[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/credit-youtube-828x435.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/100x73\/credit-youtube-828x435.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/credit-youtube-828x435.jpg","size":"76.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musk se posvađao sa regulatorom u Americi: Sa vašim pravilima nikada nećemo doći do Marsa

Kompanija Elona Muska posljednjih nekoliko mjeseci je intezivirala svoje rakete osmišljene za put na Mjesec i Mars. Starshio raketa, koja podsjeća na veliki metak, do sada je napravila nekoliko uspješnih testova i -skokova-. 

I dok su se spremali napraviti još jedno testiranje, kojim bi raketa poletila nekoliko stotina metara u zrak i zatim se opet lagano spustila na Zemlju, došla je obavijest od američke Federalne agencije za avijaciju koja im zabranjuje testiranje iz "sigurnosnih razloga". 

 

- Za razliku od svog odjela za zrakoplovstvo, FAA-ov odjel za svemir ima u potpunosti krivu regulatornu strukturu -  napisao je Musk na Twitteru.

 

Također, dodao je kako su pravila osmišljena za tek nekoliko lansiranja svake godine i to sa vladinih lansirnih rampi, te je dalje rekao -U takvim uslovima, čovječanstvo nikad neće doći do Marsa.-

Da su se iz SpaceX-a odlučili oglušiti od odredbe FAA, to bi bilo izuzetno opasno, osim pravnih posljednica, dovelo bi u pitanje bilo kakve aktivnosti u budućnosti. 

Ipak, čini se kako lansiranje Starshipa nije u potpunosti propalo i ono bi se moglo desiti u sljedećih nekoliko dana. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!