciju spavanja tj. vrijeme potrebno za usnivanje i potcjenjuju svoje stvarno trajanje sna.

Značajnu ulogu u tome igra povećani nivo napetosti koja dovodi u pitanje i kompletnu "arhitekturu sna".

Nesanice su često povezane i sa drugim psihičkim poremećajima. Za razliku od pacijenata sa nesanicom pacijenti s drugim poremećajima spavanja skloni su potcjenjivanju latencije sna i precjenjivanju stvarne dužine spavanja. Studija potkrepljuje klinička zapažanja da se pogrešna percepcija javlja kod svih oblika poremećaja sna, ali najizraženije kod nesanice.

Jedan od tretmana u ovom slučaju može biti kognitivna bihevioralna terapija.

- Integrisanje pogrešne percepcije spavanja u bihevioralnu terapiju može značajno poboljšati uspjeh liječenja - smatra Karin Trimmel.

Studija je objavljena i u stručnom časopisu "Journal of Clinical Sleep Medicine".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!