[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/apple-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/100x73\/apple-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/apple-twitter.jpg","size":"74.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Za Apple nema krize: Rekordan broj prodanih iPhonea donio zaradu od 110 milijardi dolara

U porvoj polovini godine, situacija za tehnološke kompanije izgledala je prilično loše. Karantene i privremen obustave rada u kineskim tvornicama gdje se proizvodi i sastavlja većina svjetske potrošačke elektronike, a ukazivali su da bi ovo mogla biti godina za zaborav. 

To se možda može reći za brojne globalne kompanije za koje je 2020. bila devastirajuća, no ne i za Apple. Američka firma je godinu završila na najbolji mogući način ostvariti cifre o kojima u martu ili aprilu nisu mogli sanjati. Posljednja tri mjeseca 2020. godine, Apple je ostvario dvocifren rast u svim segmentima poslovanja, a prihodu od kompanije su dosegli nevjerovatnih više od 111 milijardi dolara za razodblje od oktobra do decembra. 

Posebno impresivni rezultati nalaze se u domeni pametnih telefona, gdje su od proadje telefona, naročiuto iPhone 12 ostvarili skoro 60 posto ukupnih prihoda. U odnosu na prošlu godine, prodaja je skočila za čak 17 posto, čime su ostvarili prihod od gotovo 66 milijardi dolara! 

Prema Counterpointu, broj prodanih iPhonea iznosi 87 miliona, dok su podaci DC-a još bolji i kažu da je Apple prodao čak 90,1 milion telefona i to je ujedno najviše u histroiji za jedan kvartal. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!