[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/soldiers-311384-960-720.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/100x73\/soldiers-311384-960-720.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/soldiers-311384-960-720.png","size":"86.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Je li razvoj robota ubica stvarno moralni imperativ američke vojske?

VIše su puta, naučnici, naročito u posljednjih nekoliko godina upozoravali o robitima i naoružanju kojim u potpunosti može upravljati umjetna inteligencija. To se odnosi i na samostalno donošenje odluka o tome kada, koga i gdje napasti, odnosno prema kome će usmjeriti oružje. 

Umjetna inteligencija može sama, i bez uputa ljudi, upravljati i pokretati napade. Treba li uopšte naglasiti koliko je to problem?

Ipak, dok mnogi upozoravaju na probleme u vezi sa njima, dosta se njih smatra kako bi države i vojske trebale razvijazi, odnosno eksperimentirati sa razvojem takvog autonomnog naoružanja sa kojić će upravljati UI. Među onima koji zaista žele da države razvijaju robote jeste i američka Nacionalna sigurnosna komisija o UI. RIječ je o savjetodavnoj komisiji kojoj je na čelu jedno dobro poznato lice svim onima kojima prate tehnologoiju, a to je bivši Googleov CEO Eric Schmidt. 

Komisija je ove sedmice odražala sastanke čije je zaključke sa medijima podijelo Robert Work, a prem anjima, očeuje se da će na bojnom polju autonomno naoružanje raditi manje grešaka u odnosu na ljude. To bi, kako kažu, trebalo rezultirati sa mnjim brojem žrtava, odnosno ranjenih i poginulih, ali i sa manjim brojem sukoba nastalih zbog pogrešne identifikacije ciljeva. 

- Moralni je imeperativ da barem slijedimo tu tezu - kazao je Work. 


Kako je za Independent rekla koordinatorica kampanje za zaustavljanje robota-ubica Mary Wareham, fokus američke komisije je na takmičenju na polju autonomnog UI naoružanja s Kinom i Rusijom, što će na kraju samo dodatno povećati utrku u naoružanju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!